Claudiu Zamfir

S-a anunțat când se cer ajutoarele de stat pentru firmele care fac investiții de min. 3 milioane Euro în România

Thumbnail

Guvernul a anunțat, joi, când începe sesiunea de depunere a cererilor de finanțare prin care firmele private care fac investiții de minimum 3 milioane de euro pe proiect pot obține ajutoare de stat de maximum 50% din cheltuielile eligibile, în noua schemă privind investițiile cu impact major.

Din 27 august 2018 vor putea antreprenorii să depună la Ministerul Finanțelor Publice (MFP) cererile de finanțare și celelalte documente necesare pentru fondurile de la bugetul de stat în baza HG 476/2018 privind modificarea și completarea HG 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

„Începând cu 27 august, vor putea fi depuse cererile de acord de finanţare pentru schema de ajutor de stat, având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie”, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.  Cererile de finanțare vor fi depuse în sesiune continuă, a mai spus ea.

Recent, prin hotărârea menționată, Guvernul a scăzut pragul minim de investiție pe care trebuie să-l întrunească firma pentru a primi ajutor, de la 10 milioane de euro la 3 milioane de euro (13,5 milioane lei). Vechiul prag a fost criticat de mulți antreprenori români, care s-au plâns că în general firmele românești private nu au forța financiară pentru a realiza o investiție de minimum 10 milioane de euro, motiv pentru care schema de ajutor de la bugetul de stat al României sprijinea mai degrabă investitori străini care creau locuri de muncă în România.

Coborârea pragului la 3 milioane de euro ar putea ajuta și firmele mijlocii sau chiar pe cele mici să efectueze investițiile și să obțină acest tip de ajutor de stat.

Ajutorul de stat va avea intensități diferite, în funcție de locul investiției:

  • În municipul București, ajutorul va fi de 10% din valoarea eligibilă a investiției, dar nu mai mult de 7,5 milioane de euro.
  • Regiunea Vest și județul Ilfov: 35%, dar nu mai mult de 26,25 milioane euro.
  • Restul țării: 50%, dar nu mai mult de 37,5 milioane euro, ajutor de stat.

Ghidul solicitantului a fost aprobat prin Ordinul nr. 2629/2018, al ministrului Finanțelor, publicat în Monitorul Oficial nr 666bis, partea I, din 31 iulie 2018.

Citește mai multe despre schema de ajutor de stat:

Parallax

Vizualizari
1417
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri