Claudiu Zamfir
Parlamentul a aprobat legea privind starea de alertă care urmează să se instituie ca măsură de limitare a epidemiei de coronavrus COVID-19 în România, cu o serie de modificări inclusiv pentru unele activități economice.
Problema principală a acestei legi este intrarea sa în vigoare. După promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial, va mai fi nevoie de 3 zile pentru a intra în vigoare. Aceasta înseamnă că se va crea un vid de reglementare cel puțin în periada 15-18 mai, adică după expirarea actualei stări de urgență și intrarea în vigoare a stării de alertă. Pentru a umple acest gol, guvernul ar putea să ia o serie de măsuri care să suplinească restricțiile menite să limiteze epidemia.
Pe perioada viitoarei stări de alertă, autoritățile vor putea mai departe să închidă anumite activități economice, ca și în starea de urgență, când au fost închise majoritatea magazinelor din mall-uri și restaurantele.
Noua lege va permite, însă, să funcționeze tuturor magazinelor cu suprafețe sub 500 mp din centrele comerciale cu suprafețe sub 15.000 mp.
„Pe durata stării de alertă se pot suspenda activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu acordul CNSSU.
(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică în cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare”, prevede un amendament adoptat de Parlament.
Astfel, mall-urile mari vor putea fi în continuare închise de Guvern, însă centrele comerciale mai mici, cum ar fi, de exemplu, Magazinul Cocor din București, nu vor mai putea fi închise de autorități ca măsuri de prevenire a răspîndirii coronavirusului.
Reamintim că pe timpul stării de urgență Guvernul a închis magazinle din mall-uri, cu excepția magazinelor alimentare, a farmaciilor, a magazinelor de ochelari, a magazinelor electro care livrează la domiciliu și a spălătoriilor de haine.
O altă modificare aprobată de Parlament ar urma să dea autorităților posibilitatea deschiderii teraselor pe perioada stării de alertă, dacă se întrunesc anumite condiții de protecție. Totuși, amendamentul votat de Parlament sună destul de confuz și nu pare să aducă multă libertate de mișcare patronilor de terase.
„Art.3.- (1) Pe durata stării de alertă se poate suspenda consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora.
(2) Pe durata stării de alertă poate fi permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile menționate la alin. (1), cu excepția teraselor unde se respectă măsurile de protecție sanitară”, prevede Legea în forma adoptată de Senat și menținută în acest caz de Camera Deputaților.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-a arătat, miercuri seara, împotriva deschiderii teraselor în perioada imediat următoare.
Întrebat cât de riscantă este redeschiderea teraselor, așa cum au prevăzut parlamentarii în legea privind starea de alertă, Nelu Tătaru a răspuns:
"Orice aglomerație a populației înseamnă și o reactivare a unor focare. Se întâlnesc persoane care au stat în comunități izolate, mici, diferite. Aceste comunități care se constituie pot fi cele care dau și o transmitere. Nu putem ști cine este asimptomatic, cine poate da această boală, iar epidemiologic nu putem controla ce va urma. Rămâne o relaxare progresivă pentru a gestiona din fașă un număr de cazuri noi care ar putea urma" (sursa: Europa FM, citată de HotNews).
Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID - 19 a fost adoptată cu 267 de voturi pentru și 26 contra, în Camera Deputaților, ca for decizional.
Lege Stare Alerta by Claudiu on Scribd