Claudiu Zamfir

Schema HoReCa: Firmele primesc primele decizii de acceptare la finanțare, pentru granturi de 100%

Thumbnail

Marți, 16 noiembrie 2021, Ministerul Economiei a transmis primele decizii de acceptare de principiu la finantare, cu o pro-rata de 100%, firmelor eligibile care au aplicat la Schema de ajutoare de stat HoReCa.

De observat că, deși bugetul disponibil este de numai 1 miliard de lei (circa 200 de milioane de euro), mult sub nivelul total de 2,5 miliarde de lei (500 de milioane de euro) promis inițial de guvernanți. Aprobarea sumelor pro-rata de 100% este pentru contactare. Plățile se vor face însă, în prima fază, anul acesta, parțial. Potrivit unor surse dn minister, se vor plăti până la 45% din suma aprobată, anul acesta. Ulterior, pe bugetul de stat din anul viitor, aplicanții vor mai putea spera la restul de 55% din suma aprobată.

Trebuie menționat însă și numărul mic al solicitanților care s-au înscris, nivelul finanțării eligibile pe solicitant, precum și respingerile decise - toate acestea au condus la „economii” în bugetul schemei.

Atenție însă că solicitanții admiși la finanțare pot să facă, la rândul lor, noi contestații, în 5 zile de la primirea notificării,  privind suma care le-a fost aprobată ca eligibilă.

Potrivit unor surse din minister, unii dintre beneficiari s-au trezit cu sumele solicitate tăiate, pentru că „nu aveau autorizare pe toate activitățile pentru ceruseră ajutor de stat”. Un alt motiv de diminuare a sumelor cerute este și faptul că unele companii se află în situația de a fi  „întreprinderi legate”.

Consultă Tutorialul privind deciziile de finanțare HoReCa

Anunțul complet al Ministeului Economiei:

  • „Astazi, 16 noiembrie 2021 au fost transmise in cadrul programului HORECA primele decizii de acceptare de principiu la finantare, cu o pro-rata de 100%.
  • Mentionam ca in aceasta etapa contractul nu este disponibil la descarcare, iar aplicantii care nu sunt de acord cu suma aprobata in urma evaluarii pot depune contestatie in termen de 5 zile de la data notificarii.
  • De asemenea, valoarea proratei poate suferi modificari, in urma finalizarii etapei de solutionare a contestatiilor formulate la sumele aprobate.
  • Deciziile finale insotite de contractele de finantare vor fi transmise dupa  finalizarea etapei de solutionare a contestatiilor formulate si  aplicarea celei de a doua prorate la contractare”.

Reamintim că la Schema HoReCa, în perioada 29 iunie-26 iulie 2021, s-au înscris doar 10.185 solicitanți, mult sub nivelul maxim de 74.000 pe care îl estimau inițial guvernanții.

Evaluarea dosarelor a mers anevoios și nu s-a finalizat nici acum.

Vineri, 12 noiembrie 2021, erau 8197 solicitanți admiși la finanțare și 1786 respinși. Alți 202 solicitanți erau în clarificări, vineri, dar, din câte spune acum MEAT, s-au finalizat și acelea.

Reamintim că Schema HoReCa a fost inițiată încă din toamna anului 2020, în campania electorală, de către fosta guvernare Orban. Pe atunci, ministrul inițiator era Virgil Popescu (PNL), care conducea Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Ulterior, ministerul acesta s-a spart în două: Energie și Economie. Popescu s-a dus la Energie, iar la Economie a venit Claudiu Năsui (USR). Năsui a modificat puțin schema și i-a dat drumul în vara anului 2021. Între timp, USR a ieșit de la Guvernare, iar Popescu a preluat iarăși și Ministerul Economiei, ca interimar, gestionând acum schema HoReCa, din nou.

Descarcă de AICI Lista aplicanților admiși și respinși la Schema HoReCa, la data de 12 noiembrie 2021.

Ce prevede Schema HoReCa

  • Se vor acorda ajutoare de stat HoReCa plafonate la 800.000 de euro fiecare, dar ajutoarele însumate primite de o firmă și prin alte scheme nu trebuie să depășească 1,8 milioane de euro (noul prag setat de Comisia Europeană în cadrul temporar).
  • Valoarea ajutoarelor va fi de 20% din scăderea activității beneficiarului în anul 2020 comparativ cu anul 2019.
  • Ca modalitate de atribuire a ajutoarelor, dacă valoarea însumată a cererilor de finanțare depășește creditul de angajament sau bugetar alocat pentru schemă, angajarea, respectiv plata către beneficiari se va face proporțional, prin raportarea sumei aprobate pentru fiecare beneficiar la suma totală a cererilor de finanțare aprobate - conform noii OUG 10/2021.
  • Astfel, dacă volumul solicitărilor depășește bugetul alocat schemei vor scădea și ajutoarele obținute individual. Bugetul total al schemei de ajutoare HoReCa este de 2,5 miliarde de lei, dar numai 1 miliard de lei este acum asigurat în buget sub formă de credite de plată. Restul de 1,5 miliarde de lei sunt credite de angajament, care necesită o rectificare bugetară pentru transfoartea lor în credite bugetare, care să permită plățile.

 

Parallax

Vizualizari
8325
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri