Claudiu Zamfir

Profită de vacanță și învață de la 6 mari antreprenori și manageri

Thumbnail

Apple, Amazon, Google, Nike sau Virgin au fost conduse, pe drumul lor de la startup-uri la imperii globale de miliarde de dolari, de antreprenori geniali, de la care oamenii de afaceri la început de carieră au de învățat.

Steve Jobs, Jeff Bezos sau Richard Branson sunt câteva dintre marii antreprenori care au creat valoare și bani și care și-au povestit experiența de pe urma căreia putem profita la rândul nostru în vacanță:

 

Philip Knight - Nike

Philip Knight (n. 1938) este cunoscut ca fondator al companiei Nike, lider mondial în echipament sportiv. În anul 1964, Knight era atlet și student la Universitatea Oregon, SUA, când, împreună cu antrenorul său, Bill Bowerman, a fondat firma Blue Ribbon Sports. Înițial, firma lor era un distribuitor local al unor pantofi de alegrgare produși în Japonia, Onitsuka Tiger. Abia din anul 1971 firma americană a adoptat numele de Nike, după zeița greacă a victoriei, precum și logo-ul Swoosh, evaluat acum la 26 de miliarde de dolari.

Cartea lui Phil Knight, The Shoe Dog, tradusă și în limba română, descrie numeroasele riscuri cu care s-a confruntat  fondatorul Nike. E o carte despre eșecurile zdrobitoare, concurenții nemiloși, despre numarul mare de sceptici, dușmani și bancheri ostili, dar si despre numeroasele triumfuri emotionante și reveniri spectaculoase ale acestui mare om de afaceri.

 

Jeff Bezos -Amazon

­­­­­­Jeff Bezos (n. 1964) este cel mai bogat om din lume, la ora actuală, cu o avere estimată la peste 113 miliarde de dolari. Jeffrey Preston Jorgensen, pe numele său la naștere, este cunoscut pentru crearea imperiului de comerț online Amazon.  El s-a născut în orașul Albuquerque, statul american New Mexico. Tatăl său, Ted Jorgensen, avea un magazin de biciclete. Când Jeff avea 4 ani, mama lui, Jacklyn, a divorțat și s-a căsătorit cu un imigrant cubanez, Miguel Bezos, băiatul preluând numele acestuia.

Jeff Bezos a absolvit prestigioasa universitate privată Princeton, cu specializările inginerie electrică și calculatoare. După facultate, a lucrat în telecomunicații și apoi a trecut în zona bancară. În 1993  i-a venit ideea să-și deschidă un magazin online de cărți. Jeff Bezos a renunțat la jobul pe care îl avea la firma de investiții D. E. Shaw și a deschis Amazon, in garajul lui, pe 5 iulie 1994.

În prezent, Amazon a ajuns la un venit anual de peste 230 de miliarde de dolari și un profit net de 10 miliarde de dolari. Jeff Bezos este președinte și director general (CEO) al companiei cu sediul central la Seattle.

În cartea sa, Jeff Bezos și epoca Amazon, autorul, Brad Stone, spune povestea din spatele unuia dintre cele mai mari succese antreprenoriale de la deschiderea hipermarketurilor americane Walmart.

„Jeff Bezos si epoca Amazon este o lectura revelatoare pentru oricine isi doreste sa inteleaga dinamica dupa care functioneaza economia digitala”  - Steven Levy, autorul Hackers.

 

Steve Jobs - Apple

Steve Jobs (1955-2011) este cunoscut ca fondator al Apple și al industriei aplicațiilor de mobil. El s-a născut în SUA, din mamă americancă, Joanne Schieble și tată sirian, Abdulfattah Jandali. Joanne Schieble a fost nevoită să-și dea spre adopție copilul, pe fondul prejudecăților din familia sa, care i-a interzis să se mărite cu Abdulfattah Jandali. Micuțul a fost adoptat de un cuplu de la San Francisco: Paul Reinhold Jobs și soția sa, Clara.

Homebrew Computer Club, un club al pasionaților de calculatoare, de la Menlo Park, California, a fost terenul fertil în care a apărut Apple. În anul 1975, clubul era frecventat de Steve Jobs și Steve Wozniak, cel care a creat primul computer Apple. În 1976, Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne au fondat compania Apple Inc.

În carea Becoming Steve Jobs. Din aventurier în vizionarautorii Brent Schlender si Rick Tetzeli dărâmă miturile si stereotipurile din jurul personalității lui Steve Jobs. Sprijinindu-se pe fapte, date si marturii, cei doi autori pun sub semnul intrebarii perspectiva conventionala despre Jobs, anume aceea ca acesta a fost „jumatate geniu, jumatate ticalos”, un lider irascibil si egoist, care-si umilea fara regrete prietenii si familia deopotriva.

Moartea lui Steve Jobs, survenită în 2011, ­a ridicat un semn de întrebare și asupra viitorului Apple. Yukari Iwatani Kane a explicat în cartea sa, Apple după Steve Jobs. Imperiul bântuit, a arătat cum a reușit compania să-și mențină poziția de lider pe piață după dispariția liderului său legendar, ajungând, în anul 2018, prima companie cu o capitalizare buriseră de 1000 de miliarde de dolari.

Richard Branson - Grupul Virgin

Richard Branson (n. 1950) are în prezent o avere estimată la 5 miliarde de dolari. El s-a născut la Londra, în familia unui avocat și al unei stewardese. De mic s-a luptat cu dislexia, o afecțiune care îi punea probleme la citire și la scriere, dar și cu prejudecățile celor din jur, care l-au etichetat drept leneș și slab la învățătură. De la o vârstă fragedă a încercat să facă afaceri: încă din copilărie, a vândut brazi de Crăciun și păsări exotice. Deși avea probleme la citire și scriere, una dintre primele sale afaceri a fost o revistă, Student, pe care a fondat-o la vârsta de 16 ani.  A urmat o perioadă zbuciumată, în care adolescentul Branson dormea și prin clădiri părăsite. În 1970, a deschis o afacere de comerț cu discuri cu muzică, pe bază de comenzi telefonice. În 1972 a creat un lanț de magazine de discuri, Virgin Records, care avea să fie cunoscut mai târziu ca Virgin Megastores. Aceasta a fost lovitura care l-a propulsat în business-ul mare de mai târziu: în transporturi, entertainment, telecom etc.

În cartea The Virgin Way. Cum să asculți, să înveți, să râzi, să conduci, miliardarul britanic ne oferă învățăminte din experiența sa de viață și de business.

 

Eric Schmidt - Google

Eric Schmidt a fost recrutat în anul 2001 de fondatorii Google, Larry Page și Sergey Brin, să le conducă afacerea. Cu Schmidt la conducere, ca CEO, Google s-a listat la bursa Nasdaq în anul 2004 și a crescut rapid la nivelul de gigant mondial al internetului. Eric Schmidt a ocupat postul de CEO al Google timp de 10 ani, până în anul 2011, când a demisionat. El a primit apoi un rol de președinte executiv al companiei și consilier al fondatorilor. În anul 2017 s-a retras și din funcția de președinte executiv al Alphabet, holdingul care deține Google.

Cartea Cum funcționează Google a fost scrisă de Eric Schmidt împreună Jonathan Rosenberg, fost prim-vicepresedinte pe producție al Google. Prin acest volum putem profita de experiența și cunoștințele lui Eric Schmidt și Jonathan Rosenberg, dar și din know-how-ul lui Larry Page, unul din fondatorii Google:  cultura si strategia organizatională, talentul angajaților, procesul de luare a deciziilor, comunicarea, inovația, modul de a face față apariției firmelor revolutionare.

De asemenea, autorul Scott Anderson descifrează și pentru antreprenorii români ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook și Google în cartea The Four. Cine se gândea acum 20 de ani că vom fi însoțiți la tot pasul, în viețile noastre, de „Cei 4” , liderii omniprezenți ai internetului?

 

Peter Thiel - Pay Pal, Facebook

Peter Thiel (n. 1967) este unul dintre primii investitori în Facebook. În anul 2004, când niciun om de afaceri nu lua în serios Facebook, Peter Thiel a investit 500.000 de dolari pentru 10,2% din platforma lui Mark Zuckerberg.

În 1998, Peter Thiel a fondat Confinity, alături de alți antreprenori, companie care în anul 2000 avea să fuzioneze cu firma lui Elon Musk X.com și să devină astfel serviciul de plăți online Pay Pal de astăzi. Cu o avere de 2,5 miliarde de dolari, Peter Thiel este unul dintre cei mai prolifici investitori în startup-uri, mai ales prin fondul său de investiții, Valar Ventures. De asemenea, el a fondat Thiel Fellowship, o bursă pe care o oferă unor studenți care au vârste sub 23 de ani și care sunt dispuși să se lase de facultate pentru afaceri.

Cartea De la zero la unu - note despre startupuri sau cum să construiești viitorul, de Peter Thiel și Blake Masters,  te poate ajuta să descoperi valoare în locuri neașteptate.

„Cartea de față oferă idei noi și revigorante despre cum să creezi valoare în lume” -  Mark Zuckerberg, CEO și co-fondator al Facebook.

„Peter Thiel a construit multiple companii revoluționare iar în De la zero la unu ne arată cum a făcut-o” -  Elon Musk, CEO Tesla.

Foto: sus, de la stânga la dreapta: Steve Jobs, Richard Branson, Jeff Bezos. Jos: Philip Knight, Eric Schmidt, Peter Thiel. Sursa foto, Colaj: Depositphotos.com. Twitter, Facebook, Instagram.
Surse info: Giftbooks.ro, Wikipedia.
Parallax

Vizualizari
2689
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 894
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri