Claudiu Zamfir

Mici afaceri handmade vor putea merge la un târg finanțat de stat cu 890.000 RON

Thumbnail

Antreprenori cu mici afaceri handmade vor putea beneficia de ajutor nerabursabil de la stat pentru transport și cazare pentru a participa în anul 2017 la un târg de artizanat și meșteșugărie cu un buget total de 890.000 de lei, potrivit unei hotărâri de guvern publicate joi în Monitorul Oficial.

Statul vrea să organizeze și în 2017 Târgul Național pentru Artizanat și Meștesuguri. Anul trecut, evenimentul a fost la sfârșitul lunii octombrie, la Muzeul Satului din București.

Pentru 2017, Guvernul alocă un buget total tot de 890.000 de lei pentru organizarea târgului și oferă din acești bani și decontarea unor cheltuieli cu transportul și cazarea antreprenorilor din zona handmade (artizanat și meșteșuguri) pentru a putea participa la cele 3 zile de târg și seminare de specialitate.

Cheltuieli eligibile

Potrivit procedurii aprobate prin hotărâra publicată joi în Monitorul oficial, vor fi suportate cheltuielile de transport pentru beneficiari și pentru produsele acestora (după caz) precum și cheltuielile de cazare a beneficiarilor pe perioada desfășurării evenimentului, astfel:
 

  • Se acordă finanțare pentru transportul produselor, în cazul în care acestea necesită un transport separat și nu pot fi transportate în același mijloc de transport cu beneficiarul. Suma maximă acordată unui beneficiar pentru transport, cumulat, nu va depași 2.000 lei pentru târg. În limita acestor sume beneficiarul își poate deconta transportul. În cazul în care suma totală cheltuită depășește 2.000 lei diferența va fi suportată de către beneficiar.

 

  • În cazul în care beneficiarul se deplasează cu autoturismul personal, va primi contravaloarea a 7,5 litri carburant la 100 kilometri parcurși. Cheltuielile privind transportul vor fi decontate în baza documentelor justificative.

 

  • Vor fi asigurate cheltuielile aferente cazării pentru beneficiari, în cuantum de maxim 1.600 lei/ beneficiar pentru patru nopți de cazare, dar nu mai mult de 200 lei/ noapte/ persoană.

 

  • Beneficiarul va trebui să suporte TVA, care nu este cheltuială eligibilă în program.

Cine va putea participa la târg cu ajutorul de la stat

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat speră să aducă la târg 150 de antreprenori handmade.

Vor putea beneficia de finanțări întreprinderile mici și mijlocii (IMM) definite conform prevederilor Legii nr. 346/2004, societățile cooperative (inclusiv societățile cooperative meșteșugărești mixte), persoanele fizice autorizate (PFA) care desfășoară activități economice în mod independent, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale, precum și asociațiile profesionale sau fundațiile care se încadrează la data solicitării în una dintre următoarele categorii:

a) sunt organizate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației republicată sau în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare și îndeplinesc condițiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici și mijlocii, potrivit dispozițiilor Legii nr. 346/2004, cu modificările și completările ulterioare;

b) sunt persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale (înregistrate în registrul comerțului și autorizate conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, care desfășoară activități în domeniul meșteșugurilor, în special al celor tradiționale și în domeniul artei populare și artizanatului;

c) sunt constituite ca asociații profesionale sau fundații și au ca scop promovarea meșteșugurilor și a meseriilor care presupun un număr mare de operații executate manual, a produselor și serviciilor cu specific tradițional, inclusiv din domeniul artei populare și artizanatului.

Înscrierile în acest program se vor putea face on-line, pe sitel aippimm.ro, al Direcției Programe Antreprenoriat și IMM din subordinea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

În perioada următoare ar trebui să se publice on-line procedura de derulare a programului și perioada de înscriere și apoi să se deschidă modulul electronic de înscriere la târg.

Parallax

Vizualizari
1818
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri