Claudiu Zamfir

Fonduri de 60 milioane lei în plus pentru fermierii care cultivă roșii în sere

Thumbnail

Guvernul va suplimenta cu aproape 60 de milioane de lei bugetul alocat programului „Tomate în spații protejate”, pe anul 2019, pentru a putea obține finanțare nerambursabilă de la stat un număr mai mare de fermieri.

Ministerul Agriculturii spune că a inițiat, joi, un proiect de hotărâre de guvern pentru modificarea actualei scheme ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate” pentru anul 2019.

Astfel, prin modificarea HG 107/2019, resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis ar urma să crească de la maximum 233.190.000 lei, la maximum 292.925.517,8 lei.

Prin suplimentarea sumei se va putea asigura susținerea financiară a  tuturor solicitanților eligibili din cadrul schemei (inclusiv pentru ciclul II de producție), „astfel încât programul să fie aplicat de o manieră unitară și nediscriminatorie”, mai afirmă ministerul.

Pentru ciclul II de producție, care se încheie la data de 20 decembrie 2019, direcțiile pentru agricultură județene și cea a Municipiului București estimează un număr de 6.538 beneficiari.

Programul de sprijin pentru tomate cultivate în spații protejate încurajează fermierii să cultive tomate în perioadele de extrasezon, contribuind astfel la asigurarea necesarul de consum intern de tomate proaspete din producția autohtonă.

Demarat în anul 2017, de către fosta guvernare, programul „Tomate” acordă un ajutor de câte 3.000 de euro/an fermierilor care cultivă roșiiîn spații protejate pe cel puțin 1.000 mp.

Pentru a fi eligibili, fermierii trebuie să obțină o producție de cel puțin 2kg roșii pe metru pătrat și să vândă minimum 2 tone de roșii pe an, cu documente doveditoare.

Programul de guvernare al noului Cabinet PNL prevede modificarea Programului de creștere a tomatelor în spații protejate. Astfel, în locul ajutorului de 3.000 euro prevăzut în prezent, se va subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare.

Modificarea adusă acum prin actualul proiect de HG nu prevede însă schimbarea din programul de guvernare, ci numai suplimentarea bugetului.

Mai multe informații pot fi obținute de la direcțiile județene pentru agricultură de care aparțineți și de la Ministerul Agriculturii.

Proiect Modificare HG 107 2019 by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2151
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Peter
Phanosky
fix zero ... la ce bun ca e productie autohtona cand sunt crescute cu chimicale in sistem hidroponic sau in sere stropite cu alte chimicale din abundenta ??

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri