Claudiu Zamfir
Studenții români din categoriile vulnerabile vor putea obține burse lunare de câte 300 de lei, timp de 3 semestre de studii, dacă participă și la cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale și de realizare a planurilor de afaceri, printr-o nouă linie de finanțare europeană, în valoare totală de 71 milioane euro, pentru care, marți, a fost lansat Ghidul solicitantului. Încă 84,7 milioane de euro vor fi disponibili într-un alt apel de proiecte, prin care se vor acorda burse antreprenoriale cercetătorilor și doctoranzilor.
Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, apelul de proiecte care se va lansa în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 va putea fi accesat de univeristățile dn România, în parteneriat cu organizații non-guvernamentale (ONG). Proiectele se vor putea depune în sistemul electronic MySMIS începând cu data de 25.04.2018, ora 10.00 și până în data de 25.07.2018, ora 16.00.
Acestea vor derula proiecte de maximum 1,7 milioane de euro fiecare, în cadrul cărora se vor ține cursuri și workshopuri de antreprenoriat pentru studenți. În cadrul proiectelor se va acorda bursa Student antreprenor, în valoare de 300 lei lunar, timp de trei semestre de studii de licență.
Prin aceste burse vor fi ajutați studenții din mediul rural, cei din comunitățile dezavantajate economic, cei aparținând minorității rome, dar și persoanele cu dizabilități - studenți care au depășit vârsta de 24 ani.
Studenții-antreprenori care vor beneficia de burse vor fi din aproape toată țara, cu excepția municipiului Buucrești și a județului Ilfov.
Fondurile sunt asigurate de Uniunea Europeană, în proprție de 85%, iar restul de la bugetul de stat.
Ghidul solicitantului și alte documente pot fi descărcate de AICI
Ghid Student Antreprenor 23.04.2018 by Claudiu on Scribd
Cel de-al doilea ghid este dedicat sprijinirii doctoranzilor și cercetătorilor post-doctorat în antreprenoriat, prin corelarea acestor programe cu nevoile angajatorilor / pieței muncii, spune MFE.
Astfel, investițiile din programul „Sprijin pentru doctoranzi și cercetători post-doctorat” au în vedere sprijinirea studenților înscriși la studii doctorale și a cercetătorilor postdoctorat și susținerea inițiativelor antreprenoriale conexate cu cercetarea universitară din domeniile cu potențial competitiv și specializare inteligentă.
Practic, prin această intervenție este condiționată școala doctorală de includerea angajatorilor în creionarea programei dedicate acestui proiect și prin implicarea lor, alături de profesori, în stabilirea necesarului de competențe și de cercetare care trebuie dezvoltat de către doctorand sau cercetător. În acest fel, se asigură corelarea programelor cu nevoia de calificare și cercetare din piața muncii.
Prin acest apel dedicat doctoranzilor și cercetărilor se va acorda o bursă lunară, astfel:
Valoarea totală a apelului de proiecte este de 84,70 milioane euro, din care contribuția Uniunii Europene este de 85%.
Instituțiile de învățământ superior care au încheiat protocoale de colaborare cu angajatori pot depune proiecte în valoare maximă de 1,5 milioane euro. Banii vor putea fi atrași de universități din aproape toată țara, cu excepția municipiului București și a județului Ilfov.
Universitățile vor putea depune proiecte în sistemul electrinic MySMIS începând cu data de 25.04.2018, ora 10.00 și până în data de 25.07.2018, ora 16.00.
Ghidul solicitantului și alte documente pot fi descărcate de AICI
Ghid cercetatori by Claudiu on Scribd