Denisa Crăciun
Marți, 19 aprilie, Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR) a organizat un eveniment despre cele 4 noi programe destinate antreprenorilor, care vor debuta în 2022: IMM Prod, Rural Invest, Garant Construct și Innovation.
Potrivit lui Dumitru Nancu, director general Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), programul IMM Prod ar putea fi operațional de la 1 mai.
„Practic, el a fost publicat în Monitorul Oficial joi, noi am transmis celor 21 de bănci convențiile, așteptăm alocarea plafonului de la Ministerul de Finanțe și sperăm ca la 1 mai să avem programul operațional”, a precizat Dumitru Nancu.
Întrebat dacă beneficiarii IMM Prod vor trebui să se înscrie o platformă diferită, directorul FNGCIMM a spus că „am creat un site a schemei de ajutor IMM Invest și intră pe site-ul IMM Invest, deja aplicația este funcțională, accesează IMM Prod și doar trebuie să încarce acea declarație de IMM”.
„Declarația de IMM este pentru anul 2019 pentru că, după cum știți, condițiile din schema de cadru temporar sunt raportate la anul 2019, adică înainte de pandemie. Să nu fie în dificultate, este o condiție clară în decizia Comisiei Europene, în Cadrul Temporar. Deci nu nu trebuie să fie în dificultate în 2019 și să completeze acea declarație IMM conform legii 346, anexa 2”, a completat acesta.
Totodată, cele patru noi programe de finanțare nu intră în regula de cumul, conform lui Nancu.
„Se poate accesa Agro IMM Invest și avem cazuri care au accesat și IMM Invest și Agro IMM Invest, cu cele două condiții. Ca cele două linii să nu depășească în ambele 10 milioane, iar capitalul de lucru să nu depășească 5 milioane. Adică poate să ia pe IMM Invest 4 milioane capital de lucru, pe Agro Invest maxim 1 milion. Adică maximum 5 milioane, iar per total, cele două programe să nu depășească 10 milioane de lei. Caz care nu mai este valabil pentru celelalte programe. Deci celelalte programe, IMM Prod, Garant Construct și celelalte două nu intră în regula de cumul”.
De cealaltă parte, programul Innovation ar putea deveni operațional spre jumătatea lunii mai, spune Andreia Surcel de la Fondul Român de Contragarantare.
„Noi am redactat această schema, am trimis-o către Ministerul de Finanțe, este sub formă de draft, am înțeles că în această săptămână, dacă nu cel târziu săptămâna viitoare Ministerul de Finanțe își va adăuga imputul pe acest draft și probabil că vom avea un ordin și o schema validă la finele săptămânii viitoare. După care urmează etapa de transmitere către Comisia Europeană și sperăm că va deveni operational spre jumătatea lunii mai acest program”, a spus ea.
Alina Toma, președintele Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR), susține, despre programul Rural Invest, că: „notificarea cu schema a fost transmisă Comisiei” și că „așteptăm aprobarea, să sperăm că până la finalul lunii acesteia, iar ordinul cu normele, procedurile și convențiile cu băncile este pe circuitul de avizare în cele două ministere. Din informațiile mele săptămâna aceasta se publică”.
Despre aceste programe de finanțare am mai scris pe StartupCafe.ro AICI și AICI.
Programul IMM PROD propune asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către IMM-uri, inclusiv startup-uri, din zona urbană.
În vederea realizării obiectivelor specifice, în cadrul Programului IMM PROD se pot finanța următoarele activități:
Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1,5 miliarde lei. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 268.544.792 lei, fiind estimat un număr de 2.550 de beneficiari.
Programul RURAL INVEST are ca obiectiv asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor realizate de către beneficiarii eligibili care își localizează producția în mediul rural și urban mic.
În cadrul acestui program sunt eligibile următoarele destinații ale finanțărilor aferente creditelor de investiții și capital de lucru:
Bugetul schemei de ajutor de stat aferent Programului RURAL INVEST este de 530.583.333 lei, pentru un număr estimat de 4.286 de beneficiari, iar pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei.
Programul GARANT CONSTRUCT vizează asigurarea lichidităților și finanțării investițiilor pentru IMM-urile din sectorul construcțiilor implicate în proiecte privind îmbunătățirea eficienței energetice, investiții în domeniul energiei verzi și aliniere la obiectivele de mediu.
În cadrul Programului GARANT CONSTRUCT se propune stabilirea eligibilității pe următoarele destinații ale finanțărilor:
Pentru anul 2022, se propune aprobarea unui plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 2,5 miliarde lei, din care 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții pentru IMM-urile din sectorul construcții și 1,25 miliarde lei pentru Subprogramul de susținere a proiectelor de investiții de scară mică pentru UAT-uri, care presupun finanțarea unor activități din sectorul construcțiilor. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 495.572.822 lei pentru un număr estimat de 4.165 beneficiari.
Programul INNOVATION are ca obiectiv sprijinirea realizării invențiilor, susținerii activităților la export ale IMM-urilor cu activitate în domenii de comerț și servicii, cu cifra de afaceri mai mică de 1 milion de euro, care activează în industria exportatoare, nepoluantă.
În cadrul Programului INOVATION vor putea fi finanțate activități constând în:
Pentru anul 2022, se propune un plafon total al garanţiilor care pot fi acordate în cadrul programului de 1 miliard lei.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de 214.550.000 lei, pentru un număr de 1.835 de beneficiari.