Claudiu Zamfir
Producătorii de materiale de construcții care vor să facă investiții în România vor putea depune cererile de fianțare în programul ConstructPlus 2024 în perioada 8 aprilie-8 mai, a anunțat oficial, miercuri, Ministerul Economiei, care a publicat și Ghidul final al solicitantului, cererea de finanțare, modelul de plan de afaceri și celelalte anexe necesare firmelor care vor ajutoarele de stat din schema bugetată cu 149 de milioane de euro în acest an.
UPDATE 15.04.2024: MEAT a publicat în consultare un proiect de Ghid de plată ConstructPlus2024.
UPDATE 8.4.2024: MEAT a deschis sesiunea de înscrieri Construct Plus 2024.
----
Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se vor transmite la Registratura Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT): Calea Victoriei nr. 152, Sector 1, București.
Firmele solicitante trebuie să facă următoarea mențiune pe plic: Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie – O.U.G. nr. 68/2023 .
„Începând de luni, 8 aprilie 2024, atât IMM-urile, cât și întreprinderile mari, cu personalitate juridică, vor putea aplica pentru obținerea de granturi nerambursabile, în scopul înființării și/sau dezvoltării capacităților de producție pentru materiale de construcție. Sesiunea va fi deschisă timp de 30 de zile, respectiv până miercuri, 8 mai 2024” - a precizat MEAT, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Pentru verificarea eligibilității și analiza dosarului cererii de finanțare, aplicanții vor transmite situațiile financiare anuale aprobate, aferente perioadei 2020-2022, fiind exceptate de la această obligație firmele nou-înființate. Documentația va cuprinde, astfel, situația activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, contul de profit și pierdere, date informative, situația activelor imobilizate, precum și dovada depunerii acestora la ANAF.
Totodată, referitor la situațiile financiare ale întreprinderilor aflate în activitate, se va verifica dacă acestea au o rentabilitate a cifrei de afaceri mai mare de 0, în unul din ultimii 3 ani fiscali (2020-2022). Rentabilitatea se calculează ca 100 x Profit net / Cifra de afaceri. Mai mult, se va analiza dacă aceste întreprinderi dețin capitaluri proprii pozitive la finalul ultimului exercițiu financiar încheiat (2022).
Programul ConstructPLUS își propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate, creșterea producției interne de produse și materiale de construcții. Bugetul alocat pentru anul curent este echivalentul în lei a 149 de milioane de euro.
Descarcă de AICI Ghidul solicitantului și alte documente necesare în programul ConstructPlus 2024:
---