Claudiu Zamfir

Start-upuri și alte mici afaceri românești mai riscante vor putea lua împrumuturi de la o bancă de stat - propunere adoptată de Senat

Thumbnail

Start-upurile și alte mici afaceri românnești cu un grad de risc mai mare, care nu se pot împrumuta de la băncile comerciale în actualele condiții de piață, ar urma să poată accesa credite de la banca de stat Eximbank, care s-ar reorganiza sub formă de bancă de dezvoltare, potrivit unei propuneri de lege adoptate, marți de Senat. Funcționari din Reprezentanța Comisiei Europene au invocat și ei, marți, necesitatea unei astfel de bănci promoționale a statului român, care să se concentreze pe finanțările din surse europene.

Propunerea de lege privind funcţionarea Băncii de Dezvoltare a României - EximBank SA  a fost adoptată de Senat, cu amendamente, cu 51 de voturi ”pentru”, 5 ”împotrivă” și 18 abțineri. Pentru a deveni lege, inițiativa trebuie să treacă și de Camera Deputaților, ca for decizional. Apoi, are nevoie să fie promulgată de președintele țării și publicată în Monitorul Oficial, pentru a se aplica.

Potrivit expunerii de motive "propunerea legislativa stabileste beneficiarii eligibili pentru produsele financiar-bancare specifice activitatii de banca de dezvoltare, insistand asupra acelor categorii de clienti cu profil de risc mai ridicat, dar cu potential mare de a crea valoare adaugata si locuri de munca (companii nou-infiintate <<start-up>>, IMM-uri, ONG-uri, asociatii de dezvoltare intracomunitara, grupuri de actiune locala etc.), fata de care sectorul privat manifesta un apetit redus si care se confruna cu dificultati in a accesa finantari bancare".

"Banca de Dezvoltare a Romaniei, actionand in cadrul mandatului acordat de Guvern, va deservi categoriile de beneficiari eligibili printr-un spectru larg de produse financiar-bancare (finantari, cofinantari, refinantari, asigurari, reasigurari)", se mai arata in expunerea de motive.

Concret, initiativa legslativa prevede ca "in vederea atingerii obiectivelor generale ale activitatii derulate de Banca de Dezvoltare a Romaniei, in cadrul mandatului, se are in vedere:

 • a) corectarea disfunctionalitatilor pietei care nu sunt deservite de bancile comerciale sau de catre alte institutii private de finantare;
 • b) sprijinirea exportului de produse si servicii romanesti, a productiei de export si a invesitiilor romanesti in strainatate;
 • c) administrarea fondurilor alocate de Uniunea Europeana Statului Roman, atribuite spre gestionare Bancii de Dezvoltare a Romaniei, in calitate de gestionar al fondurilor destinate anumitor instrumente financiare in conformitate cu reglementarile europene aplicabile sau in calitate de intermediar financiar, conform legii;
 • d) sprijinirea directa sau indirecta a implementarii unor proiecte publice si private de interes strategic, national, regional sau local, propuse de beneficiarii eligibili;
 • e) sprijinirea dezvoltarii sectorului intreprinerilor mici si mijlocii, precum si a entitatilor care au acces redus la finantare;
 • f) participare la derularea de programe nationale de dezvoltare, prevazute in documentele strategice ale Guvernului;
 • g) dezvoltarea economiei reale prin sustinerea companiilor romanesti prin intermediul unor produse financiar-bancare specifice;
 • h) alte obiective aferente activitatilor stabilite in sarcina Bancii de Dezvoltare a Romaniei prin acte normative speciale".

Ca si actuala Eximbank, noua banca va fi controlata tot de statul roman,prin Ministerul Finantelor Publice, in initiativa legislativa prevazandu-se ca statul roman va avea intotdeauna minimum 51% din actiuni.

Pentru extinderea mandatului Eximbank la activitatea de banca de dezvotare, initiatorii estimau un necesar de fonduri suplimentare care ar trebui puse la dispozita Bancii de Dezvolare a Romaniei de:

 •     317 milioane lei in anul 2017,
 •     240 de milioane lei in anul 2018 si de
 •     239 milioane lei in anul 2019.

Pentru a-si asigura necesarul, noua banca ar urma sa foloseasca o multitudine de surse de finantare: de la bugetul de stat - prin capitolul Actiuni generale, din venituri din  privatizari, in carul bugetului MFP -, pana la imprumuturi de pe piata libera, in contul datoriei publice a Romaniei.

Inițiativa legislativă aparține senatorului PSD Eugen Teodorovici. Inițial, el a venit cu acest proiect în anul 2014, pe vremea când era ministru al Fondurilor Europene, dar nu a mai ajuns în Guvern ca proiect de lege. Ulterior, Teodorovici, ca senator, a promovat textul ca inițiativă legislativă în Parlament, dar nu a apucat să fie aprobat până la finalul legislativului 2012-2016. Reluată de noua legsilatură, propunerea de transformare a Eximbank în bancă de dezvoltare a ajuns marți, 7 noiembrie 2017, să fie adoptată de Senat.

Și în Comisia Europeană este agreată ideea unei bănci de promovare

Inițiatorii transformării Eximbank în bancă de dezvoltare invocă modelul Institutului de Credit pentru Reconstrucție (KfW), din Germania. Acest model a fost invocat și marți, în cadrul unei discuții informale cu jurnaliștii, de funcționari ai Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Ei s-au exprimat pentru înființarea unei ”bănci naționale promoționale pentru investiții”, prin care să fie intermediată o parte din finanțarea susținută de Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI), în cadrul așa-numitului PLan Juncker.

Potrivit unuia dintre funcționarii de la Reprezentanța CE, o bancă promoțională, ca obiectiv de activitate, se va concentra teoretic pe acordarea de finanțare din surse de la nivel european.

Spre deosebire de o bancă  comercială obișnuită, care are foarte mute linii de finanțare și direcții de activitate, personalul arurma să fie strict focalizat pe oportunitățile de finanțare UE.

Funcționarii de la Reprezentanța CE au spus, însă, că o astfel de bancă de promovare nu se va concentra neapărat pe IMM-uri, ci pe acele proiecte care își găsesc mai greu finanțare pe piața liberă.

În schimb, în prezent, o serie de bănci comerciale din România intermediază finanțarea din Planul Juncker pentru IMM-uri.

Propunere Lege Banca by Claudiu on Scribd

Amendamente- Banca Dezvoltare by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
1154
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri