Claudiu Zamfir

Ce riști când iei fonduri nerambursabile și nu-ți respecți obligațiile

Thumbnail

Antreprenorii se confruntă în general cu riscuri mai mici în România decât în alte țări, atunci când obțin fonduri nerambursabile, a declarat consultantul pentru finanțări Marian Dobrilă, care a dat exemplul programului Start-Up Nation.

Recent, Marian Dobrilă, fondator al firmei de consultanță TDP Partners, a ținut o prelegere la evenimentul Săptămâna Antreprenoriatului, organizat de Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității București.

Întrebat de studenții care se gândesc să-și deschidă o afacere care ar fi riscurile accesării de fonduri nerambursabile, el a dat exemplul programului Start-Up Nation.

„Riscurile sunt mai mici în Românai decât în alte țări. De exemplu, faci un proiect de pe Start-Up Nation, spui că iei 5 angajați, dar nu-i ții. Statul îți cere banii înapoi, pentru că nu ai respectat condițiile de finanțare. Tu îi dai înapoi, dacă firma ți i-a produs. E ca și cum aș fi luat un împrumut de 200.000 de lei și firma mi i-a produs, cazul fericit.

Sau dacă firma nu i-a produs, statul poate declanșa procedura de insolvență asupra firmei. Dar partea bună este că nu se poate îndrepta împotrva bunurilor persoanei, ci ale firmei, care de obicei sunt puține, nu acoperă datoria. Rămâi cu un cazier fiscal sau judiciar doar dacă se constată că ai făcut ceva incorect. Dar dacă doar ai dat faliment, nu ți-a mers afacerea, nu rămâi cu acest stigmat”, a explicat consultantul.

De asemenea, pentru a-ți crește șansele de a obține finanțări nerambursabile, credite bancare sau investiții de capital de risc pentru afacerea ta, cel mai important este ca tu, ca antreprenor, să gândești de la început ca finanțatorul, a mai explicat Marian Dobrilă.   

„Important este să poți urmări programele de finanțare, să le poți înțelege și să vezi ce program și se potrivește ție, pentru că pentru nevoia ta de finanțare este o gamă foarte mică de programe care se potrivesc. Dar câteodată obosești căutând. Succesul în acest domeniu este să gândești ca finanțatorul și să știi deja de la început cam la ce tip de reguli și condiții să te aștepți, astfel încât să nu le descoperi prea târziu”, a spus consultantul Marian Dorbilă.

 

Prezentare Marian Dobrila by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
8137
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri