Claudiu Zamfir
Antreprenorii români pot obține fonduri europene de maximum 50.000 de euro, 70.000 de euro sau 200.000 de euro fiecare, pentru mici afaceri în diverse domenii, de la agropensiuni și restaurante până la service-uri auto și producție de software prin două linii de finanțare care urmează să fie deschise în septembrie 2018. Vorbim despre mult-așteptatele submăsuri 6.2 și 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru care s-au mai găsit bani europeni alocați doar în 33 de localitătăți din zona Deltei Dunării.
Așa cum a anunțat ministrul Agriculturii, de anul acesta nu mai sunt disponibile fonduri europene pentru noi apeluri în submăsurile 6.2 și 6.4, destinate afacerilor non-agricole din mediul rural din țară.
Cu toate astea, s-au mai găsit ceva bani pentru aceste linii de finanțare numai pentru Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în Delta Dunării, care acoperă 33 de localități din mediul rural în județele Tulcea și Constanța:
Antreprenorii vor putea depune proiecte on-line, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru acești bani europeni în perioada 3 septembrie - 31 decembrie 2018, ora 16.00.
Lista celor 33 de localități eligibile:
Lista Localitati by claus_44 on Scribd
Avantajul este că pot fi obținute fonduri europene fără să fie nevoie ca antreprenorul să contribuie neapărat la cheltuielile eligibile din proiect.
Beneficiarii sunt fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată.
Aceștia pot fi organizați ca microîntreprinderi sau întreprinderi mici din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului sau firme noi, înființate în anul depunerii Cererii de finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului (start-ups).
Valoarea ajutorului nerambursabil:
Fondurile vor fi acordate sub formă de primă în două tranșe astfel:
Ghidul Solicitant SM 6.2 ITI 2018 by claus_44 on Scribd
Aici avantajul este suma maximă mai mare care poate fi acordată, dar e nevoie ca antreprenorul să contribuie și el cu cel puțin 10% din cheltuieile eligbile.
Bebeficiarii sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.
Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 90% din costul total al proiectului, dar nu va depăși 200.000 Euro per beneficiar pe 3 ani fiscali.
Ghidul Solicitantului SM6.4 ITI 2018 by claus_44 on Scribd