Claudiu Zamfir

Proiect: Fonduri de la stat pentru firme care investesc minimum 3 milioane Euro în România. Descarcă modelul de plan de investiții

Thumbnail

Firmele private care fac o investiție de cel puțin 3 milioane de euro în România vor putea primi ajutoare de stat între 10% și 50% din investiție, printr-o schemă care va fi relansată în 2018, a informat marți Ministerul Finanțelor Publice. Pe anul 2018, schema ar putea beneficia de un buget total de 1,8 miliarde de lei (aproximativ 390 de milioane de euro), mai susține MFP. Viitorul model de plan de investiții poate fi vizualizat în prezentarea de ma finalul articolului.

Printr-o hotărâre care va fi analizată joi de Guvern, în ședință, ar urma să se reactiveze schema de ajutor de stat prevăzută de HG 807/2014, a spus ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Prin vechea schemă de ajutor de stat, statul a acordat sprijin unor investitori în anii 2015 și 2016, dar nu și în 2017. Astfel, prin noua hotărâre de guvern schema ar urma să fie reactivată, cu modificări.

Un element de noutate important pentru anreprenorii români, anunțat de Teodorovici, va fi  scăderea pragului minim de investiție pe care trebuie să-l întrunească firma pentru a primi ajutor, de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro (13,5 milioane lei). Vechiul prag a fost criticat de mulți antreprenori români, care s-au plâns că în general firmele românești private nu au forța financiară pentru a realiza o investiție de minimum 10 milioane de euro, motiv pentru care schema de ajutor de la bugetul de stat al României sprijinea mai degrabă investitori străini care creau locuri de muncă în România.

Coborârea pragului la 3 milioane de euro ar putea ajuta și firmele mijlocii sau chiar pe cele mici să efectueze investițiile și să obțină acest tip de ajutor de stat.

Ajutorul de stat va avea intensități diferite, în funcție de locul investiției:

  • În municipul București, ajutorul va fi de 10% din valoarea eligibilă a investiției, dar nu mai mult de 7,5 milioane de euro.
  • Regiunea Vest și județul Ilfov: 35%, dar nu mai mult de 26,25 milioane euro.
  • Restul țării: 50%, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro, ajutor de stat.

Schema modificată va avea un buget mediu anual de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro, până în anul 2020. Această modificare ar urma să permită utilizarea resurselor care nu au fost foloste în anii anteriori. „De exemplu, în anul 2018 vor putea fi contractate în limita creditelor de angajament și bugetare aprobate sume de aproximativ 1,8 miliarde de lei”, susține Ministerul Finanțelor.

Thumbnail

Alte modificări:

  • Planul de investiții va fi inclus în planul de afaceri al firmei și va fi structurat pe 3 mari categorii de active:

-construcții
-mașini, utilaje, echipamente, linii tehnologice
-active necorporale.

 

  • Se renunță la selecția pe bază de punctaj. Selecția se va face pentru cererile care îndeplinesc criteriile și condițiile de eligibilitate. De exemplu, valoarea minimă a investiției 3 milioane euro.

 

  • Depunerea cererilor de acord pentru finanțare se va realiza continuu în limita bugetului alocat schemei pentru anul în curs.

 

  • Firma va putea demara proiectul de investiții după depunerea cererii de acord pentru finanțare. Astfel, antreprenorul va putea  demara proiectul de investiții la o dată certă, conform planului său de afaceri.

Rectificarea bugetară, în iulie

O altă informație relevantă pentru antreprenori, anunțată de Teodorovici, este că în luna iulie Guvernul va face prima rectificare bugetară a anului 2018. „Vom asigura sumele pentru ca proiectele aprobate și aflate în implementare să-și deruleze partea de investiții”, a promis ministrul de Finanțe.

Potrivit datelor oficiale ale MFP, pe forma veche, prin schema de ajutor de stat 807, până acum situația este următoarea:

  • Acorduri pentru finanțare emise –11
  • Valoarea proiectelor de investiții –2,54 miliarde de lei.
  • Valoarea cheltuielilor eligibile –1,91 miliarde de lei.
  • Valoare ajutor de stat aprobat –0,78 miliarde de lei.

- din care plătit –0,27 miliarde de lei.

  • Locuri de muncă asumate de investitori –4.232.

- din care deja create –2.494.

Rectificarea bugetară anunțată pentru iulie este importantă și pentru un alt mare program așteptat de antreprenri, dar de cei de nivel mic: Start-Up Nation 2018. prin bugetul de stat pe anul 2018, acest program are alocate doar 700 de milioane de lei, credite de angajament. Acestea necesită o rectificare bugetară pentru a fi transformate în credite bugetare, astfel încât să poatp fi folosite efectiv în program. Guvernanții au promis însă 2 miliarde de lei în Start-Up Nation 2018, deși în acest moment nu este alocat niciun leu sub formă de credite bugetare, adică bani efectiv puși în buget.

Ajutoare Stat by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
2754
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri