Claudiu Zamfir

VIDEO Start-up Nation: Cine poate începe investițiile și cine mai are de așteptat alocarea banilor. Ce urmează în 2018

Thumbnail

Beneficiarii din programul Start-up Nation care primesc credit-punte pot investi imediat, dar firmele care au optat pentru metodele cererii de plată sau rambursării cheltuielilor mai au de așteptat rectificarea bugetară pentru alocarea efectivă a banilor de la bugetul de stat, a declarat, miercuri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer,  într-o conferință de presă.

El a explicat că în acest moment ministerul are la dispoziție 500 de milioane de lei, credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget pentru firmele câștigătoare în programul Start up Nation care merg pe calea fondurilor europene. Acestea sunt firme din mediul urban în afară de București și Ilfov.

Pentru restul firmelor, este nevoie ca Guvernul să efectueze o rectificare bugetară, probabil în octombrie 2017, pentru a transforma creditele de angajament de maximum 1,2 miliarde de lei în credite bugetare, adică bani efectiv puși la dispoziție pentru cheltuieli.

Din acești bani vor putea fi plătiți beneficiarii din mediul rural și cei din București și județul Ilfov. Din această categorie de firme, cele care au optat pentru a-și face un credit-punte la una dintre cele 3 bănci partenere în program vor putea implementa investițiile imediat după ce vor primi de la bancă banii. Ulterior, creditul va fi acoperit din ajutorul nerambursabil de maximum 200.000 de lei de la stat, prevăzut în programul Start-up Nation.

Mai sunt însă și alte categorii de beneficiari: cei care au optat fie pentru metoda cererii de plată, fie pentru metoda rambursării cheltuielilor. Aceștia ar trebui să mai aștepte rectificare bugetară, pentru ridicarea clauzei suspensive din contractele de finanțare, pentru a se asigura că banii le vor fi alocați de Guvern.

”Cei care semnează în aceste zile, care au optat pe credit-punte, deja pot începe implementarea planului de afaceri. Cei care sunt pe cerere de plată sau pe rambursare au nevoie să aștepte până în momentul rectificării. Lucrul acesta se va întâmpla probabil curând. Nu este decizia mea și nici nu pot să-mi asum așa ceva. Este decizie care depinde 100% de premierul Mihai Tudose și dânsul mă gândesc că va anunța acest lucru într-un timp destul de scurt. Nu este decizia mea, eu cred că în octombrie va fi rectificarea bugetară, dar nu este ceva ce pot să anunț eu, fiindcă nu știu” - a explicat Laufer, chestionat de StartupCafe.ro.

Totuși, ministrul a dat asigurări că a făcut toate eforturile la Ministerul Finanțelor pentru alocarea banilor necesari la rectificarea bugetară.

”Din punctul meu de vedere, al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și al Guvernului, au fost discuții pentru partea de credite de angajament să fie transformate în credite bugetare în conformitate cu gradul de contractare pe care îl avem. Discuțiile cu Finanțele au mers foarte bine și ne-au asigurat de buna desfășurare a programului Start-up Nation, ca să nu existe niciun fel de dubii în acest sens. Noi continuăm să ne facem treaba. Treaba noastră este să terminăm evaluarea și semnarea acordurilor de finanțare într-un termen cât mai scurt” - susține Ilan Laufer.

El a precizat că a solicitat Ministerului Finanțelor alocarea întregii sume de 1,2 miliarde de lei la rectificarea bugetară care va avea loc probabil în octombrie. Laufer a menționat însă că cel mai probabil, având în vedere tranșele de cheltuieli care se vor angaja în aest an în programul Start-up Nation, nu va fi nevoie de întreaga sumă de 1,2 miliarde de lei, ci numai de 0,4-0,5 miliarde de lei - credite de angajament care sp fie transformate în credite bugetare. Acestora li se adaugă cei 0,5 miliarde de lei existenți în acest moment pe partea de fonduri europene.

Restul de bani până la epuizarea bugetului total de 1,7 miliarde de lei al programului Start-up Nation 2017 ar urma să se cheltuie în 2018, statul fiind obligat să facă plățile către beneficiari în maximum 3 tranșe din cheltuielile eligibile efectuate.

Dacă rectificarea bugetară va avea loc până pe 15 octombrie, nimeni nu va fi afectat” - a mai spus Laufer.

Potrivit acestuia, am jumătate dintre beneficiari au optat pentru soluția reditului-punte de la băncile partenere. 

”Unele dosare au și elemente de fonduri europene și fără. Unde am dosare pe fonduri europene, pot să încep plățile, unde am dosare combinate trebuie să aștept” - a mai precizat ministrul.

Laufer, către Jianu: Când afirmi că Guvernul nu are bani, le creezi beneficiarilor nesiguranță

Ilan Laufer a răspuns și îngrijorării exprimate de fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Florin Jianu, inițiatorul programului Start-up Nation, care afirmase că nu crede că Guvernul va avea suficienți bani pentru a aloca sumele necesare programului, la rectificarea bugetară.

”I-am răspuns și în privat. Ideea este că atunci când lansezi o asemenea afirmație, singura mea problemă este că se creează o stare de nesiguranță. Celor care aplică cred că nu le pcă foarte bine atunci când lansezi în spațiul public o asemenea informație” - a replicat acum ministrul Laufer.

Viitorul Start-up Nation 2018: ”Condițiile vor fi aceleași”

Chestionat de StartupCafe.ro, ministul pentru Mediul de Afaceri a dat explicații și referitor la recenta propunere de Ghid al solicitantului realizat de Autoriatea de Management a Programului Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, din subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale. Viitorul ghid, aflat acum în dezbatere publică, va reglementa modul încare Ministerul pentru Mediul de Afaceri va putea să ia de la Uniunea Europeană cei 500 de milioane de lei, sub formă de fonduri europene (în proprție de 85%), pentru a-și recupera cheltuilile efectuate în Start-up Nation.

În acest proiect de ghid POCU, se prevede condiția ca firele beneficiare Start-up Nation să creeze minimum 2 locuri de muncă noi, în condițiile în care în procedura de derulare a programului StartupNation de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri condiția aici era minimum 1 loc de muncă.

Anul acesta s-a nimerit ca toate firmele calificate la finanțare să prevadă minimum 2 noi locuri de muncă în planurile de afaceri, deci nu vor fi afectate, dar se ridică firesc întrebarea dacă în anii 2018-2020 programul multianual Startup Nation nu își va înăspri condițiile pentru ca statul să fie sigur că va face absorbție de fonduri europene completă pe această linie de finanțare UE.

Ministrul Laufer susține că va rămâne și mai departe condiția de acum, ca firmele să creeze minimum 1 loc de muncă.

”Pur și simplu, aceasta a fost propunerea celor de la Fonduri Europene, care face ca acest an să se potrivească perfect. Din întâmplare. Anul viitor, cele care se vor încadra cu două locuri de muncă vor merge pe fonduri europene, iar restul la bugetul de stat” - a explicat Laufer.

Întrebat ce va face dacă în anii următori nu se vor mai aduna suficiente firme cu cel puțin doi angajați noi să acopere bugetul pe fonduri europene, el a răspuns: ”Atunci o să fiu dezamăgit, dar nu cred că o să se se ajungă acolo. Start-Up Nation a mișcat lucrurile într-o direcție bună în țara noastră”.

Reamintim că prin programul Start-up Nation, statul urmează să acorde ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei unor firme mici și mijlocii înființate după 30 ianuarie 2017. În 2017, programul are prevăzut un buget total de 1,7 miliarde de lei (credite bugetare plus credite de angajament). În anii următori, până în 2020, ar urma să se aloce câte 2 miliarde de lei pe an în acest program.

Parallax

Vizualizari
8056
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri