Claudiu Zamfir

Fonduri pentru firme 2018: Start-Up Nation și celelalte ajutoare nerambursabile de la stat pentru mici afaceri

Thumbnail

Start-Up Nation 2018 și alte programe de finanțare a micilor afaceri se regăsesc în bugetul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, stabilit vineri de Parlament.

Senatorii și deputații au adoptat vineri, cu 255 de voturi „pentru” şi 95 „împotrivă”, bugetul de stat pe anul 2018, care conține și fondurile Ministerului pentru Mediul de Afaceri în forma ieșită din comisiile de buget ale Parlamentului.

Față de schița de buget plecată de la Ministerul Finanțelor, sunt unele modificări în forma finală, una dintre ele fiind bugetul alocat pentru programul Start-Up Nation, ediția 2018, de 700 milioane lei, credite de angajament.

 

Thumbnail

LISTA programelor de fonduri nerambursabile de la stat, pentru afacerile mici și mijlocii, în anul 2018:

  • 1. Start-Up Nation România

Programul Start-Up Nation va avea un buget de 963,7 milioane lei, credite bugetare, destinate plăților rămase în anul 2018 pentru firmele care s-au calificat la finanțare în ediția 2017 a programului.

În plus, Guvernul a prevăzut până la urmă, iar Parlamentul a menținut, suma de 700 de milioane de lei, credite de angajament pentru a putea fi organizată o nouă sesiune de înscriere Start-Up Nation 2018. Acești bani nu figurau în schița de buget plecată de la Ministerul Finanțelor, dar până la urmă au fost prevăzuți, după ce StartupCafe.ro a avertizat în legătură cu acest lucru.

Astfel, așa cum arată acum bugetul pe anul 2018, statul va putea finanța maximum 3.500 de firme mici și mijlocii în ediția 2018 a programului, dar va fi nevoie, însă, ca Guvernul să efectueze o rectificare bugetară, care nu va putea fi făcută mai devreme de luna iulie 2018, pentru a pune efectiv banii la dispozție, sub formă de credite bugetare.

În schimb, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a declarat pentru StartupCafe.ro, înainte de adoptarea bugetului, că programul Start-Up Nation va primi, până la urmă, prin rectificare bugetară, 2 miliarde de lei, credite de angajament, pentru a finanța maximum 10.000 de firme în ediția 2018. Dacă și cum se va putea face această alocare, rămâne de văzut, dar în acest moment ne putem rezuma la ceea ce prevede bugetul de stat.

Programul de guvernare prevedea 10.000 de firme care să fie finanțate în 2018 din această schemă de ajutoare nerambursabile.

 

  • 2. Stimularea Exporturilor

În programul pentru Stimularea exporturilor sunt prevăzuți 25 milioane de lei în anul 2018. Anul trecut fuseseră alocați 25 de milioane de lei credite bugetare și 85 de milioane de lei credite de angajament.

În acest program se acordă consultanta pentru operatorii economici cu activitate de export in scopul elaborarii si implementarii strategiilor de export si prezentarii celor mai bune practici in domeniul promovarii ofertei de export in vederea identificarii de oportuniti de export.

 

  • 3. Programul Internaționalizare

Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani, pentru perioada 2017-2020 ar urma să aibă un buget de 10 milioane lei în anul 2018, dublu față de anul trecut, dar la jumătate față de bugetul pe care l-a promis Guvernul când a demarat programul, în 2017.

În acest program, firmele mici și mijlocii din România au obținut ajutoare nerambursabile de la stat de până la 50.000 de lei, pentru realizarea de site-uri și aplicatii de promovare și participarea la targuri internaționale.

 

  • 4. Programul Femeia Manager

Programul national multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului in randul femeilor din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii va avea un buget de 1 milion lei în anul 2018, la fel ca în 2017, numai că ar urma să revină la acordarea de granturi.

Programul Femeia Manager sau Femeia Antreprenor, cum este cunoscut, a oferit, începând cu anul 2013, fonduri nerambursabile de câte maximum 50.000 de lei unui număr de circa 10 IMM-uri deținute de femei. În schimb, în 2017 Femeia Manager era prevăzut să organizeze doar cursuri de antreprenoriat pentru femei. În cele din urmă nu s-a mai desfășurat nici în această formulă, în anul 2017.

”Masuri: Prin Program se finanțează implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri depuse de femeile antreprenor” - este descris programul Femeia Manager în schița de buget 2018.

 

  • 5. Programul Comerț

Programul de dezvoltare a activitatilor de comercializare a serviciilor de piata va avea un buget de aproape 50 milioane lei în anul 2018, la fel ca în anul precedent.

În acest program, în anul 2017, firmele mici și mijlocii eligibile au putut primi un ajutor financiar nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar.

 

  • 6. Microindustrializare

Programul national multianual de microindustrializare va avea în anul 2018 un buget de aproape 74,4 milioane lei, în scădere față de suma propusă inițial la Finanțe, de 86,2 milioane de lei. Astfel, în anul 2018, bugetul acestui program va fi la fel ca în 2017, în condițiile în care în 2017 nu s-au putut cheltui toți banii.

În acest program, ​în anul 2017, întreprinderile mici si mijlocii selectate au putut primi ajutor financiar nerambrursabil de pana in 450.000 de lei, de la stat. Intensitatea finantarii ar urma sa fie de maximum 90%, ceea ce va insemna ca antreprenorii suportă  minimum 10% din investitia finala, dar si TVA-ul, care este cheltuiala neeligibila.

 

  • 7. Microîntreprinderi pentru tineri

Programul pentru stimularea inființării și dezvoltării microintreprinderilor apartinând intreprinzătorilor tineri va avea un buget de 11,8 milioane de lei în anul 2018, conform legii aprobate. Alocarea e în scădere serioasă, față de propunerea de 27 milioane lei care a plecat de la Minsterul Finanțelor.

Acesta este o noutate. În trecut a existat un program asemănător, care a fost topit în Start Up Nation 2017: Programul SRL-Debutant.

 

  • 8. Târgul IMM-urilor

Programul pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii va avea un buget de 5 milioane lei în anul 2018, la fel ca în 2017.

Prin acest program se organizează la București un târg al firmelor mici și mijlocii, cu anumite gratuități pentru expozanți.

La târg se organizează o expoziție structurata pe sectiuni dedicate  institutiilor si agentilor economici care furnizeaza facilitati, produse si servicii de asistenta pentru IMM, promovarii produselor si serviciilor realizate de catre intreprinderile mici si mijlocii romanesti sau promovarii debutantilor in afaceri.

De asemenea, se organizează conferinte, seminarii, mese rotunde, workshop-uri si prezentari in scopul cresterii numarului intreprinzatorilor de succes si a competentelor antreprenoriale, imbunatatirii performantelor economice si tehnice ale IMM, stimularii intreprinderilor inovative, promovarii produselor si serviciilor romanesti, precum si stimularii si sustinerii internationalizarii IMM.

 

  • 9. Programul Meșteșuguri și Artizanat

Programul national mutianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului va avea un buget de 890.000 lei în 2018, la fel ca în 2017.

În cadrul acestui program, antreprenori cu mici afaceri handmade beneficiază de ajutor nerambursabil de la stat pentru transport și cazare pentru a participa la un târg de artizanat și meșteșugărit organizat la București.

 

  • 10. Programul UMCTAD EMPRETEC

Programul UMCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM va avea un buget de 504.000 lei în anul 2018, la fel ca în 2017.

În acest program, circa 100 de români pot urma gratuit cursuri și workshopuri de antreprenoriat si management.

Ministerul Pentru Mediul de Afaceri, Comert Si Antreprenoriat by Claudiu on Scribd

Amendamente admise by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
31440
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri