Claudiu Zamfir

Noi fonduri europene 2018: Max. 200.000 Euro pentru restaurante, agropensiuni, service-uri auto, IT și alte mici afaceri în 33 de localități, prin submăsurile 6.2 și 6.4. Ghidul și planul de afaceri

Thumbnail

Antreprenorii români pot obține fonduri europene de maximum 50.000 de euro, 70.000 de euro sau 200.000 de euro fiecare, pentru mici afaceri în diverse domenii, de la agropensiuni și restaurante până la service-uri auto și producție de software prin două linii de finanțare care urmează să fie deschise în septembrie 2018. Vorbim despre mult-așteptatele submăsuri 6.2 și 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru care s-au mai găsit bani europeni alocați doar în 33 de localitătăți din zona Deltei Dunării.

Așa cum a anunțat ministrul Agriculturii, de anul acesta nu mai sunt disponibile fonduri europene pentru noi apeluri în submăsurile 6.2 și 6.4, destinate afacerilor non-agricole din mediul rural din țară.

Cu toate astea, s-au mai găsit ceva bani pentru aceste linii de finanțare numai pentru Investiții Teritoriale Integrate (ITI) în Delta Dunării, care acoperă 33 de localități din mediul rural în județele Tulcea și Constanța:

  • Submăsura 6.4  - „Investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole” -ITI DeltaDunării - fonduri totale de 2.998.365 euro.
  • Submăsura 6.2 „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale”-  ITI Delta Dunării - fonduri totale de 1.400.000 euro.

Antreprenorii vor putea depune proiecte on-line, pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru acești bani europeni în perioada 3 septembrie - 31 decembrie 2018, ora 16.00.

Lista celor 33 de localități eligibile:

Lista Localitati by claus_44 on Scribd

Sumbăsura 6.2 - fonduri europene fără bani de acasă, pentru afaceri neagricole la sate

Avantajul este că pot fi obținute fonduri europene fără să fie nevoie ca antreprenorul să contribuie neapărat la cheltuielile eligibile din proiect.

Beneficiarii sunt fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din spațiul rural, care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată.

Aceștia pot fi organizați ca microîntreprinderi sau întreprinderi mici din spațiul rural, care își propun activități non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului sau firme noi, înființate în anul depunerii Cererii de finanțare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii proiectului (start-ups).

Valoarea ajutorului nerambursabil:

  • 70.000 Euro/ proiect în cazul activităților de productie, servicii medicale, sanitar-veterinare și de agroturism.
  • 50.000 Euro/ proiect în cazul altor activități;

Fondurile vor fi acordate sub formă de primă în două tranșe astfel:

  • 70% din cuantumul sprijinului după semnarea Contractului de finanțare;
  • 30% din cuantumul sprijinului se va acorda cu condiția implementării corecte a Planului de afaceri fără a depăși 5 ani de la data semnării Contractuluide finanțare.

Descarcă de AICI ghidul solicitantului, modelul de plan de afaceri și alte documente necesare pentru înscrierea la sumbăsura 6.2 PNDR 2018.

Ghidul Solicitant SM 6.2 ITI 2018 by claus_44 on Scribd

Submăsura 6.4  - max. 200.000 Euro pentru afaceri neagricole la sate

Aici avantajul este suma maximă mai mare care poate fi acordată, dar e nevoie ca antreprenorul să contribuie și el cu cel puțin 10% din cheltuieile eligbile.

Bebeficiarii sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.

Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de maxim 90% din costul total al proiectului, dar nu va depăși 200.000 Euro per beneficiar pe 3 ani fiscali.

Descarcă de AICI ghidul solicitantului, modelul de plan de afaceri și alte documente necesare pentru înscrierea la sumbăsura 6.4 PNDR 2018.

Ghidul Solicitantului SM6.4 ITI 2018 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
32148
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri