Claudiu Zamfir

Programul Interaționalizare 2017: Patronii IMM cer suplimentarea bugetului. Ministrul Laufer: Am respectat procedurile de anunțare

Imagine principala
programul internationalizare 2017

Firmele mici și mijlocii care s-au înscris în programul Internaționalizare depășesc cu mult bugetul alocat pe anul 2017 dacă ar fi solicitat toate suma maximă oferită. Patronii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor cer majorarea de 5 ori a bugetului pe anul în curs. La rândul său, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, arată că a respectat toate procedurile de anunțare a programului.

Luni, în primele 5 ore și jumătate de la deschiderea aplicației electronice s-au înscris deja 165 de solicitanți în programul Internaționalizare. Dacă toți ar solicita suma maximă de 50.000 de lei fiecare, s-ar ajunge la un total de 8,25 milioane lei, cu mult peste bugetul de 5 milioane lei, alocat în anul 2017 în acest program.

Practic, la ajutorul nerambursabil maxim solicitat, bugetul ar ajunge numai pentru primii 100 de aplicanți valabili, având în vedere că banii se acordă pe principiul ”primul venit, primul servit”.

Evident, nu toți solicitanții au avut aplicații valabile. De exemplu, al treilea înscris pe listă și-a declarat titulatura ”SC Nu imi da ANAF certificatul decat vineri SRL”.  Acesta face probabil referire la faptul că nu ar fi primit în timp util certificatul privind inexistența datoriilor pe firmă, de la Agenția Națională de Administrare Fisală.

Chestionat de StartupCafe.ro cu privire la existența unor astfel de probleme, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a dat asigurări că ministerul său a comuncat din timp deschiderea programului, pentru ca toate IMM-urile doritoare să-și poată pune la punct documentele necesare.

”Din punctul meu de vedere, noi am anunțat deja lansarea programului încă de acum o lună. Am tot anunțat că se va lansa Internaționalizarea. Am respectat toate procedurile în conformitate cu ceea ce trebuia să facem ca minister. O să mă gândesc dacă anul viitor va trebui să anunțăm cu o prioadă de timp mai lungă înainte” -a declarat Laufer, chestionat de StartupCafe.ro .

În schimb, Consiliul Național al Întreprindrilor Private Mici și Mijlocii din România, principala organizație patronală a IMM-urilor, cere Guvernului să majoreze de 5 ori bugetul pe anul 2017 pentru programul Internaționalizare.

“Inițiativa, deosebit de utilă pentru IMM-uri, oferă pentru prima oară posibilitatea firmelor de a participa individual la târguri și misiuni economice. Totuși, este important de precizat că perioada de aplicare de 5 zile este foarte scurtă, iar alocarea de numai 5 milioane de lei asigură finanțarea a doar 100 de beneficiari și nu 500 cât este menționat în cadrul procedurii.

Solicităm ca lansarea viitoare să aibă loc așa încât firmele să poată participa la târguri și misiuni pe parcursul întregului an.

În prima zi au aplicat 163 de firme, ceea ce reflectă faptul că programul este foarte atractiv, firmele fiind interesate de interaționalizarea activității lor. Astfel, solicităm suplimentarea cu un buget aferent susținerii a încă 400 de firme”, a declarat Florin Jianu, președinte CNIPMMR.

Jianu este și cel care a inițiat de fapt programul Internaționalizare, ca ministru tehnocrat de resort, funcție din care și-a depus demisia de onoare, în contextul unor măsuri luate de fostul cabinet Grideanu, în domeniul justiției.

Citeste AICI mai multe despre programul Internaționalizare.

 

Parallax

Vizualizari
736
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri