Claudiu Zamfir

UE vrea să finanțeze cu 100 miliarde Euro crearea unor firme europene de tehnologie care să concureze cu Google, Amazon, Facebook, Apple, Alibaba

Thumbnail

Uniunea Europeană este dispusă să strângă 100 de miliarde de euro într-un fond de investiții prin care să finanțeze crearea unor firme de tehnologie europene care să se bată de la egal la egal cu giganții americani și chinezi Google, Facebook, Apple, Amazon, Alibaba sau Tencent, a scris recent Politico. Comisia Europeană a transmis însă oficial că „documentele de brainstorming nu trebuie confundate cu politicile”.

Publicația spune că a pus mâna pe o listă de dorințe - wish list- de 173 de pagini, întocmită de funcționari ai Comisiei Europene în pregătire „programului de guvernare” al viitorului executiv comunitar, condus de germana Ursula von der Leyen.

Astfel, ar urma să se folosească bani din bugetul Uniunii Europene pentru ca, atrăgând sume inclusiv din mediul privat, să se strângă un fond de investiții de cel puțin 100 de miliarde de euro, finanțare publică și privată.

Spre deosebire de majoritatea fondurilor de cercetare și dezvoltare existente, administrate de UE, acesta ar fi investit direct în investiții de equity în firme.

Birocrații de la Bruxelles menționează companiile americane Google, Apple, Facebook, Amazon și Microsoft, precum și pe cele chinezești Baidu, Alibaba și Tencent printre giganții tech pe care Europa trebuie să-i concureze.

Apariția și dezvoltarea firmelor concurente private din afara UE, care au mijloace financiare fără precedent, are potențialul de a bloca dinamica de inovare existentă și poziția industrială ale Uniunii Europene în anumite sectoare. Europa nu are astfel de companii”, constată documentul citat de Politico.

Citește toată știrea Politico

Comisia Juncker nu a infirmat existența documentului intern despre care a scris Politico referitor la presupusele planuri făcute pentru viitoarea Comisie von der Leyen, însă a precizat oficial că nu trebuie confundate cu politicile UE.
 
„Nu există un astfel de proiect sau planuri. Proiectele de documente-draft de brainstorming interne ale serviciilor nu trebuie confundate cu politicile. Documentul de la serviciile la care faceți referire nu a fost nici măcar văzut de ierarhia politică a Comisiei, nici de președintele ales sau de echipa ei de tranziție, cu atât mai puțin avizat. Prioritățile Comisiei pot fi găsite în programul de lucru din 2019. Iar prioritățile președintelui ales sunt stabilite în orientările politice. Prin urmare, documentul scurs către presă ar trebui să aibă credibilitate zero”, a spus un purtător de cuvânt al CE.

Parallax

Vizualizari
2154
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri