Alex Mihaileanu

Investitorul american Dave McClure: "Nu mai scrieti planuri de afaceri!"

Imagine principala
Investitorul american Dave McClure: "Nu mai scrieti planuri de afaceri!"

Dave McClure, fost şef peste marketingul PayPal si unul dintre fondatorii fondului de investitii 500 Startups, recomanda antreprenorilor din zona de tehnologie sa nu mai piarda timpul scriind planuri de afaceri, ci sa treaca direct la treaba. Din punctul sau de vedere, crearea unui produs, cel putin in stadiu de prototip functional, este mai important.


Intr-un interviu acordat Forbes, McClure ofera cinci sfaturi antreprenorilor. In primul rand, crearea unui prototip functional si oferirea spre testare clientilor sau potentialilor clienti este mai importanta decat planul de afaceri. In al doilea rand, e de preferat ca, in locul proiectiilor financiare pe cinci ani, antreprenorul ar trebui sa se concentreze pe proiectii de cheltuieli pentru urmatoarele 12 luni.


Al treilea sfat al sau este ca, atunci cand e creat un plan de marketing, focusul ar trebui sa fie pe cifre si pe metrici – analiza datelor: pe ce-si doresc potentialii clienti sa cumpere, pe cat costa construirea si livrarea produsului (in cazul in care e vorba de un produs fizic si nu un serviciu, costul per unitate) si pe ce incasari ii pot genera clientii si, mai ales, cand le vor genera.


In al patrulea rand, investitorul american ii sfatuieste pe antreprenori sa-si testeze ideile si ipotezele, transformand planul de afaceri intr-un plan bazat pe metrici si KPI (key performance indicator) si sa continue sa le masoare si sa le imbunatateasca intr-un ritm saptamanal.


In ultimul rand, le recomanda antreprenorilor sa nu ramana fara bani si sa verifice cel putin lunar raportul dintre cheltuieli si banii ramasi in cont si sa gaseasca solutii pentru a avea fonduri suficiente pentru cel putin urmatoarele sase luni.


500 Startups, lansat in 2010 ca fond de investitii si accelerator in Silicon Valley, a investit, pana acum, in peste o mie de companii, dintre care doua treimi infiintate in SUA, iar alte aproximativ 300 in alte peste 50 tari. Pana acum, este prezent in tari precum SUA, Mexic, Brazilia, si Asia de Sud-Est. Recent, fondul a anuntat ca acorda o mai mare atentie Europei, inclusiv Europei Centrale şi de Est, de care va raspunde Diana Moldavsky, fost executiv in companii precum Yandex – cel mai mare motor de cautare din Rusia – si OLX.


In ceea ce priveste fondul de investitii pe care il conduce, Dave McClure spune ca obiectivul este acela de a-si asuma o rata de esec de pana la 80% dintre companiile din portofoliu si ca se asteapta la mai multe exit-uri (sa vanda participatiile la companiile din portofoliu) in urmatorii 3-7 ani.


Potrivit investitorului, interesul 500 Startups este de a investi in companii cu produse functionale ce deja au o baza de utilizatori si care pot fi scalate, cu accent pe cele care pot achizitiona clienti la un cost cat mai mic. Printre nisele enumerate de McClure, prezinta interes inclusiv aplicatiile mobile, afacerile ce se dezvolta in zona de video, dar si servicii.

Parallax

Vizualizari
21
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri