Claudiu Zamfir
Modificările propuse de Ministerul pentru Mediul de Afaceri pentru ediția 2018 a programului Start-Up Nation, prin care până la 10.000 de firme noi ar urma să obțină ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei fiecare, au stârnit revolta unora dintre antreprenorii aspiranții, mai ales celor din sectorul IT. Ministrul Radu Oprea a încercat să-și explice modificările.
Robert Ioan spune că a lucrat în ultimii 3 ani în străinătate, ca software developer la o companie de Robotic Process Automation - automatizări software - un domeniu foarte în vogă, în care activează, printre alții, UiPath, „unicornul” românesc ajuns să fie evaluat acum la 3 miliarde de dolari.
IT-istul i-a reproșat ministrului pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, că în noua variantă propusă pentru Start-Up Nation 2018, antreprenorii din sectorul producției de software nu mai primesc punctajul maxim pentru domeniu, ca în 2017, fiind acum în urma producției și a serviciilor.
„Anul acesta a trebuit să revin acasă pentru că nu mai rezistam să stau departe de familie și m-am gândit că cel mai bine ar fi să mă înscriu și eu pentru SUN 2018, văzând în acest program o oportunitate să îmi deschid propria firmă. Cea mai mare problemă pentru mine a fost că ați eliminat Codul CAEN 6201 - Producție IT si în momentul acela mi-am dat seama că nu mai are rost să mai aplic în acest program pentru că nu voi avea nicio șansă după noile reguli.
Vă spun sincer, avem specialiști foarte buni în România. De ce să nu avem si noi o șansă ca să putem dezvolta România și să nu mai dezvoltăm marile corporații din afara țării. Suntem atrași de salariile foarte mari din afara țării, e normal, pentru că, va spun sincer, sunt foarte căutați dezvoltatorii de soft din România, dar toți ne dorim să stăm acasă sa ne dezvoltăm ideile în țară și să nu mai trebuiască să plecăm în afara țării”, i-a spus IT-istul, pe Facebook, lui Oprea.
Ministrul Oprea l-a trimis pe antreprenorul aspirant la alte minstere.
„Pentru sectorul IT sunt și alte oportunități. Am să revin cu programele puse la dispoziția dumneavoastră de alți colegi ai mei. Ieri, Bogdan Cojocaru anunța noi posibilități de finanțare. Am avut acest lucru în vedere când am propus ca sectorul IT să fie punctat mai puțin” - i-a răspuns Oprea.
„Posibilitatea de finanțare” la care se referă Oprea, prezentată de ministrul Comuncațiilor, Bogdan Cojocaru, este foarte diferită de Start-Up Nation. În primul rând, linia de finanțare de la Comuncații este pe fonduri europene, nu naționale, și are o valoare totală de numai 94 milioane de euro, iar sumele acordate vor fi între 500.000 de euro și 2,5 milioane de euro, prin Programul Operațional Competitivitate (POC). Dacă Start-Up Nation se adresează antreprenorilor debutanți, fără experiență, banii din apelul pe fonduri UE vor fi accesibili mai degrabă celor cu ceva experiență, fiind un program mai complex. Și nici nu a apărut ghidul solicitantului pentru linia de finanțare din POC la care se referea ministrul Comunicațiilor.
O altă schimbare contestată de antreprenori este depunctarea puternică - până la excludere aproape sigură - a județelor dezvoltate, Clujul, Ilfovul și municipiul București fiind deocamdată pe listă. Nu se știe încă dacă vor mai pica și alte județe, primul „suspect” fiind Timiș, dar rămân de văzut statisticile actualizate privind numărul de IMM-uri la suta de locuitori.
Oprea susține, însă, că vrea să favorizeze județele sărace, deși un antreprenor aspirant s-a plâns că unele zone din România, cu punctaj mare la Start-Up Nation 2018, nu oferă o piață firmelor IT.
„Așa condamnăm toate orașele mai puțin dezvoltate din România, cu atât mai mult cu cât în această industrie poți lucra aproape de oriunde, atât timp cât ai o conexiune bună la internet”, i-a replicat Oprea antreprenorului care voia să-și deschidă firmă într-o zonă mai dezvoltată, care să-i ofere mai ales piață.
O altă modificare controversată este introducerea sistemului „primul venit, primul servit”. Acest sistem va avantaja pe antreprenorii și consultanții care au conexiune de internet mai bună, calculatoare mai puternice și dexteritate mai mare la încărcarea online a dosarelor, în timp ce proiecte viabile ar rămâne pe afară doar pentru că alții sunt mai rapizi la calculator.
„În 2017, la final, au fost mii de proiecte depuse in ultimele 2 zile. Din păcate foarte mulți aplicanți au exagerat numărul locurilor de muncă pentru a avea punctaj suplimentar. Proiectele nu vor fi sustenabile. Acest lucru încerc să îl evit” - s-a justificat Oprea, pe Facebook.