Claudiu Zamfir

Cluj: Fonduri europene de max. 40.000 Euro pentru mici afaceri. Înscrieri pe internet

Thumbnail

Românii care vor să facă mici afaceri pot obține fonduri europene de maximum 40.000 de euro fiecare, în anumite condiții, într-un nou proiect finanțat prin linia România Start Up Plus, au anunțat, luni, organizatorii, printr-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Înscrierea în proiect s-a deschis AICI, pe site-ul proiectului de dezvoltare antreprenorială CRITBIZ, realizat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor în România (APPAR) din Oradea, Camera de Comerț și Industrie Bihor (CCIBH), împreună cu Grupul PONT.

Proiectul vizează înființarea și dezvoltarea micilor afaceri din sectoarele industrii creative și IT din regiunea Nord-Vest, adică din județele:

 • Bihor,
 • Bistrița-Năsăud,
 • Cluj,
 • Maramureș,
 • Sălaj,
 • Satu Mare.

Potrivit sursei citate, în proiect vor fi beneficia de formare antreprenorială minimum 400 de participanți, urmând ca apoi, dintre aceștia, 48 de viitori patrini să fie selectați, în vaza unor planuri de afaceri, pentru a li se acorda fondurile europene de maximum 40.000 Euro pentru fiecare.
 
Pentru a intra în acest proiect, antreprenorii aspiranți trebuie să aibă o idee de afacere inovatoare și să îndeplinească următoarele condiții cumulate (cel puțin):

 • vârsta 18 - 64 de ani (cu excepția tinerilor între 18-24, care nu urmează nici-o formă de învățământ și nu au un loc de muncă - așa-numiții tineri NEET's),
 • domiciliul sau reședința într-unul dintre județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj,
 • să vrea să înființeze un start-up în domeniile IT sau industrii creative în aceste județe, în mediul urban
 • să NU fie asociat majoritar în structura altor societăți comerciale la data semnării contractului de subvenție.

Pașii până la afacerea cu fonduri europene:

 • Înscrierea în programul de antreprenoriat pentru a deveni parte a comunității CRITBIZ.
 • Participare gratuită la formarea antreprenorială CRITBIZ, cu primești 40 de ore de cursuri în management general, cunoștințe financiare, elaborarea unui plan de afaceri sustenabile, marketing, resurse umane etc.
 • Finalizarea cursurilor prin elaborarea unui plan de afaceri inovativ (se acordă o diplomă recunoscută de Autoritatea Națională pentru Calificări).
 • Participarea cu planul de afacere propriu la o sesiune de prezentare a ideii de afacere (pitching), pentru a candida pentru maximum 40.000 Euro finanțare nerambursabilă.
 • Un juri de specialitate trebuie convins că planul de afaceri se diferențiază în mediul antreprenorial și merită investiția. Apoi urmează ca antreprenorul aspirant să participe și la stagii de practică de specialitate la firme de specialitate.
 • Înființarea afacerii și dobândirea sprijinului financiar de max. 40.000 Euro de la comunitatea CRITBIZ.
 • Participarea în programul de mentorat CRITBIZ, în care comunitatea acordă sprijin în demararea și menținerea sustenabilității întreprinderii respective.

(LISTA finală a organizațiilor care împart fondurile europene de maximum 40.000 Euro pentru mici afaceri în România Start Up Plus)

România Start-up Plus (RSUP) - lungul drum până la granturile de 40.000 de euro

Schema de finantare Romania Start-up Plus (RSUP), cu un buget total ajuns acum la 477 milioane euro,  face parte din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, Axa prioritara 3 - Locuri de munca pentru toti, Prioritatea de investitii 8iii - Activitati independente, antreprenoriat si infiintare de intreprinderi, inclusiv a unor microintreprinderi si a unor intreprinderi mici si mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. - Cresterea ocuparii prin sustinerea intreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbana.

Românii care vor să intre în afaceri NU vor putea pune direct mâna pe banii europeni. Pe scurt, din acesti bani vor fi finantate proiecte europene de pana la 5 milioane de euro fiecare, derulate pe o perioada de pana la 3 ani.

Aceste proiecte vor fi derulate de institutii de stat, universitati, organizatii non-guvernamentale si alte entitati din toata tara, in afara de Bucuresti si judetul Ilfov (regiune care NU se incadreaza in finantare).

Abia in cadrul acestor proiecte mari vor fi selectate peroane fizice care vor fi instruite in antreprenoriat, iar unele dintre ele vor primi pana la 40.000 de euro, subventie sub forma de ajutor de minimis pentru derularea unor mici afaceri, in anumite conditii.

Să luăm, pe rând, pașii:

1. Organizațiile, universitățile și instituțiile de stat selectate acum pentru a derula proiectele de câte 5 milioane de euro, ca administratori de granturi, au început depunerea acestor proiecte încă 15 august-30 octombrie 2016, dar verificarea de la AM POCU a durat până acum. Anul trecut sau depus 347 de proiecte.

În urma acestor întârzieri, românii care vor să se facă oameni de afaceri cel mai probabil abia în 2018-2019 vor putea intra în business.

2. După ce se vor soluționa contestațiile, organizațiile vor trebuie să semneze cu statul contractele de finanțare.

3. Organizatiile vor trebuie apoi să își deruleze proiectele mari (de pana la 5 milioane de euro) de stimulare a antreprenoriatului in Romania. Abia aici se poate ajunge, in sfarsit, la beneficiarii finali sau grupurile-tinta, adică romanii care vor sa se apuce de afaceri.

Atenție: O serie întreagă de organizații care derulează aceste proiecte mari au început încă de anul treccut să facă pre-selecții orientative pentru a-și atrage antreprenori-aspiranți. De aceea, românii care vor să beneficieze de acești bani europeni pentru a-și deschide afaceri ar fi bine să contacteze organizațiile care dreulează la ei în județe proiectele.

4. Antreprenorii - aspiranti sunt inclusi in tot felul de cursuri, sunt indrumati sa-si deschida firme, sunt invatati sa faca afaceri, sa caute profitul etc.

5. Romanii selectati pentru a face afaceri cu bani europeni de pana la 40.000 de euro vor primi, prin firmele infiintate de ei, aceste granturi in 2 transe:

 • a.    O transa initiala de maximum 75% din valoarea ajutorului de minimis, asa cum a fost acesta aprobat pe baza planului de afaceri si prevazut in contractul de subventie incheiat.
 • b.    O transa finala reprezentand diferenta pana la valoarea totala a ajutorului de minimis, dupa ce beneficiarul ajutorului de minimis face dovada ca a realizat din activitatea curenta, in termenul de 12 luni aferent etapei a II-a, venituri reprezentand minimum 30% din valoarea transei initiale. In cazul in care acest termen nu este respectat, transa finala nu se mai acorda.

Cine va putea primi max. 40.000 Euro pentru afaceri

Obiectivul prezentei scheme il constituie acordarea de sprijin financiar persoanelor fizice pentru infiintarea si dezvoltarea de afaceri, inclusiv prin furnizarea unor servicii specializate de consiliere in managementul afacerilor, formare antreprenoriala, atat in faza de infiintare a afacerii, cat si post infiintare.

"Fiecare membru al grupului tinta va putea participa la cursurile de formare antreprenoriala si va putea primi ajutor de minimis pentru infiintarea unei intreprinderi si pentru implementarea unui plan de afaceri numai o singura data in cadrul acestui apel de proiecte, indiferent de numarul de asociati din cadrul intreprinderii nou infiintate" - prevede Ghidul soclictantului.  

Membrii grupului-tinta sunt persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (de exemplu, someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca).

Atentie, in cadrul prezentei cereri de propuneri de proiecte nu sunt eligibili ca grup tinta tinerii NEETs (care nu sunt incadrati nici intr-o forma de invatamant, nici in munca) someri cu varsta intre 16 - 24 ani. Separat, acestia pot beneficia de masuri pentru infiintarea de afaceri, inclusiv sprijin sub forma de consiliere, formare, mentorat in cadrul masurilor sprijinite din Axa prioritara 1, respectiv Axa prioritara 2.

Pentru a primi banii, firmele infiintate de beneficiarii finali trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

 • a) sunt legal constituite in Romania si isi desfasoara activitatea in Romania;
 • b) reprezentantul legal al intreprinderii nu a fost supus in ultimii 3 ani unei condamnari pronuntate printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, din motive profesionale sau etic-profesionale;
 • c) reprezentantul legal al intreprinderii nu a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila pentru frauda, coruptie, implicare in organizatii criminale sau in alte activitati ilegale, in detrimentul intereselor financiare ale Comunitatii Europene;
 • d) reprezentantul legal al intreprinderii nu furnizeaza informatii false;
 • e) este direct responsabila de pregatirea si implementarea planului de afaceri si nu actioneaza ca intermediar pentru proiectul propus a fi finantat;
 • f) nu a fost subiectul unei decizii/ ordin de recuperare a unui ajutor de stat/ de minimis a Comisiei Europene/ al unui alt furnizor de ajutor, sau, in cazul in care a facut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executata si creanta a fost integral recuperata, inclusiv dobanda de recuperare aferenta.

Ce trebuie sa facă antreprenorii cu banii. O condiție controversată

Banii europeni de pana la 40.000 de euro vor putea fi folositi pentru investitii in afacere. Pentru a primi suma intreaga aprobata, firmele romanilor "convertiti" la antreprenoriat trebuie sa indeplineasca tot felul de obiective.

Printre altele, vor fi create minimum 2 locuri de munca in cadrul fiecarei firme infiintate prin intermediul acestui apel de de proiecte. Persoanele angajate in cadrul intreprinderilor nou infiintate vor avea, in mod obligatoriu, domiciliul sau resedinta in regiunea de dezvoltare in care se implementeaza proiectul, in mediul urban sau rural.

O persoana care fac parte din grupul-tinta nu va putea participa la cursurile de educatie antreprenoriala si nu va putea primi subventie de ajutor de minimis pentru infiintarea unui IMM si pentru implementarea unui plan de afaceri mai mult de o data in cadrul acestui apel de proiecte, atat in calitate de asociat unic sau in cadrul unui IMM infiintat de mai multi asociati.

Antreprenorii care vor beneficia de ajutorul european trebuie sa aiba resedinta sau domiciliul in mediul rural sau in cel urban, intr-una dintre cele 7 regiuni mai putin dezvoltate ale Romaniei, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia.

Bucureștiul si judetul Ilfov sunt excluse de la aceasta finantare.

De asememena, viitorii patroni trebuie sa aiba resedinta sau domiciliul in regiunea in care se implementeaza proiectul.

In calitatea lor de administratori ai schemelor de antreprenoriat, nici solicitantii, nici partenerii acestora din proiect nu pot incheia contracte de prestari servicii, furnizare de bunuri sau executie de lucrari cu beneficiarii ajutorului de minimis in cadrul aceluiasi proiect.

Persoanele fizice care infiinteaza afaceri nu trebuie sa aiba calitatea de asociati majoritari in structura altor intreprinderi, la data semnarii contractului de subventie.

In schimb, firmele nou infiintate vor trebui sa aiba sediul social si, dupa caz, punctul/ punctele de lucru in mediul urban, in regiunea de dezvoltare in care se implementeaza proiectul.

Ghidul solicitatului elaborat de MFE contine si o prevedere controversata. Pentru a putea lua cei pana la 40.000 Euro pentru dezvoltarea unei mici afaceri, acestia trebuie sa faca in prealabil un stagiu de practica intr-o firma din acelasi domeniu de activitate cu cel pe care vor sa-l abordeze si ei. Practic, oamenii trebuie sa gaseasca o firma care sa-i ajute sa ii devina concurenti in viitorul apropiat.

De ce ar ar ajuta un om de afaceri care deja are experienta in piata un viitor concurent? Linia de finantare prevede aici remuneratii pentru indrumatorul in practica.

"Persoanele ale căror planuri de afaceri au fost selectate în vederea acordării ulterioare a ajutorului de minimis, în cadrul întreprinderilor pe care le vor înființa, vor efectua, obligatoriu, câte un stagiu de practică organizat în cadrul unei întreprinderi existente, funcționale, a cărei activitate economică face parte din aceeași grupă CAEN cu cea aferentă planului de afaceri selectat. Stagiul va avea o durată minimă de 40 de ore și se va desfășura la sediul social sau, după caz, la punctul de lucru al întreprinderii selectate" - prevede Ghidul solicitantului - conditii specifice.

"Administratorul schemei de antreprenoriat va intermedia identificarea întreprinderii în care va avea loc stagiul de practică. Pe perioada desfășurării acestuia, stagiarii vor fi coordonați și îndrumați de un reprezentant al întreprinderii, cu rol de mentor. Activitatea de coordonare și îndrumare a stagiarului va fi remunerată prin plata unui onorariu al cărui tarif orar va respecta plafoanele salariale prevăzute în Orientări privind accesarea finanțărilor în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020" - se mai arata in Ghidul solicitantului - conditii specifice.

Cofinantarea proiectelor

Toate celelalte 7 regiuni de dezvoltare vor avea alocate cate 15 milioane de euro, pentru derularea e proiecte de stimulare a antreprenoriatului. Din acesti bani, 85% vin de la Uniunea Eropeana, iar restul din contributie nationala.

Organizatiile non-guvernamentale, alte astfel de entitati fara scop patrimonial si institutiile publice vor primi finantare publica totala, fara sa fie nevoite sa vina cu cofinantare proprie in proiectele europene de stimulare a antreprenoriatului.

Persoanele juridice cu scop patrimonial (cum sunt companiile de exemplu) care vor derula proiecte europene de stimulare a antreprenoriatului vor trebui sa asigure 5% cofinantare proprie.

In schimb, antreprenorii care vor fi formati si ajutati in program NU vor fi oligati sa contribuie cu niciun ban la cheltuielile eligibile.

"Valoarea maxima acordata pentru planurile aprobate este de 40.000 euro/ plan de afaceri, reprezentand maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, si se acorda numai intreprinderilor infiintate de persoanele ale caror planuri de afaceri sunt aprobate" - se arata in ghidul solicitantului.

Resurse utile:

Citeste mai multe despre România Start-up Plus:

 

Parallax

Vizualizari
9219
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Emil
Micu
Buna ziua, as dori sa stiu daca pot sa aplic pentru accesarea fondurilor pentru o firma pe care am infiintat-o acum cateva luni. Programul specifica urmatoarele conditii, insa nu e specificat foarte clar acest aspect:

Persoane fizice care intenționează să înființeze o afacere (ex. șomeri/ inactivi/ persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
intenționează să înființeze o afacere nonagricolă în mediul urban;
își au reședința sau domiciliul în mediul rural sau în cel urban, într-una dintre cele 7 regiuni mai puțin dezvoltate ale României, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est sau Sud Muntenia;
își au reședința sau domiciliul în regiunea în care se implementează proiectul.


Mentionez ca am parasit locul de munca pentru a administra firma.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri