Raluca Abrihan

Ministrul Laufer vrea să modifice legea incubatoarelor şi să ofere bani celor care deschid astfel de hub-uri

Thumbnail

Legea incubatoarelor de afaceri ar trebui modificată astfel încât cei care înfiinţează astfel de incubatoare să poată primi noi stimulente financiare de la buget, ceea ce actuala lege nu le mai permite, spune Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, potrivit Agerpres.

 

"Cred că este necesar să modificăm legea incubatoarelor. Este o lege care a fost modificată, care nu mai permite finanțare de la bugetul de stat și, totuși, trebuie să ne gândim că aceste incubatoare nu trebuie să aibă doar titlul de incubatoare, nu trebuie să fie niște zone care s-au construit ca niște incubatoare și după 3 ani ajung să fie spații de depozitare sau ajung să fie pensiuni sau alte chestii. Aceste zone de incubare au un rol extrem de important", a spus Laufer.

Multe incubatoare au prins vechea lege și au beneficiat de un stimulent clar la înființare, a mai subliniat ministrul, citat de Agerpres.

"Discutăm de o situație reală în România, discutăm de foarte multe incubatoare care au prins vechea formă a legii. Au avut, să spunem, un stimulent de a se înființa, dar în acest moment nu mai au niciun fel de stimulent real ... acei oameni care sunt proprietarii de incubatoare. De obicei, în țările cu mai multă experiență au mai multe facilități fiscale. Lucrăm și vrem să aducem niște modificări legii incubatoarelor, astfel încât cei care vor să își facă incubatoare să aibă și un stimulent clar", a mai arătat ministrul.

Ce este un incubator de afaceri?
 

Potrivit legislaţiei în vigoare, incubatorul de afaceri este o structură de sprijin a afacerilor, gestionată de un administrator, care urmăreşte crearea unui mediu favorabil, sustenabil, pentru intreprinderile mici şi mjlocii nou înfiinţate stimulându-le potenţialul de dezvoltare şi de viabilitate, ajutându-le să se dezvolte în perioada de început, prin asigurarea unor facilităţii comune şi a suportului managerial necesar

Practic, incubatorul de afaceri poate fi şi o clădire de birouri de dimensiuni medii sau reduse, în care startup-urile plătesc la comun chiria şi diverse servicii, pentru a ieşi mai ieftin. În plus, incubatorul de afaceri aduce laolaltă firmele şi ideile de afaceri, pentru ca marii investitori să aibă mai uşor acces la ele.

Cine poate fi fondator al unui incubator de afaceri?

Pot fi fondatori ai unui incubator de afaceri: autorităţile publice locale, instituţia sau consorţiul de instituţii de învăţământ superior acreditate, institutele, centrele  şi staţunile de cercetare-dezvoltare, camerele de comerţ sau persoane juridice de drept privat.

Tipurile de incubatoare de afaceri care se pot înfiiinţa sunt:

  • cu portofoliu mixt;

  • tehnologic;

  • academic;

  • agro-incubator;

  • social;

  • virtual;

  • pentru activităţi nonagricole în mediul rural.

Acordarea titlului de incubator de afaceri se face prin ordin al conducătorului autorităţii publice centrale cu atribuţii în domeniul intreprinderilor mci şi mijlocii.

Perioada de valabilitate a titlului de incubator de afaceri este de 10 ani, putând fi prelungit pentru perioade similare.

Serviciile oferite de administratorul incubatorului de afaceri sunt:

  • preincubare, pentru o perioadă maximă de 6 luni;

  • incubare - pentru un ciclu de incubare de maxim  3 ani;

  • accelerator de afaceri -pentru o perioadă maximă de 2 ani.

Citeşte aici mai multe despre legea incubatoarelor şi acceleratoarelor de afaceri

Parallax

Vizualizari
854
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri