Smile Media

[P] Garanții acordate de FNGCIMM: Prima Casă, Start-up Nation și IMM

Thumbnail

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) diversifică portofoliul de clienți, cu un accent mai mare pe sectorul IMM-urilor. Către IMM-uri, Fondul intenționează să transfere centrul de greutate de la Programul Prima Casă, prin acordarea de garanții pentru credite de investiții, credite pentru capital de lucru, linii de credit.

În primele luni din acest an,  volumul scrisorilor de garanție emise pentru finanțarea sectorului IMM-urilor a fost de aproape cinci ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Programul Start-up Nation, care a debutat anul trecut, se înscrie în linia proiectată de Fond, prin garantarea a aproape 4.800 de proiecte ale antreprenorilor români. Dintre acestea, mai mult de jumătate vizează investiții în industria prelucrătoare, 12% în industria creativă, 10% în industria IT, 5% au fost atribuite serviciilor și asistenței sociale.

FNGCIMM a lansat un produs destinat exclusiv întreprinderilor mici și mijlocii, care vizează acordarea de garanții pentru credite de investiții și capital de lucru din fonduri proprii. Prin acest produs, care nu presupune garanția statului, Fondul își asumă, în nume personal, în fața băncii finanțatoare, obligația de a plăti un credit în default în locul beneficiarului de credit, în procentul acoperit de garanția acordată. Valoarea maximă a garanției variază, în funcție de finanțator, între 1,6 milioane de lei și 2,4 milioane de lei, fiind acordată pe o perioadă maximă de 36 de luni, cu posibilitatea prelungirii în cazul creditelor pentru capital de lucru, iar comisionul mediu de garantare este de aproximativ 2,5%.

Demersul FNGCIMM de a veni în sprijinul întreprinderilor mici și mijlocii continuă, prin preocuparea de a transpune în practică prevederile ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii – IMM INVEST ROMANIA. Pentru aceasta, Fondul se află în procesul de finalizare a normelor metodologice care, potrivit proiectului aflat în lucru, vor viza garantarea proiectelor de dezvoltare sau înființare a centrelor de agrement, inclusiv a celor destinate dezvoltării sau înființării bazelor de tratament balnear.

Prin acțiunile sale, Fondul facilitează accesul întreprinzătorilor mici și mijlocii la fondurile necesare proiectelor de investiții viabile sau capitalului de lucru, acoperind riscul de nerambursare a creditului contractat în proporţie de maxim 80%, și materializează aceste eforturi prin parteneriatele încheiate cu instituțiile de credit.

Concluziile sondajelor efectuate de organizații de profil relevă faptul că IMM-urile percep cerințele instituțiilor financiare privind valoarea sau tipul garanției ca fiind cea mai mare problemă în contractarea unui credit. Acesta este principalul motiv pentru care doar aproximativ 16% dintre IMM-urile care au solicitat finanțare de la bănci sau IFN-uri au și înregistrat succes.

Principalele avantaje pe care le oferă unui întreprinzător produsele de garantare constau în eliminarea cauzei de respingere a cererii de credit, respectiv lipsa garanțiilor proprii, comisioane reduse la acordarea garanțiilor pentru proiectele de investiţii şi proiectele finanțate din fonduri europene, reducerea costurilor adiționale creditului și, respectiv, scrisorii de garanție, prin diminuarea garanțiilor imobiliare și, în plus, oferă antreprenorilor economie de timp.

 

 

Parallax

Vizualizari
415
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.436
Just for testing :

interaction: 0.86

popularity: 0.46

publishing: 2.89

expertise: 0.08

rating: 1.436

Content Marketing
SmileMedia nu ofera doar campanii. Functionam ca un digital newsroom capabil să creeze conținut de orice tip: grafic, text, foto, audio sau video.
Articole publicate : 1, 356
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri