Claudiu Zamfir

Noi finanțări pentru startup-uri românești, prin fondul de investiții Sparking Capital

Thumbnail

Românii de la Sparking Capital au obținut acordul de autorizare în calitate de fond de investiții alternativ, din partea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), și își propun să mai facă 4-5 investiții noi în startup-uri și o proiecție de buget de peste 3,5 milioane de euro, până la jumătatea anului 2023.

Au fost aprobate atât solicitarea de înregistrare Sparking Capital în calitate de administrator de fonduri de investiții alternative AFIA și înscrierea în registrul public al ASF, cât și autorizarea în calitate de fond de investiții alternative FIA.

Astfel, Sparking Capital anunță, într-un comunicat trabsmis StartupCafe.ro, că a devenit „primul fond de investiții alternative cu capital de risc, care investește în companii de tehnologie, înregistrat de A.S.F în România, în baza legislației nou aprobate”.

Vlad Panait, Managing Partner & Founder Sparking Capital:

“Suntem bucuroși că am reușit să finalizăm procesul de autorizare A.S.F și să fim primul fond cu capital de risc care investește în companii de tehnologie înregistrat în România. Ne-am propus să continuăm planurile de investiții pe plan local și să contribuim în mod constant la dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri. Până la jumătatea anului 2023 avem ca obiectiv major 4-5 investiții noi și o proiecție de buget de peste 3,5 milioane de euro”.

De la înființare până în prezent, compania a investit în start-up-uri locale de tehnologie aproximativ 3 milioane de euro, la care se adaugă 6 milioane de euro investite de co-investitori.

Cristian Negruțiu, Founding Partner Sparking Capital:

„Autorizarea primită din partea A.S.F România reprezintă un pas înainte pentru compania noastră și o dovadă în plus că dorim să contribuim la dezvoltarea mediului antreprenorial românesc într-un mod cât mai sustenabil. Sperăm într-o simplificare a procesului de autorizare și a legislației, în așa fel încât tot mai multe fonduri cu capital de risc să aleagă înregistrarea în România“.

Vlad Sarca, Partener Sparking Capital:

„Ne dorim să investim în echipe de antreprenori care au dezvoltat produse cu adevărat inovatoare și să sprijinim activ expansiunea internațională a produselor software dezvoltate în România. Majoritatea companiilor în care am investit până acum oferă soluții software unor clienți din Europa, America, Asia, Africa chiar și Australia, iar investițiile de care au beneficiat au contribuit la dezvoltarea lor accelerată și la crearea a peste 130 de locuri de muncă”.

Din portofoliul Sparking Capital fac parte în prezent 12 start-up-uri locale, care provin din verticalele travel-tech, consumer-tech, marketing-tech, fin-tech, prop-tech, automatizari inteligente, fitness-tech, tehnologie IA de recunoaștere a vorbirii, economie circulară ș.a.m.d.

Printre acestea se regăsesc Questo, Evertoys, ProductLead, Symphopay, Bright Spaces, EcoTree, Instant Spaces, Bankata, Vatis Tech, Sypher, KFactory și Hyperhuman.

Pe lângă investiții, Sparking Capital analizează și evaluează constant potențialul ecosistemului local de start-up-uri. Astfel, conform specialiștilor Sparking Capital, printre cele mai promițătoare categorii unde start-up-urile locale pot inova și se pot dezvolta în următoarea perioadă sunt securitatea cibernetică, eficientizarea și automatizarea proceselor repetitive (RPA), gaming și fin-tech.

“În România avem competențe în RPA, securitate cibernetică, gaming, crypto, fin-tech și nu numai. Abilitățile tehnice ale programatorilor sunt la nivel european, însă la costuri mai mici față de cele din vestul Europei.Toate aceste aspecte răspund la trendurile globale pe care le putem observa de o bună perioadă de timp. Eficientizarea și automatizarea proceselor repetitive (RPA) reprezintă o nevoie acută pentru companiile care își doresc creșterea productivității, amenințările cibernetice accentuate și mai mult de conflictul de la granițele României impun măsuri suplimentare de protecție, copiii sunt nativi digital de la câțiva ani, ceea ce oferă industriei de gaming perspective noi de dezvoltare, iar costurile și comisioanele bancare mari creează mediul propice dezvoltării de noi soluții fintech”, a adăugat Vlad Panait, Managing Partner & Founder Sparking Capital.

Cine sunt fondatorii Sparking Capital:

  • Vlad Panait, Managing Partner, Fondator Sparking Capital, Profesor Asociat ASE. Vlad Panait are peste 20 de ani de experiență comercială internațională în cadrul unor companii multinaționale de top din diferite industrii, țări și continente, pe poziții de top management și membru în bordul de directori. Experiența corporatistă este completată de cea antreprenorială, în industria de capital de risc ca Director General și fondator al Sparking Capital.
  • Cristian Negruțiu, Partener Fondator Sparking Capital, Profesor Asociat ASE. Cristian Negruțiu are o vastă experiență obținută  în diverse poziții la nivel executiv încă din anul 2000. A condus echipe mari și diverse și a dezvoltat mai multe proiecte locale și regionale, fiind responsabil pentru strategia și rezultatele diviziei sale. În prezent, își finalizează teza de doctorat cu o cercetare axată pe antreprenoriat și lanțul de aprovizionare.
  • Vlad Sarca, Partener Sparking Capital este antreprenor în serie cu experiență în expansiune internațională, reușind să extindă propria companie în peste 10 țări și să facă 2 exit-uri de succes. Experiența sa practică este dublată de studii postuniversitare aprofundate la Said Business School - University of Oxford, Kellogg Business School - Northwestern University Chicago sau WHU Düsseldorf.

Sparking Capital este un fond de investiţii cu capital de risc care finanţează startup-uri în etape timpurii ale existenţei lor și își are sediul în București. Fondul face investiții de tip pre-seed și seed în companii inovatoare din verticalele consumer-tech, fintech, supply chain-tech, property-tech, marketing-tech, transformare digitală, automatizări inteligente, securitate cibernetică și sustenabilitate.

Parallax

Vizualizari
1128
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri