Claudiu Zamfir

Inițiatorul Start-Up Nation: Speculanții care vând firme pe OLX pot fi opriți în 2 moduri

Thumbnail

Cel care a inițiat programul Start Up Nation, Florin Jianu, a declarat marți că statul ar trebui să prevină în anul 2018 situațiile în care „speculanții” se califică la fonduri nerambursabile pentru a-și vinde firmele respective pe OLX sau prin alte metode.

Ministerul pentru Mediul de Afaceri a precizat că este legală vânzarea firmelor care sau calificat la finanțare în programul Start Up Nation 2017, prin care statul ar urma să acorde fonduri nerambursabile de câte 200.000 de lei unor întreprinderi noi.

„Nu este ilegal, dar este imoral. Nu poți se intri într-un program cerând bani pentru o idee de afaceri, după care să te duci să o vinzi pe OLX” - a comentat Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România.

El a propus Guvernului două soluții pentru prevenirea vânzării firmelor din Start Up Nation:

  • La nivel de lege, prin modificarea ordonanței de urgență să se stipuleze clar că nu se pot înstrăina părți sociale într-un anumit procent, 49%. Astfel, cel puțin o perioadă, o firmă calificatp la finanțare nu poate fi vândută în întregime, fapt care ar descuraja eventualii cumpărători.

 

  • A doua soluție ar fi revenirea la pvechiul program SRL-Debutant, care ar limita ajutorul nerambursabil la persoanele care nu au mai avut înainte nicio firmă și nici pachete minoritare de acțiuni la alte companii. Această soluție ar exclude practic antreprenorii cu ceva experiență, dar și pe cei care au făcut mici investiții la Bursă.   „E adevărat, s-ar micșora sfera de aplicare la întreprinzătorii debutanți, dar nu încurajăm speculanții, oameni care se duc acolo doar să ia bani în proiect și pe urmă să-l vândă mai departe” - a comentat Jianu.

De asemenea, fostul ministrul pentru Mediul de Afaceri propune ca programul Start Up Nation să fie încredințat de către stat unor implementatori privați.

„O propunere pe care aș face-o dacă aș fi ministru ar fi să scot cu totul programul din sfera statului și să-l dau unor implementatori privați. Tot ce înseamnă aplicarea, semnarea contractelor, implementarea să fie făcut de implementatori privați, de către băncile partenere în program sau de alți actori privați. Dar să nu mai fie în mâna statului, pentru că s-a deschis foarte târziu programul, evaluarea a fost foarte greoaie, semnarea contractelor a fost și ea greoaie, implementarea este greoaie, pentru că s-au introdus tot felul de etape și de intermedieri” - a spus Jianu.

În context, CNIPMMR solicită Ministerului pentru Mediul de Afaceri luarea următoarelor măsuri privind programul Start Up Nation 2018:

  • Existența unei abordări unice în procesul de evaluare și implementare a proiectelor de către toate Agențiile pentru IMM din țară.Propunem realizarea unei proceduri unice care să fie respectată de către toate agențiile teritoriale, astfel încât să nu mai existe discrepanțe în modul de evaluare și implementare a proiectelor similare în diferite regiuni ale țării.

 

  • Revizuirea Catalogului Mijloacelor Fixe, care ajută la clasificarea mijloacelor fixe utilizate în economie și a duratelor normale de functionare ale acestora, care corespund cu duratele de amortizare în ani, aferente regimului de amortizare liniar. Prezentul catalog este unul învechit, neadaptat evoluției actuale și nu cuprinde echipamente și utilaje noi aparute pe piață, de exemplu: drone. „Perioada de amortizare a unji calculator este 5 ani. Să-mi spuneți dacă țineți calculatorul 5 ani în situația în care l-ați cumpărat, fără să-i faceți nicio îmbunătățire” - a comentat Liviu Rogojinaru, secretarul general al CNIPMMR.

 

  • Existența unui protocol de colaborare între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Oficiul Național al Registrului Comerțului – ONRC, Agenția Națională de Administrare Fiscală – ANAF, Direcțiile de Impozite și taxe locale, astfel încât agențiile teritoriale să aibă acces la situația beneficiarilor și să nu mai existe întârzieri, mai ales în procesul de implementare, care au drept cauza expirarea certificatelor de atestare fiscală, respectiv a certificatelor constatatoare.

 

  • Menționarea în cadrul acordului dintre Ministerul pentru Mediul de afaceri, Comerț și Antreprenoriat și bănci partenere a unui termen maxim de procesare a cererilor de credit.

 

  • Realizarea și publicarea unui ghid de bune practici/instrucțiuni cu privire la implementarea și raportarea proiectelor (ce s-a facut bine în 2017, ce trebuie corectat).
Parallax

Vizualizari
5026
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Diana
Cristea
Cred ca dl.Jianu a incercat sa nu implementeze programul Start Up Nation si cred ca nu trebuie incarcat inutil acest Program cu prevederi aberante.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri