Claudiu Zamfir
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis, joi, hotărârea nr. 24, prin care se instituie, începând cu 15 mai, pentru 30 de zile, stare de alertă, care înlocuiește starea de urgență și vine cu unele reglementări privind funcționarea unor firme, ca măsuri pentru prevenirea limitării epidemiei de coronavirus COVID-19. Vezi la finalul articolului lista completă de măsuri pentru starea de alertă.
- Începând cu 15 mai, în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii astfel încât nasul și gura să fie acoperite.
- Firmele și instituțiile au obligația organizării lucrului astfel încât munca să se facă de la domiciliu, iar dacă activitatea nu permite acest lucru să ia măsuri pentru: asigurarea triajului epidemiologic, dezinfectarea obligatorie a mâinilor înainte de intrarea în spațiile de lucru, respectarea regulilor privind desfășurarea activității în spațiile comune, decalarea programului de lucru pentru entitățile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se facă la intervale de minimum 1 oră pe parcursul a minim 3 ore, în rranțe de minim 20% din personal.
- Firmele și instituțiile care au activități de lucru cu publicul cu acces al persoanelor în interiorul clădirilor iau măsuri astfel: accesul trebuie realizat astfel încât să se asigure o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client sau altă persoană și o distanță de minimim 2 m între 2 persoane, să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală măsurată la intrarea în incintă depășește 37,3 grade Celsius și să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane în special în zonele caselor de marcat și a ghișeelor.
- Operatorii de transport de persoane publici și privați își desfășoară activitatea astfel încât să fie respectate reguli specifice.
- În continuare, este suspendată temporar activitatea de servire și consum al produselor în spațiile comune de servire a meselor din interiorul restaurantelor, hotelurilor, motelurilor, pensiunilor, cafenelelor sau altor localuri publice cât și la terasele din exteriorul acestor locații. Sunt exceptate, ca și înainte, activitățile de preparare a hranei și de comercializare a produselor alimentare și a băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum și cele de tip drive in, room service, livrare la client, takeaway etc.
- Este suspendată temporar activitatea de comercializare cu amănuntul a produselor și a serviciilor în centrele comerciale (mall-uri) cu suprafața construită mai mare de 15.000 mp în care ăși desfășoară activitatea mai mulți operatori economici. Sunt exceptate următoarele activități: vânzarea produselor alimentare, veterinare, farmaceutice, serviciilor de optică medicală, de curățătorie, vânzarea produselor electronice și electrocasnice doar dacă vânzătorul asigurî livararea la domiciliul sau sediul cumpărătorului, activitatea desfășurată de agenții economici din centrele comerciale care au acces direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului.
- Se reia activitatea cabinetelor de medicină dentară pentru cazurile care nu reprezintă o urgență cu respectarea măsurilor de prevenire și control al infecțiilor.
- Reluarea activității saloanelor de coafură și îngrijire corporală, precum și desfășurarea activității hotelurilor și a pensiunilor se va face cu respectare unor reguli care vor fi stabilite prin ordine de miniștri.
Masuri de Prevenire Și Cont... by Claudiu on Scribd