Claudiu Zamfir

Start Up Nation: Ministerul Fondurilor UE anunță 93,7 milioane euro. Ce categorii de firme vor putea beneficia

Thumbnail

Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman (AM POCU), din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, a semnat trei contracte de finanțare, în valoare totală de aproximativ 93,7 milioane euro, în cadrul apelului de proiecte de tip noncompetitiv România Start Up Nation, ediția 2017, a anunțat, joi, MDRAPFE, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Beneficiarul cu care AM POCU a semnat contractele este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA) . În final, de acești bani ar urma să ajungă la firme mici și mijlocii din mediul urban, în afară de București și județul Ilfov. Aceste firme sunt beneficiari finali, adică membri ai grupului-țintă, pe partea de fonduri europene.

Granturile nerambursabile de maximum 200.000 de lei pentru firmele beneficiare provin de la bugetul de stat, iar apoi, în baza facturilor corecte din program statul român ar urma să primească banii de la Comisia Europeană.

Contractele MDRAPFE - MMACA sunt totuși un pas important în programul Start Up Nation 2017, permițând Ministerului pentru Mediul de Afaceri să avanseze cu procedurile pentru plățile interne către firmele eligibile pe partea de fonduri europene. Reamintim că programul Start Up Nation este unul dual: finanțat din fonduri europene și din fonduri de la bugetul de stat, acestea din urmă fiind pentru firmele de la sate și cele din București și județul Ilfov.

Ce mai spune Ministerul Dezvoltării în comunicat:

Prin aceste proiecte, al căror beneficiar este Ministerul pentru Mediul de Afaceri, sprijinim întreprinderile să se dezvolte și să creeze locuri de muncă în România. Estimăm că, după finalizarea activităților, minim 2.100 microîntreprinderi şi întreprinderi mici şi mijlocii vor beneficia de sprijin, fiind create si menținute minim  4.200 locuri de muncă, a declarat Marius Nica, Ministrul delegat pentru Fonduri Europene.

Activitățile finanțate, derulate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (MMACA), cuprind selecția planurilor de afaceri depuse de antreprenori, susținerea implementării planurilor de afaceri și monitorizarea acestora în perioada de sustenabilitate. Proiectele încurajează antreprenoriatul și ocuparea pe cont propriu, prin susținerea dezvoltării de întreprinderi cu profil non-agricol din zona urbană.

Beneficiarii finali ai finanțărilor sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici şi mijlocii (persoane juridice) cu profil non-agricol, din zonele urbane, cu mai puțin de un an de funcționare, selectate pentru finanțare din ajutorul de minimis conform metodologiei prezentate în proiect, care activează într-una dintre cele șapte regiuni de dezvoltare mai puțin dezvoltate. În plus, activitatea pentru care primesc sprijin trebuie să corespundă unui cod CAEN menționat ca și eligibil conform schemei de ajutor de minimis aprobată prin ordinul nr. 692/06.06.2017 al Ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (publicată în Monitorul Oficial nr. 431 bis din 12 iunie 2017).

Proiectele au fost selectate pentru finanțare din POCU, în cadrul apelului de proiecte de tip noncompetitiv România Start Up Nation pentru Obiectivul specific 3.7: Creșterea ocupării prin susținerea întreprinderilor cu profil nonagricol din zona urbană.

POCU stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, continuând, astfel, investițiile realizate prin Fondul Social European în perioada 2007‐2013 și contribuind la reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și Statele Membre ale UE. Programul are o alocare totală de 5,085 de miliarde de euro.

Parallax

Vizualizari
2583
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Alex
Mindruti
Buna ziua. Cum se pot accesa aceste finanțări?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri