Claudiu Zamfir

Reguli pentru firmele de transport persoane, în stare de alertă: Taxi, ridesharing, autocar, microbuz, autobuz

Thumbnail

Firmele private și alți operatori de transport rutier de persoane, inclusiv în regim de taxi și ridesharing, trebuie să respecte o serie de reguli și să ia măsuri pentru limitarea epidemiei de coronavirus COVID-19, pe perioada stării de alertă, conform unui ordin oficial.

Obligațiile fac referire și la transportul alternativ, adică la șoferii care fac transport cu mașina personală prin aplicațiile de ridesharing gen Uber, Bolt, Free Now sau Yango.

Vorbim despre Ordinul nr. 984/829/2020 al ministrului Transporturilor și al ministrului Sănătății, privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, publicat sâmbătă, 16 mai, în Monitorul Oficial.

La Anexa 2 a acestui ordin sunt prevăzute MĂSURI ȘI REGULI care se impun a fi implementate în domeniul transportului rutier de persoane, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19:

1. La urcarea în vehicul vor fi montate dozatoare cu soluții dezinfectante. Se va efectua obligatoriu curățenia și dezinfecția mijlocului de transport înainte de plecarea în cursă. Va fi evitată măturarea uscată și alte acțiuni mecanice pe suprafețe potențial contaminate, pentru a reduce posibilitatea de dispersare a virusului. Se vor utiliza în schimb metode de curățare umedă.

2. Conducătorul auto va fi dotat cu mască de protecție.

3. Purtarea măștii este obligatorie pentru accesul la bordul vehiculelor de transport pasageri, precum și pe toată durata călătoriei.

4. Spațiul conducătorului auto va fi izolat sau primul rând de scaune va fi păstrat liber, pentru a evita interacțiunea socială.

5. Conducătorii mijloacelor de transport au obligația de a păstra distanța socială în timpul pauzelor și perioadelor de repaus pe drum, evitându-se contactele cu alte persoane (șoferi, pasageri, persoane adiacente parcursului etc.).

6. La îmbarcare/debarcare, pasagerii vor respecta o distanță de siguranță minimă unul față de celălalt.

7. Pentru vehiculele cu cel puțin două uși, accesul în interiorul vehiculului se va realiza doar pe ușa din față, iar coborârea pe cealaltă/celelalte ușă/uși.

8. Pentru microbuze este permis doar transportul persoanelor pe scaune, cu respectarea regulilor generale prezentate mai sus.

9. Pentru transportul pasagerilor în regim de taxi și alternativ sunt obligatorii următoarele măsuri:

  • a) transportul pasagerilor se va efectua doar pe locurile din spate;
  • b) conducătorul auto va fi dotat cu măști și dezinfectant de tip biocid;
  • c) se va delimita spațiul dintre conducătorul auto și pasageri;
  • d) pasagerii au obligația de a veni la locul de îmbarcare cu mască de protecție și de a purta masca de protecție la urcarea în vehicul și pe toată durata călătoriei;
  • e) utilizarea mănușilor de către șofer în cazul mânuirii bagajelor clientului sau interacțiunii cu alte persoane (agenți control etc.) este obligatorie, precum și dezinfectarea mâinilor, după îndepărtarea mănușilor într-o pungă special destinată;
  • f) igienizarea și dezinfectarea interiorului autoturismului sunt obligatorii în fiecare zi;
  • g) se vor utiliza cu precădere plățile electronice.

Thumbnail

CLIC PT. A EXTINDE

----

Citește și:

Parallax

Vizualizari
17007
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri