Claudiu Zamfir
Corespondență de la Bruxelles: Uniunea Europeană va avea alocați, anul viitor, 350 de miliane de euro pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor din statele membre, inclusiv România, potrivit bugetului UE pe anul 2018, adoptat joi de Parlamentul European.
Parlamentul European a aprobat cu 295 de voturi „pentru”, 154 „împotrivă” şi 197 de „abţineri” bugetul UE pe anul 2018, cu 160,1 miliarde de euro pentru angajamente și 144,7 miliarde euro pentru plăți.
”S-au majorat cu 50% fondurile pentru măsurile de reducere a șomajului în rândul tinerilor, ajugându-se la 350 milioane euro. Vreau ca prin aceste fonduri să fie ajutați în primul rând tinerii care au idei de afaceri, tinerii întreprinzători, mai mulți bani pentru tinerii antreprenori și mai puțini pentru măsuri de recalificare, de reconversie profesională, care nu-și au sensul. Măsuri cu sens de ajutorare a tinerilor, noi pași în educație, da, dar diferite cursuri de reconversie profesională de pe urma cărora nu câștigă decât un profesor necalificat, cred că am avut suficiente” - a spus negociatorul-șef al Parlamentului European pentru bugetul UE 2018, Siegfried Mureșan.
Potrivit acestuia, în cadrul bugetului UE pe 2018 au fost alocați, printre altele:
Eurodeputatul PMP/PPE Siegfried Mureșan, care a condus negocierile din partea Parlamentului European, a arătat că România ar trebui să absoarbă anual, începând cu 2018, câte 6 - 6,5 miliarde de euro, fonduri UE.
”Este important ca în proiectul de buget de stat al României să fie suficiente fonduri pentru cofinanțare pentru fonduri europene de 6 - 6,5 miliarde de euro, cât estimez eu că România poate absorbi în anul următor. Acum autoritățile de management ale României sunt acreditate, de aceea prioritatea zero a fost ca în 2018 UE să aibă suficienți bani în casă pentru a putea plăti beneficiarii de fonuri europene imediat ce aceștia trimit facturile la decontare. Nu vreau ca un IMM, un ONG sau 3 tineri întreprinzători care au o idee de afacere să aștepte 4 luni pentru palta unor facturi, vreau ca facturile să fie plătite imediat. Și, prin punerea la dispoziție a acestei sume mari, cred că am încheiat premisele ca România să-și primeacă banii imediat” - a mai spus Mureșan.
În perioada 2014-2020, România are alocați 32 de miliarde de euro ca fonduri structurale și de coziune și 8 miliarde de euro pentru plățile directe în agricultură.
În perioada 2014 - 31 octombrie 2017, România a primit de la Uniunea Europeană fonduri în valoare totală de 7,28 miliarde de euro, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor. Din acești bani, 3,46 miliarde de euro au intrat în anul 2017.