Claudiu Zamfir

Fonduri europene pentru micile afaceri de pe Piața Unică

Thumbnail

Afacerile mici și mijlocii (IMM) din Uniunea Europeană, inclusiv din România, vor putea beneficia de sprijin de la Uniunea Europeană, prin viitorul program privind Piața Unică a UE, care va avea un buget de 4 miliarde de euro în cadrum multianual 2021-2027, potrivit unei propuneri anunțate, joi, de Comisia Europeană.

Programul va trebui „să protejeze consumatorii și să permită unui număr mare de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) europene să profite pe deplin de o piață unică care funcționează bine” - susține CE.

Noul program va consolida guvernanța pieței interne a UE, va veni în sprijinul competitivității întreprinderilor, și în special a IMM-urilor, va promova sănătatea umană, a animalelor și a plantelor, precum și bunăstarea animalelor și va stabili cadrul pentru finanțarea statisticilor europene.

Noul program privind piața unică va sprijini:

  • Protejarea și capacitarea consumatorilor: Noul program va garanta aplicarea drepturilor consumatorului, va asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor și de siguranță a produselor și va ajuta consumatorii în cazul în care aceștia se confruntă cu probleme, de exemplu atunci când fac cumpărături online. De asemenea, programul va facilita accesul consumatorilor la căi de recurs, astfel cum s-a propus în pachetul „Noi avantaje pentru consumatori”.

 

  • Competitivitatea firmelor, în special a IMM-urilor: Bazându-se pe succesul actualului program pentru competitivitatea întreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii (COSME), Comisia propune consolidarea sprijinului acordat întreprinderilor mici, astfel încât acestea să își intensifice și să își extindă activitățile dincolo de frontiere;

 

  • Un nivel ridicat al sănătății umane, a animalelor și a plantelor: Cetățenii UE vor continua să aibă acces la alimente sigure și de înaltă calitate pe piața unică europeană integrată. Finanțarea acordată în cadrul noului program va sprijini producția de alimente sigure, prevenirea și eradicarea bolilor animalelor și a organismelor dăunătoare plantelor, precum și îmbunătățirea bunăstării animalelor în UE. Ea va promova, de asemenea, accesul la piață pentru producătorii de alimente din UE, va contribui la exporturile către țări terțe și va sprijini în mod semnificativ industria agroalimentară în calitatea sa de sector de vârf al economiei UE;

 

  • Aplicarea eficientă a legislației și standarde de primă clasă: Programul va consolida cooperarea dintre statele membre și Comisie, pentru a se asigura că normele UE sunt implementate și aplicate în mod corespunzător. Programul va sprijini totodată organizațiile de standardizare europene în vederea elaborării unor standarde actualizate și orientate către viitor.

 

  • Concurență loială în era digitală: Programul va ajuta Comisia să își consolideze și mai mult instrumentele și expertiza în domeniul informatic, pe care le utilizează pentru a aplica cu eficacitate normele în materie de concurență în contextul economiei digitale (și anume, să răspundă la evoluțiile pieței cum ar fi utilizarea volumelor mari de date și a algoritmilor), precum și să sporească cooperarea dintre Comisie și autoritățile și instanțele din statele membre.

 

  • Statistici europene de înaltă calitate: Programul va acorda finanțare institutelor naționale de statistică pentru elaborarea și difuzarea de statistici europene, care sunt indispensabile pentru luarea deciziilor în toate domeniile de politică.

Un acord rapid asupra întregului buget pe termen lung al UE și asupra propunerilor sale sectoriale este esențial pentru a se asigura faptul că fondurile UE vor da rezultate cât mai curând posibil. Întârzieri similare celor întâmpinate la începutul actualei perioade bugetare 2014-2020 ar reduce asistența financiară și sprijinul tehnic acordat IMM-urilor, ar perturba acțiunile de garantare a siguranței alimentelor sau a produselor și elaborarea de noi standarde.

Ajungerea la un acord în 2019 privind următorul buget pe termen lung ar asigura o tranziție lină între actualul buget pe termen lung (2014-2020) și noul buget, precum și previzibilitatea și continuitatea finanțării activităților în beneficiul tuturor.

Parallax

Vizualizari
1603
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri