Adi Iacob
Aproape 500 de persoane au semnat petiția online care critică modificările aduse programului Start-up Naţion 2018. Potrivit inițiatorilor, modificările aduse programului de stat încurajează mai degrabă afacerile de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii — în detrimentul domeniilor legate de producție și industriilor creative.
“Pentru a dezvolta startup-uri în domenii legate de producție, industrii creative, antreprenorii trebuie încurajați, întrucât acestea presupun investiții mai mari din partea antreprenorilor decât cele acoperite prin finanțarea de tip Start-up, precum și eforturi mult mai mari de susținere a acestora. În același timp, astfel de afaceri aduc cea mai mare plusvaloare la nivelul economiei românești, oferă potențial de creștere la nivelul comunităților locale și s-au dovedit a fi cele mai profitabile și stabile în ultimii ani. România trebuie să se îndrepte de la o economie bazată eminamente pe consum către o economie productivă și competitivă. Ori acest lucru nu se poate rezolva prin finanțarea unor afaceri de genul: restaurante, shaormerii, pizzerii, servicii de închiriere echipamente, servicii de înfrumusețare, spălătorii. Desigur și acestea au importanța lor, și trebuie să li se ofere șansa unei finanțări mai ales în zone defavorizate, cu condiția existenței cererii și a puterii financiare de cumpărare, altfel nu vor putea fi susținute. Prioritar pentru astfel de zone ar fi dezvoltarea de firme axate pe producție, care vor putea susține ulterior și zona de servicii oferite populației. O afacere în producție generează pe orizontală locuri de muncă, și bunăstare economică!”, menționează inițiatorii petiției în scrisoarea deschisă intitulată “Nu permiteți ca Start up Nation 2018 să își piardă esența!”.
Problemele create de propunerea ministerului de modificare a Programului Start-up Nation 2018 pornesc de la maniera în care proiectele vor fi înregistrate — după principiul primul venit primul servit. Acest principiu a dus la anularea unor sesiuni precedente de proiecte.
De asemenea, modificările programului descurajează înscrierea afacerilor cu potențial de creștere, precum IT-ul, considerat drept prioritar atât în strategiile de dezvoltare a României, cât și în cele europene. În schimb, sunt încurajate prin punctaj shaormeriile, firmele de pompe funebre, asigurări sau imobiliare.
“Mai mult decât atât, scoaterea în afara ariei de finanțare a activităților de programare IT contravine Strategiei Naționale de Dezvoltare a României 2013-2020, Strategiei Europa 2020”, notează inițiatorii petiției în scrisoarea deschisă.
Un alt criteriul considerat dăunător programului este cel al densităţii IMM-urilor, care va împiedica accesul la finanțare al unor importante centre universitare precum București, Cluj, Timișoara.
Citește și Start-Up Nation 2018: Județele depunctate. Avem situația de la INS
“Nu se justifică punctarea suplimentară a firmelor care vor implementa proiectele în județele în care media IMM-urilor la mia de locuitori este sub 40, deoarece pentru reducerea decalajului între zonele dezvoltate și zonele mai puțin dezvoltate există deja programe de finanțare din fonduri europene care sunt destinate exclusiv regiunilor mai puțin dezvoltate. Programul Start-up Nation trebuie să fie complementar programelor de finanțare din fonduri europene și nu să finanțeze prioritar, poate chiar exclusiv aceleași regiuni. În plus, în acest moment nu există date statistice relevante cu privire la numărul de IMM-uri la mia de locuitori, clasificate pe județele din România. Acest criteriu este discriminatoriu și va exclude de la finanțare județe importante și cu potențial antreprenorial ridicat: Cluj, Constanța, Timișoara, București-Ilfov, etc. De asemenea, în aceste județe regăsim cele mai mari centre studențești, potențiali beneficiari ai programului”, au explicat reprezentanții Consiliului Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), astăzi, într-o dezbatere pe tema modificărilor propuse de Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Citește și Patronii IMM cer schimbarea grilei de punctaj a Start-up Nation 2018