Un bun prieten a incercat anul trecut sa isi faca un card de credit pe
firma. Omul conducea un IMM cu 3 salariati, a aplicat pentru cardul de
credit respectiv, dar dupa o luna in care i se cereau mereu alte
documente sau chiar sa isi deschida un cont la banca respectiva, i s-a
spus ca cererea i-a fost respinsa. Aparent, fara motiv, intrucat firma
era -dupa un an de zile- pe profit si era sanatoasa financiar. Ulterior,
prietenul meu a aflat ca banca respectiva (una din top 5) avea
stabilita printr-o norma interna interdictie de creditare pe CAEN-ul pe
care il avea trecut amicul meu in domeniul de activitate. Puteai fi
Zuperman pe acel cod CAEN, ca banca nu te credita. Ce se intamplase de fapt?
Sectorul respectiv de activitate generase de-a lungul timpului cel mai ridicat nivel de neperformante, asa incat nimeni de la Risc nu voiau sa isi bata capul cu o firma, chiar daca era ok din punct de vedere al riscului de credit.
Daca va uitati pe comunicatele bancilor din ultimul an o sa vedeti o apetenta pentru creditare IMM-urilor. Toate se bat pentru IMM-uri, de zici ca PIB-ul a crescut doar din eforturile micilor companii.
1. In anul trecut, IMM-urile cu pana la 9 salariati au fost pe minusDin totalul IMM-urilor care operau in industria romaneasca la 1 ianuarie 2014- 51.357 mai exact, cele mai multe aveau cel mult 9 slariati. Circa 37.100 dintre ele. Mai aveam circa 10.000 cu 10-50 de salariati iar restul erau IMM-uri cu pana la 250 de salariati. Cele cu 0-9 salariati au fost pe pierdere de 20.000 de lei /medie. Cele mai maricele au fost pe plus(71.000 de lei/IMM in cazul celor cu 50-250 de salariati) si 590.000 lei profit/IMM in cazul celor de peste 250 salariati)
Acum, sa ne uitam si peste definitia unui IMM.
Recomandarea Comisiei Europene din 6 Mai 2003 (2003/ 361/EC) furnizeaza urmatoarea definitie a intreprinderilor mici si mijlocii:
- Micro-intreprinderi: efectivul de personal mai mic decat 10 si avand cifra de afaceri sau totalul bilantului sub 2 milioane de EURO;
- Intreprinderi mici: efectivul de personal intre 10 si 49 si avand cifra de afaceri sau totalul bilantului pana in 10 milioane EURO;
- Intreprinderi mijlocii: efectivul de personal intre 50 si 249 si avand cifra de afaceri pana in 50 milioane EURO, sau totalul bilantului sa nu depaseasca 43 milioane EURO
2. IMM-urile cu pan la 9 salariati au afaceri mici. Nu se compara cu "marile" IMM-uriIn medie, o companie mica cu cel mult 9 salariati "invarte" 535.000 lei/an/IMM. Cele din liga superioara (cu pana in 250 de salariati) invart 3,7 milioane/an/IMM, iar cele cu peste 250 de salariati, peste 22 de milioane pe an/IMM. Pe cne ai credita, daca ai fi bancher?
3. Productivitatea aparenta (Valoarea adaugata bruta pe salariat), in
perioada 2011- 2014 a inregistrat nivele mai scazute in intreprinderile
mici si mijlocii decat pe total intreprinderi.
IMM-urile au angajat in total mai putini oameni decat in sectorul bugetar ( circa 1,1 milioane persoane) , dar prefera sa se finanteze din surse proprii, fara a apela la banci.
Datele sunt din lucrarea Institutului National de Statistica "Întreprinderi mici şi mijlocii în economia românească în anul 2013”. publicata joi.
Esti proprietar de IMM? Startupcafe te invita sa marturisesti care a fost experienta ta cu bancile.