Claudiu Zamfir
Președintele Consiliului firmelor mici și mijlocii, Florin Jianu, cel care a și inițiat programul Start-Up Nation România, deplânge alocările bugetare propuse de Ministerul de Finanțe pentru programul Start-Up Nation, în bugetul pe anul 2020.
„E jale, pentru că nu închide nici măcar angajamentele pe 2019. Banii aceștia, 233 de milioane de lei, ajung pentru 1200 de beneficiari, ceea ce până la 10.000 probabil au mai închis vreo 2-3.000. Deci mai rămân descoperiți cel puțin 5.000 de beneficiari, pentru că unii nu duc până la capăt implementarea, să zicem. Deci mai trebuia 1 miliard de lei numai credite de plată”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Florin Jianu.
Dacă se va lansa o a treia ediție a Start-Up Nation, aceasta nu va avea anvergura necesară unui impact major în economia României, mai crede liderul patronilor cu firme mici și mijlocii.
„În al doilea rând, programul pe 2020 ajunge la 1.200 de beneficiari. Nu mai putem vorbi de un program de angvergura edițiilor anterioare, cum gândisem eu programul, pentru un impact major în economie. E nevoie totuși de consistență. 1.000 de firme și noi putem să finanțăm, din fonduri europene, pe câteva proiecte mai mari”, a spus Jianu.
El susține că statul ar fi avut de câștigat din programul Start-Up Nation, pentru că investițiile se întorc la buget, prin taxe și impozite.
„Finanțările din Start-Up Nation nu sunt cheltuieli, ci investiții pe care statul ar trebui să le facă în economia României. Din calculele noastre, jumătate din bani se întorc imediat prin TVA, taxe, impozite, contribuții sociale pe salarii, banii din consum, achiziții. Iar statistica arată că la 1 leu investit în cel mult 2 ani se întorc 2 lei, cel puțin”, consideră președintele CNIPMMR.
Florin Jianu face apel la comunitatea de tineri antreprenori să pună presiune pe Guvern să majoreze bugetul Start-Up Nation. „ Comunitatea, mai ales în zona tinerilor, a startup-urilor, ar trebui să se ridice și ei să transmită ceva până la aprobarea bugetului. Nu poți să lași așa un program ca acesta să moară”.
În schimb, el a remarcat și veștile bune, legate de programele Comerț și Microindustrializare pe anul 2020. „Mai sunt și 2-3 aspecte pozitivă la programele de finanțare pe 2020. Programul Comerț 2020 are un buget de 40 de milioane de lei, Microindustrializare are 65 de milioane de la 22 de milioane, anul trecut”.