Claudiu Zamfir

Start-Up Nation 2018: Se decide buget de angajament pentru 10.000 de firme, dar nu și pentru plăți

Thumbnail

Guvernul va suplimenta creditele de angajament cu 1,3 miliarde de lei pentru Start-Up Nation 2018, pentru a permite semnarea de contracte de finanțare pentru 10.000 de firme în ediția a doua a programului de finanțare nerambursabilă, potrivit schiței primei rectificări bugetare a anului, care nu prevede însă și bani pentru plăți în programul pe 2018.

Potrivit unei prezentări făcute joi de Guvern, la rectificarea bugetară se vor aloca fonduri suplimentare de 1,8 miliarde de lei pentru 7 programe, printre care și Start-Up nation, ediția 2018. ”Vom primi credite de angajament sufieicente pentru 10.000 de beneficiari”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea.

Aceasta însemană că programul Start-Up Nation va mai primi 1,3 miliarde de lei, credite de angajament, pe lângă cele 700 de milioane de lei prevăzute de la începutul anului, astfel încât volumul creditelor de angajament să crească la 2 miliarde de lei anul acesta.

Ministrul a mai afirmat că a început un proces de simplificare a programului pentru anul 2018.

„Acum vreau să simplific mult proiectul, pentru că birocrația este imensă. Am clarificat deja multe proceduri, referitoare la domeniile de afaceri acceptate, la achiziții, procedurile cu băncile și am stabilit un pachet minim de servicii pe care trebuie să-l primească aplicantul din partea băncilor partenere”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Radu Oprea.

De asemenea, toate cele 9 agenții pentru IMM-uri din țară vor selecta planurile de afceri depuse după un ghid unitar, pentru a nu mai apărea diferențe de evaluare de la o agenție la alta, a mai spus Oprea. Printre altele, nu se va mai pune atât de mare accent la evaluare pe proiecțiile financiare din planurile de afaceri. ”Nu este eficient să ceri unui antreprenor debutant proiecții finanicare cu foarte mare acuratețe în planul de afaceri”, a explicat el.

Capacitatea administrativă, încă redusă

Aceste credite de angajament de 2 miliarde de lei pe anul 2018 vor permite ministerului să lanseze anul acesta aplicația de înscriere în ediția a doua a programului, dar pentru plăți efective către noi beneficiari anul acesta va fi nevoie de încă o rectificare bugetară prin care să se aloce credite bugetare, adică bani puși în buget până la sfârștul anului 2018.

Guvernul are, însă, posibilitatea să lase pentru anul 2019 plățile către beneficiarii din ediția 2018 a programului, mai ales că agențiile pentru IMM-uri din subordinea ministerului sunt ocupate în perioada aceasta cu deconturile pentru cei 8444 de beneficiari din ediția 2017 a programului Start-Up Nation.

La sfârșitul lunii iunie 2018, în programul pe 2017, dintre cele 8.444 de contracte semnate 5.834 de aplicanți au primit banii. Dintre aceștia, 1.116 au primit plata direct de la agențiile regionale, în timp ce 4.718 au primit banii prin credit punte de la băncile partenere.

În aceste condiții, ministerul a amânat până în toamnă deschiderea ediției 2018 a schemei de finanțare pentru firmele mici și mijlocii foarte noi.

„Start-Up Nation 2018 va începe imediat ce capacitatea administrativă a noastră şi a băncilor partenere ne-o va permite. De ce spun lucrul acesta? Pentru că astăzi suntem într-un proces accelerat de a procesa cererile de plată şi de a reuşi să facem plăţile imediat. Ne dorim ca lucrul acesta să fie într-un termen foarte scurt şi serviciile pe care le primesc aplicanţii de la Start-Up Nation de la noi, de la băncile partenere să fie într-adevăr de calitate”, a spus ministrul Oprea, într-un interviu acordat Agerpres, în luna iulie.

Capacitatea administrativă a agențiilor teritoriale pentru IMM care gestionează programul a fost însă afectată tot de Guvern, prin faptul că, anul trecut, a plafonat angajările în sistem. După deficitul grav de personal de anul trecut, care a afectat derularea programului de finanțare, statul a permis creșterea de personal: de la 7-9 persoane în fiecare agențe teritorială, la 13 persoane pe agenție și creșterea numărului agențiilor de la 8 la 9 (inclusiv București).

Totuși, agențiile au 26 de posturi fiecare, jumătate rămânând neocupate, ca urmare a plafonării angajărilor în sistem.

În aceste condiții este foarte probabil ca în anul 2018 doar să se selecteze  și să se semneze contracte de finanțare cu cele 10.000 de firme beneficiare (plus vro 2.000 de firme care vor fi selectate în afara programului, pe lista de rezervă), urmând ca abia din anul 2019 să înceapă primele plăți, pe bugetul anului respectiv.

Prin programul Start-Up Nation statul spune că va acorda fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei fiecare unor microîntreprinderi și firme mici și mijlocii înființate după data de 30 ianuarie 2017, în anumite condiții.

Rectificare by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
9434
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri