CZ

Start-up Nation. Ministrul Laufer: Aplicanții respinși pot încerca anul viitor/ Programul Prima Casă vs. finanțarea firmelor

Thumbnail

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, i-a îndemnat pe antreprenorii care au fost respinși în ediția 2017 a programului Start-up Nation să aibă curaj în afaceri și să se înscrie și anul viitor în programul de finanțare. El s-a mai exprimat și pentru schimbarea politicii Fondului de Garantare care garanteaza împrumuturile pentru locuințe în programul Prima Casă, pentru a da atenție mai mare IMM-urilor.

”(...) Asta le spun tuturor: curaj, foarte mult curaj și să-și asume” - i-a îndemnat Laufer pe antreprenorii români aflați la început de drum. ”Și, dacă nu au reușit anul acesta cu Start-Up Nation, se pot înscrie anul viitor. Totuși, este un program fără precedent în care finanțăm aproape 8.800 de companii pe an și per total se creează în economie 21.000 de locuri de muncă” - a mai spus el într-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul a mai afirmat că discută cu băncile o posibilitate de creditare (rambursabilă) cu garanții de la stat pentru cele 11.000 de mici firme care nu obținut reușit să se încadreze în finanțarea nerambursabilă bugetată prin Start-up Nation.

”Acum noi discutăm să vedem dacă putem veni cu o variantă și pentru cei care nu au primit finanțare în cadrul Programului Star-Up Nation. Am spus că până la începutul lunii septembrie vom veni și vom spune concret dacă partenerii de implementare sunt dispuși, că singuri nu putem să o facem, să găsim o soluție alternativă de finanțare pentru cei care nu au luat finanțare prin acest program. Este clar că avem acolo un potențial uriaș de antreprenori care, în cazul în care le vom oferi un acces la o finanțare garantată cu condiții speciale, totuși, o bună parte dintre ei vor continua acest start” - a declarat Ilan Laufer.

În context, el a arătat că până acum Fondul Național de Garanatre a Creditelor pentru IMM era ocupat peste 70% cu garantarea împrumuturilor acordate persoanelor fizice pentru achiziționarea de locuințe prin programul Prima Casă, însă această politică trebuie schimbată pentru sprijinirea firmelor mici și mijlocii (IMM).

”În primul rând, în acest moment, băncile cred că își doresc să se concentreze și cred că și statul român își dorește să se concentreze atunci când vine vorba de garantarea unui credit sau de creditare în general și pe performanță. Ca idee, am înțeles de la actualul director al Fondului de Garantare pentru IMM-uri, Alexandru Petrescu, care este fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, că peste 70% din fonduri erau alocate pentru programul Prima Casă. Prima Casă este un program foarte bun, esențial, dar totuși cred că Fondul de Garantare ar trebui să schimbe puțin această politică, iar Alexandru Petrescu exact cu această idee a venit, că dorește să fie mult mai activ pentru a susține companiile mici și mijlocii” - a mai spus ministrul Laufer.

Ce a mai spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, în interviul pentru Agerpres:

  • Creditarea firmelor. Încercăm să avem o discuție permanentă și cu reprezentanții băncilor, care ar trebui să dea drumul la o finanțare mai responsabilă și mai bine structurată pentru mediul de afaceri, dar și pentru start-up-uri și am operat deja niște modificări de când sunt în funcție și am dorit să existe o coerență în ceea ce înseamnă programele de susținere care vin din partea ministerului și a Guvernului.

 

  • Portal internet cu toate sancțiunile pe care le riscă firmele. Dacă vorbim de Legea prevenirii, inspectorii vor fi obligați pentru mai mult de 500 de contravenții să aplice prevenție și informare și doar după o perioadă de 90 de zile de la control pot reveni și amenda societatea respectivă. Ne dorim foarte mult ca această lege să fie aplicată în spiritul și în litera ei. Noi, ca minister, vom înființa într-un an și un portal unde cei care vin în control, indiferent de instituție, și cei care sunt controlați să aibă un acces foarte clar la bunele practici, la obligațiile și drepturile pe care le au în timpul controlului și nu ne mai dorim să existe situații în care pentru aceeași contravenție să se aplice sancțiuni diferite. Totodată, pe acest portal se vor găsi și care sunt sancțiunile pentru diverse contravenții pe care o societate le poate comite, câteodată fără să-și dea seama.

 

  • Incubatoarele de afaceri înființate cu bani publici. Urmează să avem mai multe summit-uri în țară, care vor avea o componentă de educație, de informație, de resurse alternative de finanțare, de mentorat, de companii mari care doresc să se implice în dezvoltarea companiilor start-up și vom încerca ca prin aceste evenimente să identificăm care sunt companiile actuale care au potențial să intre în incubatoarele pe care le avem în România. Sunt nemulțumit de modul în care aceste incubatoare funcționează și voi face o propunere de ajustare legislativă în acest sens. Pentru că, în clipa aceasta, din păcate foarte multe dintre incubatoare nu-și ating scopul de a incuba companiile, de a le fi un real sprijin la început, nu există o colaborare cu universitățile și cu sursele de finanțare.

Parallax

Vizualizari
8184
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Manuel
Covaci
Domnule Ministru!Oferta băncilor de finanțare rambursabilă pentru cele 11000 de firme care nu au intrat la finanțare SUN 2017, trebuie să fie una foarte avantajoasă, mai ales pentru firmele înființate de tineri antreprenori.Astfel multe dintre planurile de afaceri(care au fost întocmite pe bune, nu pentru a sifona banul public) care așteaptă finanțare vor putea fi puse în practică în toamna anului 2017.Fondul de Garantare al IMM-urilor, va avea un rol determinat! Altfel băncile ne vor jupui de bani!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri