Claudiu Zamfir

Împrumuturi de 100 miliarde Euro pentru statele UE - instrumentul SURE a fost activat

Thumbnail

Statele membre UE, inclusiv România, vor beneficia de împrumuturi în valoare totală de până la 100 de miliarde de euro, în condiții avantajoase, prin instrumentul SURE, pentru plata șomajului tehnic al angajaților și PFA-urilor, precum și alte scheme de sprijin al job-urilor din economie, afectate de criza COVID-19.

Instrumentul SURE a fost activat, a anunțat, marți, Comisia Europeană, în urma finalizării procedurilor naționale de aprobare și a semnăturilor necesare, din partea tuturor statelor membre.

Aceste proceduri prevăd acorduri de garantare cu Comisia în valoare totală de 25 de miliarde de euro.

Angajamentul voluntar privind garanțiile reprezintă o expresie importantă a solidarității în fața unei crize fără precedent. Aceste garanții sunt necesare pentru a spori volumul împrumuturilor care pot fi acordate statelor membre, protejând, în același timp, ratingul de credit superior al Uniunii și poziția sa puternică pe piețele internaționale de capital.

Comisia Europeană a prezentat deja Consiliului propuneri de decizii de acordare a unui sprijin financiar  în valoare de 87,3 miliarde de euro unui număr de 16 state membre prin intermediul instrumentului SURE. Odată ce Consiliul va adopta aceste propuneri, sprijinul financiar va lua forma unor împrumuturi pe care UE le va acorda statelor membre în condiții avantajoase.

Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să abordeze creșterea bruscă a cheltuielilor publice necesare pentru a menține locurile de muncă în contextul crizei pandemice. Mai precis, acestea vor ajuta statele membre să își acopere costurile legate în mod direct de finanțarea sistemelor naționale de șomaj tehnic, precum și de alte măsuri similare puse în aplicare ca răspuns la pandemia de coronavirus, în special pentru lucrătorii care desfășoară o activitate independentă.

Ca activitate auxiliară, SURE ar putea finanța, de asemenea, unele măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă, menite să asigure o revenire în siguranță la o activitate economică normală, a menționat CE, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
774
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri