Claudiu Zamfir

Procedura IMM Invest Plus a apărut în Monitorul Oficial: Credite bancare cu garanții de stat și dobânzi subvenționate

procedura IMM Invest Plus 2022

Marți, 20 septembrie 2022,  a apărut în Monitorul Oficial procedura de implementare a programului IMM Invest Plus, prin care microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii românești pot obține împrumuturi bancare cu garanții de stat și dobânzi subvenționate.

Tot marți au fost semnate la Guvern și convențiile de garantare, cu cele 3 fonduri implicate: FNGCIMM, FGCR și FRC.

Între timp, înscrierile în programul IMM Invest Plus au început de joi, 15 septembrie, pe portalul IMM Invest România. Anterior, Comisia Europeană a aprobat schema românească de 4 miliarde de euro.

Programul guvernamental IMM INVEST PLUS și componentele IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST constau în  ajutoare de stat acordate sub forma de garanții pentru împrumuturi și granturi.

Schema de ajutor de stat facilitează  accesul la finanțare pentru diferite categorii de beneficiari, care vor putea accesa credite cu garanții de stat, cu dobânzi subvenționate pe o perioadă de până la 12 luni și cu costuri aferente comisionului de risc și a comisionului de administrare, subvenționate din bugetul Ministerului Finanțelor, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate.

Valoarea maximă a unei finanțări poate ajunge la 10 milioane lei pentru proiectele de investiții și până la 5 milioane pentru capital de lucru, iar garanția de stat poate acoperi până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanțărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.

Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepția domeniului producției primare de produse agricole unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.

Scurta prezentare a programului IMM INVEST PLUS

  1. Componenta IMM INVEST ROMÂNIA facilitează accesul la finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiții sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanțarea altor credite de investiții sau cheltuieli destinate achiziției de părți sociale și acțiuni.
  2. Componenta AGRO IMM INVEST este dedicată întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniștii, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.
  3. Componenta IMM PROD are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, din zona urbană care activează în sectoare productive.
  4. Componenta GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv acordarea de garanții guvernamentale pentru îmbunătățirea eficienței energetice, susținerea investițiilor în domeniul energiei verzi și alinierea la obiectivele de mediul implementate de:
  •     IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcțiilor, inclusiv start-up-uri, precum și arhitecți și birouri individuale de arhitectură
  •     Unități Administrativ Teritoriale (municipii, orașe, comune).

----

Citește și:

 

Parallax

Vizualizari
6876
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri