A.M.

​INVESTITII De ce Europa e mult in urma SUA la finantarea startupurilor

Imagine principala
​INVESTITII De ce Europa e mult in urma SUA la finantarea startupurilor

​Europa este mult in urma Statelor Unite la capitolul investitiilor in startupuri, cu prea putinibani disponibili si cu prea putine fonduri de investitii. In 2015, finantarile de tip venture capital (capital de risc) au fost de peste cinci ori mai mici in Europa comparativ cu cele din SUA, doar 13,5 miliarde dolari faţă de 72,4 miliarde in State..


Statisticile arata ca, dincolo de valoarea finantarilor, numarul de companii in care s-au injectat bani este de peste trei ori mai mare in SUA, in ciuda cresterilor din ultimii ani (21,5% in 2015 fata de 2014, in Europa, 14,7% in SUA raportat la numarul de investitii).


Potrivit unui studiu Target Global, citat de VentureBeat, procentajul de investitii de crestere (rundele B si C, adica a doua si a treia dupa cea de tip seed money) este mult mai mare in SUA, in timp ce rundele de tip D (investitii tarzii, dupa ce companiile au crescut si sunt profitabile) sunt foarte rare. Mai mult, rundele de tip B au scazut in ultimii trei ani, reprezentand doar 11% din total, comparativ cu 19% in SUA.


Cifrele sunt importante in contextul in care arata ca fondurile de investitii active in Europa sunt mai predispuse sa finanteze companii ajunse deja la a treia runda, cand capacitatea de a produce profit investitorilor este mai sigura. Mai exact, cand vine vorba de investitii de tip seed, in SUA, acestea au reprezentat, in 2015, 61% in SUA fata de 79% in Europa, cele de tip B si C – 17% in Europa versus 28% in SUA, iar cele de tip D+, doar 4% fata de 11%.


Acest lucru se traduce prin faptul ca un numar mare de startupuri europene esueaza dupa investitiile initiale, iar aici au fost identificate doua motive probabile: 1. exista prea putine companii “bune”, care sa merite o investitie de crestere si 2. banii nu sunt distribuiti proportional cu potentialul de crestere, investitorii concentrandu-se mai mult pe afacerile la inceput de drum. Daca primul motiv e un criteriu mai degraba subiectiv, care nu poate fi demonstrat, cel de-al doilea este sustinut de cifre, care arata ca investitorii americani sprijina mai mult companiile in crestere.


Si cand vine vorba de bani, situatiile dintre cele doua continente sunt semnificativ diferite. Intre 2006 si 2014, majoritatea fondurilor europene au avut disponibile sume de pana in 50 milioane dolari (in crestere in 2015, pana la 80 milioane, spre deosebire de cele americane, unde media lichiditatilor s-a situat intre 100 si 250 milioane dolari per fond (dar in scadere in ultimii ani), mult mai aplecate catre investitii de crestere (runde B si C).


Unul dintre motive este pus si pe seama inabilitatii fondurilor de investitii de a atrage sume foarte mari in Europa, care sa le poata permite sa sustina cat mai multe runde de tip B sau C, iar aici apare un fel de cerc vicios: daca n-ai destui bani ca sa sprijini investitiile “de mijloc”, n-ai nici motive destule sa creezi fonduri pentru investitii “tarzii.”


Din lipsa banilor, apare un fenomen interesant si contrastant, in acelasi timp, cu rutina americana: startupurile europene sunt obligate sa-si incetineasca cresterea, sa taie cheltuielile si sa devina mai rapid profitabile si nu-si ating potentialul, pe cand cele din SUA investesc masiv in produse si in vanzari, ceea ce le permite sa domine pietele. Prin urmare, si evaluarea unei companii, in cazul unei achizitii sau fuziuni arata o valoare de piata semnificativ mai mica, iar diferenta dintre cele Europa si SUA a tot crescut in ultimii ani.

Parallax

Vizualizari
19
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri