A.M.

Finantari pentru startup-uri: Marile diferente dintre Europa si Silicon Valley

Imagine principala
​INVESTITII IN STARTUPURI: Marile diferente dintre Europa si Silicon Valley

​Desi ar putea parea ca o investitie intr-un startup este o investitie indiferent de regiunea geografica in care se desfasoara, diferentele intre Silicon Valley si Europa sunt mari atat in ceea ce priveste modul in care sunt acordati banii, cat si procentajul din companie cedat, mult mai mare in Europa. In plus, fondatorii au mai multe "sanse" sa fie penalizati aici.


Cytowski & Partners, o firma de avocatura specializata pe tehnologie si investitii, cu sedii in New York, San Francisco si Varsovia, a publicat un articol cu marile diferente dintre cele doua piete in care se desfasoara frecvent investitii in companiile de tehnologie si a realizat o comparatie pentru antreprenorii interesati sa gaseasca un finantator.


Transele de investitii


In Silicon Valley, lucrurile sunt mult mai simple mai ales prin prisma traditiei investitionale. Antreprenorii au o mult mai mare putere de negociere si, spre deosebire de Europa, investitiile sunt efectuate in runde, nu in transe.


In Europa, in multe cazuri, o runda de finantare initiala implica primirea banilor in mai multe transe, in functie de indeplinirea unor indici de performanta negociati. In general, fondurile de investitie sunt cele care decid daca indicii au fost indepliniti.


Din acest motiv, sustin avocatii, stilul de acordare a transelor de investitii au un impact negativ asupra evaluarii companiilor si asupra relatiei dintre antreprenor si investitor. Din cauza sistemului de acordare a banilor pe bucatele, posibilitatea antreprenorului de a cauta alte runde de finantare este limitata sau de-a dreptul blocata din cauza structurii investitionale, iar avantajul este in favoarea fondurilor.


Structura actionariatului


Una dintre marile diferente dintre Europa si SUA este cea a structurii actionariatului inaintea de o runda de Serie A (prima runde de investitii semnificative, dupa cea de tip “seed”, initiala). Din cauza ca, in Europa, fondurile de investitii au mai multa putere decat antreprenorii, multi investitori americani refuza sa investeasca in Europa, considerand ca antreprenorii au dat dovada de slabiciune atunci cand au negociat runda initiala.


Cytowski & Partners folosesc ca exemple companii cu care au lucrat si in care, dupa runda initiala, fondurile de investitii ajunsesera sa detina chiar si 35% din afacere, ba s-a intamplat sa vada un caz in care finantatorii veau 49% din companie.


Pe langa participatia mare in companie, exista si alte clauze precum actiunile preferentiale in cazul unui exit (vezi aici cum functioneaza), ceea ce duce la incasari mult mai mari pentru fondurile de investitii decat pentru fondatorii startupului, care se aleg cu foarte putin de pe urma tranzactiei.


Acest lucru, sustin avocatii, se intampla din cauza ca multi manageri de fonduri de investitii provin din zona de Private Equity si gandesc finantarile prin prisma experientei: cat mai mult control asupra companiilor si profituri cat mai mari. Totodata, una dintre cauze este si lipsa unei traditii a investitiilor de risc in Europa spre deosebire de ecosistemul mult mai dezvoltat din SUA, unde inaintea unei runde tip A, fondatorii detin chiar si 80% din actiunile firmei.


Clauzele de penalizare


O alta problema tipic europeana sunt clauzele contractuale ce impun penalizari asupra fondatorilor. Intr-un scenariu standard, o penalizare financiara poate aparea atunci cand unul dintre fondatori se retrage din conducerea companiei, se retrage din afacere sau nu isi atinge unul dintre indicatorii de performanta.


Este si unul dintre motivele pentru care investitorii americani evita sa finanteze companii in care au investit astfel de fonduri de investitii, ce ii penalizeaza pe fondatori.


Rolul avocatilor


Potrivit firmei de avocatura, si rolul reprezentantilor legali implica diferente semnificative intre cele doua continente. In Europa, pentru a nu cheltui prea mult, antreprenorii obisnuiesc sa negocieze singuri, fara sa observe de la inceput diverse capcane contractuale. In al doilea rand, gratie unor reguli de responsabilitate profesionala si a grijilor legate de malpraxis, firmele de avocatura din SUA reprezinta startupul, nu investitorul.


In plus, legislatia permite avocatilor sa fie platiti in actiuni sau optiuni de cumparare de actiuni la preturi preferentiale, pe cand aceasta abordare este ca si inexistenta in Europa. Totodata, acest mod de plata reduce costurile companiei si creste si interesul avocatilor de a proteja afacerea care le va aduce profit in viitor.

Parallax

Vizualizari
67
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri