Claudiu Zamfir

Start-up Nation: Situația evaluărilor la zi. Instituțiile care evaluează vreo 10.000 de firme, restricționate la angajări

Thumbnail

Programul Start-up Nation 2017, prin care peste 8.600 de noi firme mici și mijlocii urmează să primească de la stat fonduri nerambursabile de 44.000 de euro, avansează greoi, din cauza personalului insuficient din instituțiile care evaluează aplicanții, au declarat, pentru StartupCafe, surse guvernamentale. Și asta pentru că Guvernul a restricționat angajările prin mai multe acte normative. StartupCafe.ro a strâns informații despre situația la zi a evaluării firmelor din program.

Peste 19.000 de firme mici și mijlocii au depus corect planuri de afaceri pentru finanțare cu ajutoarele nerambursabile de maximum 200.000 de lei prin programul Start Up Nation 2017. În urma evaluării automate a planurilor de afaceri depuse până pe 14 iulie, peste 8.600 de firme ar urma să primească banii de la stat. Mai departe însă este nevoie ca personalul din subordinea Minsterului pentru Mediul de Afaceri să efectueze o evaluare pe conținut a aplicațiilor din program.

Această evaluare ar trebui să se finalizeze până pe 27 septembrie. ”Este un volum mare de lucru. O să fac tot ceea ce ține de mine să fie semnate toate contractele de finanțare până pe data de 27 septembrie 2017”, declara ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, în iulie.

Termenul de semnare a acordurilor de finanțare este 29 septembrie din anul în care planul de afaceri a fost acceptat, de principiu, la finanțare - prevede procedura de derulare a programului.

Situația evaluărilor START-UP NATION la zi

Surse guvernamentale au descris, pentru StartupCafe.ro, următoarea situație la zi a programului Start-up Nation, până luni, 4 septembrie:

  • Într-o lună și jumătate, Agențiile Teritoriale pentru IMM-uri au putut evalua în jur de 4.400 de firme, dintre care:

- aprox. 3.300 admise pe locurile bugetate,
- 530 respinse,
- 570 în clarificări suplimentare.

  • Agențiile teritoriale se vor opri cu evaluarea la primele 11.000 - 12.000 de firme din lista RUE, pentru a se asigura că vor rămâne peste 8.600 de aplicații valide, care să poată semna contractele de finanțare.
  • Prin urmare, putem spune că agențiile teritoriale trebuie să muncească la verificarea a măcar 10.000 de firme, ca număr rotund, până pe 27 septembrie 2017.
  • Așadar, într-o lună și jumătate nu au verificat nici jumătate din țintă, iar pentru restul mai au la dispoziție vreo 3 săptămâni.

Reamintim că, în 16 august, ministrul Laufer declara: ”Suntem undeva la jumătatea drumului din punctul de vedere al evaluării. În clipa în care se evaluează aceste dosare, sunt cazuri în care se cer clarificări și lucrul ăsta ne face să ducem o procedură pe fiecare doar până la capăt.

Rata de respingere este de aproximativ 8%. Își pot face calculul cei care au aplicat. Dacă facem un calcul simplu, 8% din circa 8.700 de firme sunt aproximativ 700 de dosare care probabil vor intra de sub linie”.

Funcționari puțini la evaluarea candidaților

Potrivit surselor guvernamentale chestionate de StartupCafe.ro, instituțiile din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, care se ocupă de evaluarea dosarelor Start Up Nation, sunt în număr insuficient pentru volumul mare de muncă.

Numărul firmelor care trebuie evaluate și finanțate în programele naționale de sprijin pentru IMM-uri a crescut de 11 ori față de anul trecut, însă numărul funcționarilor a rămas relativ același.

Potrivit celor mai recente informații obținute de StartupCafe.ro, în cele 8 agenții teritoriale pentru IMM-uri (foste oficii pentru IMM - OTIMMC) sunt 89 de posturi, din care 76 sunt ocupate.

Așadar, o medie de 9 oameni pe oficiu, dar sunt oficii și cu 8 oameni sau 6 oameni la evaluare, din câte spun surse din teritoriu. Iar necesarul de personal ar fi de până la 26 de oameni pe agenție teritorială, au mai arătat acestea.

Alți 20 de oameni mai sunt la București, la  Directia de Antreprenoriat si Programe pentru IMM din subordinea ministerului, structura centrală care are subordonate oficiile teritoriale pentru IMM-uri. Potrivit surselor, cei de la București trebuie, însă, să se ocupe de celelalte programe naționale în derulare, mai ales Internaționalizare, Comerț și programul Microindustrializare.

Instituțiile se confruntă însă cu restricții la angajare, din partea Guvernului. Ordonanța nr. 3/2017 privind unele măsuri pentru administrația publică centrală, intrată în vigoare din 20 iulie, condiționează concursurile de angajare de un memorandum aprobat de Guvern.

Art. 7 al OG 3/2017 prevede:

(1) De la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe până la data de 31 decembrie 2017 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante, inclusiv procedurile demarate în vederea ocupării posturilor vacante, din autoritățile și instituțiile publice prevăzute la art. 1 alin. (1).

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), prin memorandum aprobat în ședința Guvernului, se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor, cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget.

Situația din Oficiile teritoariale pentru IMM (actualele agenții) a fost semnalată încă din primăvară de ministrul de atunci al Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, care spera că astfel va evita grevele din sistem, după experiențele din anii trecuți.

În urma demersurilor, în iunie 2017, Guvernul a aprobat Ordonața de urgență 43/2017, pentru înființarea, organizarea și funcționarea agențiilor pentru întreprinderi mici și mijlocii, atragere de investiții și promovare a exportului.

Noile agenții, în locul Oficiilor teritoriale pentru IMM, trebuie să aibă câte 26 de oameni fiecare, în loc de 8-9 câți sunt în prezent, pe structura moștenită de la oficiile teritoriale.

Deși ordonanța de urgență pentru înființarea agențiilor a fost publicată în Monitorul oficial încă din 30 iunie, nu s-a schimbat mare lucru în privința personalului și, practic, și oficiile teritoriale au rămas de fapt cam aceleași, ne-au mai spus sursele.

Motivul: mai este nevoie ca Guvernul să adopte o nouă Hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 23/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Un astfel de proiect a fost pus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 18 august, dar nu a fost încă aprobat de către Executiv. Aici, în Anexa 2 la proiect, sunt prevăzute câte 26 de posturi la fiecare dintre cele 9 Agenții (inclusiv București) care înlocuiesc cele 8 oficii teritoriale.

Citește mai multe despre programul Startup Nation 2017:

Start-up Nation 2017: Rată de respingere 8% la evaluare (ministru)

Rezultate Start-up Nation 2017: S-a publicat lista aplicanților cu punctaje și joburi promise

VIDEO UPDATE Startup Nation 2017: Punctajul minim finanțabil

Joi incepe programul Start-up Nation: Cu bune, cu rele, cu calm

Parallax

Vizualizari
8935
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri