Claudiu Zamfir

Ministrul desemnat pentru antreprenoriat: Nu e o rușine să ai afaceri cu statul. Rechizitoriul a fost anulat/ Ce spune despre proiectul privind închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile

Thumbnail

Ministrul desemnat pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea, a afirmat, luni, că rechizitoriul în care a fost acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani a fost restituit procurorilor, de instanță, și anulat ca nelegal. De asemenea, el a spus că nu este o rușine ca o firmă privată să aibă afaceri cu statul, așa cum a avut grupul său de firme. Viitorul ministru a mai spus că proiectul de ordonanță de urgență de la Ministerul Finanțelor, privind introducerea pedepselor cu închisoarea pentru administratorii de firme care nu plătesc taxele cu reținere la sursă nu revoluționează sistemul actual.

Ministrrul propus Radu Oprea a primit luni avizul comisiilor economice ale Parlamentului pentru funcția din viitorul Guvern Dăncilă.

  • La ieșirea de la comisii, întrebat de StartupCafe.ro în legătură cu dosarul în care a fost acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, viitorul ministru Radu Oprea a spus:

A fost restituit de instanță în anul 2016. Lucrurile sunt clare din acest punct de vedere. Eu sunt inginer de profesie, recunosc că am citit foarte mult în domeniul economic dar de aici și până la cunoștințele juridice atât de amânunțite cum le doriți dumneavoastră e deja prea mult”.

Acuzațiile sunt o chestiune care cred că au fost lămurite foarte bine, dacă tot insistați pe acest subiect, o să fac încă o dată o precizare: o instanță a României, Camera Preliminară a Înaltei Curți de Casație și Justiție s-a pronunțat, a considerat că eu nu trebuie să fiu trimis în judecată. Rechizitoriul a fost anulat ca nelegal” - a mai spus el, la insistențele presei. Ministrul propus a susținut că nu știe în ce fază se află acum cazul său, după restituirea rechizitoriului de către instanță la procurori.

Întrebat de StartupCafe.ro dacă va demisiona dacă va fi trimis din nou în judecată, ministrul propus al Mediului de Afaceri a rspuns:

Nu sunt în zona scenariilor contrafactuale, doresc să nu răspund la o astfel de întrebare. Numai viitorul știe ce se va întâmpla, eu cred că aici trebuie să încercăm repede li cât mai bine să fim performanți, eficienți”.

El a fost întrebat de o deputată USR și la audieri dacă nu consideră că se află într-un conflict de interese ca viitor ministru al Mediului de Afaceri în condițiile în care a fost acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani.

Poziția mea a fost întotdeauna aceea că cei care produc evaziune fiscală aduc atingere profudă mediului concurențial din economia de piață a României. Astăzi sunt la fel ca marea majoritate a dvs., am cazierul imaculat și cred că o instanță s-a pronunțat” - a răspuns Oprea.

Evaziunea fiscală produce în primul rând o concurență neloială și nu cred că poate fi în competiție o firmă onestă, care își plătește taxele la timp, cu o firmă care are alte interese. Situația în care se află România necesită măsuri speciale” - a mai afirmat el.

Ministrul a evitat să dea un răspuns direct, susținând că, deși va fi avizator, proiectul nu este la el. Totuși, el a dat de înțeles că susține o astfel de idee, arătând că viitoarea ordonanță nu ar face altceva decât să aducă legislația la stadiul de dinainte de decizia Curții Constituționale din anul 2015 prin care s-a dezincriminat penal neplata contrinuțiilor.

Este o întrebare pe care am pus-o și mediului de afaceri, ca senator. Până în 2015, când Curtea Constituțională s-a pronunțat, lucrurile așa erau. Deci nu este o chestiune care vine să revoluționeze anumite lucruri. Ideea de bază este umrătoarea: cheltuielile cu CAS și CASS sunt legate de muncă, nu de capital. Și atunci un antreprenor care folosește această resursă - pentru că asta s-a întâmplat, au fost destul de mulți cei care au folosit fondurile pe care ar fi trebuit să le plătească la contribuții ca pe un împrumut pe care și l-au acordat. Și întrebarea mea pentru mediul de afaceri a fost cu ce drept folosesc niște bani care nu sunt ai lor”, a spus Oprea.

  • Viitorul ministru al Antreprenoriatului a mai fost întrebat de jurnaliști și în legătură cu contractele cu statul pe care le-au avut firmele sale în trecut.

Contractele cu statul despre care se vorbește în media cifrei de afaceri în ultimii 12 ani probabil că reprezintă 1% sau 2%. Cred că nu este o rușine și nu trebuie condamnată ideea de a avea o afacere chiar și cu statul român. Și pentru statul român anumite firme trebuie să lucreze. Important este ce și cum se întâmplă, dacă lucrurile sunt corecte, dacă se depun toate declarațiile, dacă se întregistrează profit. Lucrul acesta este verificat de toate organele abilitate ale statului, de la ANAF și așa mai departre. Nu trebuie să fii - n-aș vrea să spun condamnat - din prima că ai avut contracte cu statul și aș încuraja mediul de afaceri, pe transperență, corect, să liciteze și pentru lucrările cu statul pentru că anul acesta va fi anul investițiilor” - le-a răspuns el jurnaliștilor.

Reamintim că senatorul PSD de Prahova Radu Ștefan Oprea a primit luni avizul comisiilor economice din Senat și Camera Deputaților pentru a ocupa funcția de ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. Plenul reunit al Parlamentului urmează să dea vot privind Guvernul desemnat Dăncilă.

Parallax

Vizualizari
1188
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri