Claudiu Zamfir
Antreprenorii români din domeniul tehnologiei pot obține granturi de până la 60.000 de euro fiecare într-un accelerator de afaceri european destinat startupurilor dedicate tehnologiilor pentru „connected cars” - mașini conectate, la care se fac înscrieri pe internet.
Startupuri și alte firme mici și mijlocii din toată lumea, inclusiv din România, pot aplica online, AICI, la selecția pentru acceleratorul Impact Connected Car, până pe 18 octombrie 2018, ora 17.00, ora Europei Centrale. Accelartorul Impact Connected Car are 3 subdomenii: securitate, asistență pentru șofer și confort.
Antreprenorii pot obține fonduri nerabursabile de până la 60.000 de euro, fără să li se oprească părți sociale din firme. În total, bugetul alocat este de 2,1 milioane de euro, prin programul Horizon 2020, al Uniunii Europene.
De asemenea, programul de accelerare cuprinde sesiuni de mentorat și acces la companii mari care pot aduce unui startup investiții ce pot ajunge la 200.000 de euro în total.
Acceleratorul de afaceri Impact caută startupuri și IMM-uri care au un CEO (director general) și un CTO (director tehnic), fondatori dedicați full-time proiectului, care au măcar un MVP (un produs minim viabil), vor să intre pe piață în cel mult 6-9 luni, vor să obțină o rundă de investiții în 6-9 luni și sunt disponibile să demareze colaborări cu mari companii în 6-9 luni.
Printre partenerii acceleratorului de afaceri Impact Connected Car se numără grupul PSA, Bosch, Federația Internațională de Automobilism etc.
Tehnologiile tip „connected car” își propun să facă din automobilele obișnuite vehicule conectate la internet, cu diverse obective, cum ar fi diagnoză tehnică la distanță, geolocalizare, alarmare în caz de accident, gestionare de parcuri auto și altele.
Acesta este unul dintre cele 4 programe ale acceleratorului Impact, inițiat la Madrid, celelate 3 fiind Impact Growth, Mobile și Robot Union.
68 de startupuri au fost acceptate, în trei ani, în acceleratorul Impact, majoritatea fiind din Uniunea Europeană, la care se adaugă și echipe din SUA, Israel, Elveția sau Turcia. Niciun startup românesc nu a intrat până acum în acest accelerator de afaceri. În schimb, există un startup de la vecinii bulgari la Impact: Fueloyal, o firmă care dezvoltă un sistem avansat de managament al flotelor de camioane.