Claudiu Zamfir
Crescătorii de albine vor putea depune, începând de vineri, 19 noiembrie 2021, la APIA, cererile pentru ajutoarele de minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada martie-mai 2021 asupra afacerilor apicole din România.
Sesiunea de înscrieri are loc în perioada 19 - 26 noiembrie 2021, a anunțat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Deschiderea sesiunii se face în baza HG 1219/17.11.2021.
Cererile însoțite de documentele obligatorii, se depun personal sau se transmit prin mijloace electronice, fax, poștă sau e-mail la centrul județean/al municipiului București. Documentele transmise prin mijloace electronice trebuie să fie semnate și datate, iar copiile trebuie să fie certificate ,,conform cu originalul” de către solicitant.
În situaţia în care solicitantul deţine în exploataţie mai multe stupine care sunt situate în judeţe/UAT diferite, acesta va formula și depune o singură cerere la centrele județene APIA, respectiv al municipiului București unde are domiciliul/sediul social sau deține numărul cel mai mare de familii de albine.
Ghidul solicitantului, formularul de cerere și alte documente necesare pot fi descărcate de pe site-ul APIA.
Cuantumul ajutorului este în valoare de 23,7 lei/familia de albine. Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis este de 53,25 milioane lei, reprezentând 10,76 milioane euro, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2021 (4,9475 lei petru un euro). Banii provin din bugetul de stat.
Apicultorii își vor putea primi banii până pe 31 decembrie 2021.
Ajutorul se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producţiei primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie-mai 2021 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producţie.
Beneficiarii schemei de ajutor de minimis sunt:
Beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
Solicitanţii care nu deţin cod unic de înregistrare în RUI înainte de solicitarea ajutorului de minimis prevăzut de prezenta hotărâre au obligaţia obţinerii acestuia de la centrele judeţene ale APIA, prin completarea şi depunerea formularului prevăzut în anexa nr.1 la Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 22/2011 privind reorganizarea Registrului fermelor, care devine Registrul unic de identificare, în vederea accesării măsurilor reglementate de politica agricolă comună.