Claudiu Zamfir
Marți, 20 septembrie 2022, a apărut în Monitorul Oficial procedura de implementare a programului IMM Invest Plus, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești pot obține împrumuturi bancare cu garanții de stat și dobânzi subvenționate.
Tot marți au fost semnate la Guvern și convențiile de garantare, cu cele 3 fonduri implicate: FNGCIMM, FGCR și FRC.
Între timp, înscrierile în programul IMM Invest Plus au început de joi, 15 septembrie, pe portalul IMM Invest România. Anterior, Comisia Europeană a aprobat schema românească de 4 miliarde de euro.
Programul guvernamental IMM INVEST PLUS și componentele IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST constau în ajutoare de stat acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi.
Schema de ajutor de stat facilitează accesul la finanțare pentru diferite categorii de beneficiari, care vor putea accesa credite cu garanții de stat, cu dobânzi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni și cu costuri aferente comisionului de risc și a comisionului de administrare, subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate.
Valoarea maximă a unei finanțări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții și până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.
Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepția domeniului producției primare de produse agricole unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.
----