Claudiu Zamfir
Principalul coordonator tehnic al programului Start-up Nation, prin care statul spune că oferă ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei unor firme noi, a declarat, vineri, la București, că la începtul anului viitor, în cadrul Comitetului Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, se va decide dacă va mai fi sau nu organizată și ediția 2018 a acestui program. De asemenea, un alt oficial al programului susține favorizarea la punctaj a aplicanților care vor veni cu bani de acasă pentru investiția din program, dacă se va organiza și în 2018.
Adrian Panait, directorul Direcției de Antreprenoriat și Programe pentru IMM, din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, cel care coordonează la nivel tehnic toate programele naționale de sprijin pentru firmele mici și mijlocii, a explicat, într-o conferință de specialitate, că, pentru organizarea și în anul 2018 a programului Start-up Nation va fi nevoie de o decizie favorbilă în Comitetul consultativ pentru IMM-uri, la începutul anului 2018, for din care fac parte șefii din minister, dar și consultanți, beneficiari și organizații non-guvernamentale implicate în antreprenoriat.
”O să începem cu un comitet consultativ pentru dezvoltarea IMM, acolo analizăm nu numai programele ce vor fi derulate, poate și îmbunătățirile care trebuie aduse, poate și programe noi. E puțin cam devreme să discutăm acum. Dar la începutul anului viitor vom lua împreună o decizie, mergem sau nu cu acest program și în 2018 și în ce formă vom merge” - a spus Panait.
Legea de aprobare a Ordonanței de urgență 10/2017, prin care sa instituit programul prevede că ”Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat implementează în perioada 2017-2020 Programul pentru stimularea înfiinţării de întreprinderi mici şi mijlocii, denumit în continuare Programul «Start-up Nation – Romania»”.
Legea mai prevede că Schema de ajutor de minimis pentru Start-up Nation ”se elaborează şi se aprobă prin ordin al ministrului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat”.
Tot în lege se stipulează că ”sumele necesare implementării Programului «Start-up Nation – Romania» se asigură anual de la bugetul de stat cu încadrarea în prevederile bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi/sau din fonduri externe”.
Chestionat de StartupCafe.ro, Adrian Panait a explicat că Legea Startup Nation stipulează practic că ministrul pentru Mediul de Afaceri (Ilan Laufer în prezent) aprobă prin ordin schema de minimis, dar aceasta nu înseamnă că este obligatoriu să se facă o astfel de schemă de minimis și să se organizeze programul și în 2018.
De asemenea, el a mai explicat că Legea 346 din 14 iulie 2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii arată că reprezentanți ministerului și cei ai mediului de afaceri stabilesc în Comitetul consultativ programele pe anul respectiv.
În schimb, liderii politici de la Putere au subliniat în mai multe rânduri că programul Start-up Nation se va face anual până în 2020. Și ministrul Laufer a dat asigurări, anterior, că se va organiza și în anul 2018.
Directorul din Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Adrian Panait, și-a exprimat dorința ca Start-up Nation să fie organizat și în anul 2018, însă el s-a plâns de blocarea posturilor în Agențiile teritoriale pentru IMM-uri, care implementează programul:
”E o părere personală, programul s-a dovedit un succes și e păcat să nu-l implementăm anual, dar capacitatea tehnică a actualelor agenții trebuie întărită în așa fel încât să asigurăm oamenii necesari pentru verificări de deconturi, urmează o perioadă foarte grea de verificări de decont, de monitorizare în următorii 3 ani a fiecărui aplicant.
Au fost înființate agenții, au preluat personalul și atribuțiile oficiilor, cu 26 de posturi pe fiecare agenție, așa prevede ordonanța 43/2017, în schimb imediat după aceea a apărut ordonanță care blochează toate angajările în sistemul public și atunci singura soluție este să o luăm de la capăt, să fundamentăm un memorandum, să fie avizat de ministerele avizatoare, să intre în Guvern. Deci deocamdată, la această oră avem de exemplu Agenția București, pentru că a rezolvat acea problemă vitală - Bucureștiul aparținea de Ploiești. Nu cred că mai aparține Bucureștiul de Ploiești în niciun alt minister.
Dar acum avem 26 de posturi blocate la Agenția București. Urmează să facem memorandum și să populăm acolo cu oameni”.
În cazul în care va avea loc o ediție 2018 a Start-up Nation, o serie de oficiali implicați au invocat necesitatea unor modificări:
În schimb, și pe mai departe, dacă vor fi organizate noi ediții ale programului Start-up Nation, vor putea aplica inclusiv firme înființate în anul 2017, după data de 30 ianuarie, care nu au reușit să obțină finanțare în ediția din acest an, a dat asigurări directorul Agenției pentru IMM-uri Ploiești, George Brezoi.
Aceste declarații au fost făcute la dezbaterea Start-up Nation 2017, organizată, vineri, la București, de Asociația pentru Democrație, Educație și Reconstrucție.
Este aberant sa intentionezi sa faci productie fara a investi si in materiale si materii prime.
Pretentiile lui Laufer din SN2017 n-au fost deloc inspirate, iar unele total lipsite de realism.
Nu doresc sa intru in polemica cu IT-stii, dar productia este ceea ce lipseste astazi din peisajul economic romanesc.
Nemtii sunt acolo unde sunt NUMAI DATORITA productiei.
Am vazut destule comentarii in care multi tineri vin cu idei de produse noi, dar sunt nevoiti sa le claseze, aruncandu-le intr-un sertar prafuit.
Criteriul angajarii a n slujbasi n-ar trebui nici asta sa fie un criteriu decisiv, deoarece atunci cand afacerea a fost pusa pe picioare, numarul de angajati va creste proportional cu ritmicitatea productiei etc.