Claudiu Zamfir
Un număr de 9.500 de microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) din România au obținut credite de la Banca Tranilvania, în 2020, un an dificil pentru antreprenorii români, greu încercați de criza coronavirusului COVID-19.
Cele 9.500 de afaceri mici și mijlocii ale românilor au obținut în total 22.000 de credite noi în anul 2020, în valoare cumulată de 2,9 miliarde de lei. Numai prin programul IMM Invest, BT a acordat 10.000 de finanțări, impunându-se ca principala bancă finanțatoare din acest program guvernamental de sprijin.
Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 1,45 miliarde de lei, din care cel al băncii, de 1,19 miliarde lei.
Creşterea activităţii din 2020 susţine rolul băncii de pilon principal al relansării economiei româneşti în 2021
Rezultatele financiare preliminare la 31 decembrie 2020:
„Am încheiat un an atipic, fără precedent şi suntem mulţumiţi de faptul că rezultatele noastre au depăşit previziunile conservatoare din bugetul iniţial. În 2020 am demonstrat din nou că ne-am adaptat şi că avem o echipă experimentată şi sudată, care poate face faţă inclusiv unui context atât de complicat. Cel mai important însă este că ne-am respectat promisiunile, că am contribuit atât la partea socială, cât şi la susţinerea companiilor locale şi a economiei în ansamblu. Pentru acest an suntem optimişti în privinţa BT, atenţi la trenduri, dar şi la oportunităţi care ar putea face sens. Ne menţinem angajamentul ferm de a contribui la relansarea mediului de afaceri” - Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie, Banca Transilvania.
2020 a fost unul al rezistenţei şi solidarităţii, în care Banca Transilvania a lansat propriile măsuri pentru susţinerea clienţilor, suplimentare celor anunţate prin moratoriul public, a amânat rate la credite şi a redus comisioanele. Rezultatele pozitive se datorează în special gestionării adecvate a costurilor şi creşterii volumului de operaţiuni.
Activele Grupului Financiar BT au ajuns la finalul anului trecut la 107,5 miliarde lei. Creditele au crescut până la 42,16 miliarde lei, iar depozitele au ajuns la 90,94 miliarde lei, din care 61,94 miliarde lei sunt ale clienţilor persoane fizice, iar 29 miliarde lei, ale persoanelor juridice. Rezultatele pe 2020 consolidează capitalizarea deja robustă a Băncii Transilvania, ajungând la capitaluri proprii de 9,5 miliarde lei, +12% față de 2019. BT are aproape 70% capital românesc şi peste 34.000 de investitori direcţi persoane fizice.
Profitul net consolidat al Grupului Financiar BT este de 1.457,12 milioane lei, din care cel al băncii, de 1.197,31 milioane lei. Profitul operațional al băncii a crescut la 2.154,92 milioane lei. Banca a luat măsuri de eficientizare a costurilor fără să fie făcute restructurări şi în ciuda scăderii nivelului comisioanelor într-un an dificil. Eficienţa operaţională, măsurată prin raportul cost/venit, păstrându-se la nivelul confortabil de 45,3% datorită gestionării bune a costurilor şi eficientizării prin digitalizarea proceselor.
Susținerea românilor şi implicarea în comunitate, în contextul COVID-19
BT a fost prima instituţie bancară care a anunţat măsuri pentru clienţi:
Finanţarea a continuat:
Banking-ul la distanţă a accelerat:
Implicare în comunitate, echipă şi reţea. BT, prima companie care a anunţat donaţii semnificative în contextul pandemiei
Alte informaţii financiare:
Rata expunerilor neperformante este de 3,46% la 31 decembrie 2020, iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 133%, conform indicatorului EBA. Solvabilitatea BT fără profitul anului 2020 este de 19,94%, iar cu profit inclus este de 22,23%.
Sinteza BT 2020 by Claudiu on Scribd