Adi Iacob

Patronii IMM cer schimbarea grilei de punctaj a Start-up Nation 2018

Thumbnail

Proiectul de act normativ pentru programul Start-up Nation 2018 abia a fost pus în dezbatere publică, iar potrivit președintelui Consiliului Național pentru IMM-uri, Florin Jianu, acesta necesită modificări. Acest lucru înseamnă că nu mai există timpul necesar pentru ca programul de stat să înceapă în acest an.

"Programul Start-up Nation 2018 ar fi trebuit sa se numească de fapt 2019, deoarece începe prea târziu, iar primele proiecte aprobate vor fi probabil la începutul anului viitor”, susține Florin Jianu.

Grila de evaluare propusă de Ministerul pentru IMM-uri îi dezavantajează pe unii antreprenori. Cei care vor să-și deschidă mici afaceri în București și județele Ilfov și Cluj, cu fonduri nerambursabile, vor fi depunctați puternic în programul Start-Up Nation 2018, fiind aproape sigur excluși de la finanțarea de maximum 200.000 de lei de la stat, dacă modificările propuse de Ministerul pentru IMM-uri vor fi aplicate.

Citește și Start-Up Nation 2018: Descarcă noua grilă de punctaj propusă oficial. Când se va putea deschide programul

Potrivit propunerii de grilă de punctaj scoase 30 de zile în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, firmele din județele în care numărul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) este mai mare de 4 la 100 de locuitori vor pierde din start 15 puncte la evaluarea automată a planurilor de afaceri.

“Nu are logică sa excluzi de la finanțare proiecte pe criteriul numarului de IMM-uri existente într-o regiune, așa cum nu este productiv criteriul de primul venit, primul servit (…) Avem nevoie de performanță, nu de viteză", explică președintele CNIPMMR.

Citește și Start-Up Nation 2018: Județele depunctate. Avem situația de la INS

“Nu se justifică punctarea suplimentară a firmelor care vor implementa proiectele în județele în care media IMM-urilor la mia de locuitori este sub 40, deoarece pentru reducerea decalajului între zonele dezvoltate și zonele mai puțin dezvoltate există deja programe de finanțare din fonduri europene care sunt destinate exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate. Programul Start-up Nation trebuie să fie complementar programelor de finanțare din fonduri europene și nu să finanțeze prioritar, poate chiar exclusiv aceleași regiuni. În plus, în acest moment nu există date statistice relevante cu privire la numărul de IMM-uri la mia de locuitori, clasificate pe județele din România. Acest criteriu este discriminatoriu și va exclude de la finanțare județe importante și cu potențial antreprenorial ridicat: Cluj, Constanța, Timișoara, București-Ilfov, etc. De asemenea, în aceste județe regăsim cele mai mari centre studențești, potențiali beneficiari ai programului, spun reprezentanții Consiliului pentru IMM-uri.

Modificările propuse de patronii IMM

Consiliului Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) propune modificarea grilei de punctaj astfel încât proiectele prin care se înființează mici afaceri în domeniul de producție, industrii creative și IT să primească 40 de puncte. De asemenea, proiectele prin care sunt deschise IMM-uri în domeniul serviciilor să primească 30 de puncte, iar pentru comerț și alte activități — 25 de puncte..

Thumbnail
Propunerea Consiliului pentru IMM-uri

“Considerăm că activitățile de servicii trebuie să fie punctate mai bine decât cele din comerț, având în vedere valoarea adăugată adusă de acestea comparativ cu activitățile de comerț. (…) Totodată, industriile creative sunt domenii care în general aduc valoarea adăugată mare, lucru care se transpune în contribuții aferente angajaților și impozite ridicate plătite statului. Din acest motiv, considerăm că aceste domenii ar trebui să fie punctate la fel ca și domeniul IT, explică reprezentanții Consiliului pentru IMM-uri.

Patronii IMM mai susțin că planurile de afaceri care conduc la crearea a cel puțin un loc de muncă ocupat de o persoană defavorizată, absolvent după anul 2012 sau șomer tânăr, ar trebui să primească 20 de puncte.

Parallax

Vizualizari
3389
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Rares
Miron
Asa cum stim momentan prin grila propusa de minister judete ca Cluj , Constanta, Timisoara si Bucuresti -Ilfov vor fi excluse de la finatare.
Dar ai sa fim corecti domnilor reprezentanți ai Consiliului Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), ca si prin grila propusa de dumneavoastra ,mai exact alin.E punct 9, ar fi excluse majoritatea proiectelor pornite ca firme noi noute cu intreprinzatori la fel de noi , ne mai vorbind de studenti care ii plangeti din judetele excluse de catre minister, care stau cu cate 4-5 mii de euro in buzunar si cu proiecte facute pentru" examenele de licenta" si asteapta deschiderea Start Up Nation 2018-2019.
Lasati programul sa fie start up , si sa primeasca acesti bani tineri si persoanele care nu au posibilitate sa investeaca 4 -5 mii de euro sa-si deschida o afacere , dar au idei bune si vor sa se implice .Sunt deacord sa nu punem shaormeria , gogoseria etc. pe aceasi treapta cu inovatia si tehnologizarea , unde sunt de parere ca acolo ar trebui sa se faca diferenta. Va multumesc si sper sa nu fi deranjat pe cineva

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri