Denisa Crăciun

Peste 20% dintre companiile din România spun că vor avea un profit mai mare cu 20% în 2021, deși ANAF constată numeroase deficiențe fiscale (analiză)

Thumbnail

Peste 20% dintre companiile din România spun că vor avea un profit mai mare cu 20% în 2021, deși ANAF constată numeroase deficiențe fiscale, în timp ce 22% dintre companii se așteaptă ca cifra lor de afaceri să crească în acest an cu 5 % - 10%, conform unui studiu.

De asemenea, 18% dintre companiile din România estimează creșteri de peste 20%, în comparație cu doar 12% la începutul anului, potrivit studiului realizat de Valoria.

„Anul acesta, în temeiul prevederilor art. 11 alin. (2) din Codul de procedură fiscală, toate obligațiile fiscale aferente lunii noiembrie, precum și cele a căror scadență sau termen de declarare se împlineșete pe 25 decembrie au termen scadent data de 21 decembrie, iar acest lucru poate pune presiune asupra companiilor din perspectiva timpului pe care îl au la dispoziție pentru închiderea contabilă și fiscală, dar și din punct de vedere al cash-flow-ului, având în vedere timpul mai strâns pentru efectuarea de plăți”, spune Mihaela Rișco-Martin, Accounting Partner Soter & Partners.

Aceasta completează, într-o analiză transmisă, marți, StartupCafe.ro, că „în contextul unei legislații în continuă schimbare, pentru a putea aborda orice provocare în domeniu în mod corespunzător, companiile au nevoie de specialiști în domeniu, profesioniști cu o vastă experiență în contabilitate și consultanță fiscală, care au capacitatea de a preveni sau minimiza posibilele deficiențe fiscale identificate de autoritățile competente”.

Deficiențe fiscale constatate de ANAF în 2021

Potrivit celui mai recent raport ANAF cu privire la principalele deficiențe constatate ca urmare a acțiunilor de control în 2021, printre cele mai semnificative se numără:

  • modalitatea de calcul eronată a rezultatului fiscal;
  • neînregistrarea în scopuri TVA după depășirea plafonului de scutire, respectiv 300.000 lei pentru întreprinderi mici;
  • nerespectarea obligației persoanelor impozabile stabilite în Romania, care au fost declarate inactive, conform Codului de procedura fiscală, și care desfășoară activități economice în perioada de inactivitate privind plata impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale obligatorii;
  • completarea eronată a decontului de TVA;
  • nerespectarea condițiilor pentru exercitarea dreptului de deducere, respectiv deducerea taxei în cazul achizițiilor care nu erau destinate utilizării în folosul operațiunilor taxabile sau neîntocmirea sau neutilizarea documentelor justificative și contabile pentru operațiunile efectuate.

Așadar, companiile din România mai au încă aspecte de îmbunătățit în ceea ce privește respectarea obligațiilor fiscale aferente activității pe care o desfășoară pentru a preveni amenzile, mai ales în contextul în care studiile arată că 44% dintre liderii companiilor estimează că în 2022 afacerile vor reveni la profitabilitatea pe care o înregistrau înainte de pandemie.

Care este noutatea fiscală a anului 2022

Performanța financiară a companiilor și cum va arăta închiderea de an în termeni contabili și fiscali vor reprezenta indicatori importanți în stabilirea obiectivelor financiare și de investiții pentru anul 2022. Cifrele obținute de companii scot în evidență evoluția acestora de-a lungul anului și atrag atenția asupra aspectelor pozitive și a celor care ar putea fi îmbunătățite în viitor.

„La final de an, este bine să analizăm fiecare cont și fiecare sumă reflectată în contabilitate, să procedăm la inventariere scriptică, dar și valorică, altfel încât cifrele să reflecte o imagine corectă și fidelă a realității. De asemenea, se pot lua numeroase decizii care să conducă la posibile optimizări fiscale: creanțe mai vechi și neîncasate – avantajele fiscale de a constitui provizioane; avansuri plătite și pentru care nu s-au primit facturi - și care pot fi cheltuieli ale perioadei prin colectarea facturilor finale sau se pot închide, cu ajustare TVA inițială; livrări efectuate parțial care nu se mai finalizează; creditul fiscal neutilizat și ce posibilități sunt pentru a efectua sponsorizare și a beneficia de credit fiscal sau sume care se scad din impozitul pe profit; profit reinvestit. Cu cât contabilul este mai bine pregătit, cu atât lista cu operațiuni de închidere sau de optimizare fiscală poate fi mai lungă”, a explicat Mihaela Rișco-Martin.

O noutate pe care o va aduce anul 2022 în materie fiscală este posibilitatea de a opta pentru implementarea constituirii grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit.

Evaluarea fiscală a anului 2020 - 2021 poate fi momentul potrivit pentru o analiză în detaliu asupra deciziei de constituire a grupului fiscal pentru impozit pe profit, mai ales că implementarea acestei măsuri ar însemna eficientizarea sumei de impozit, calculată aplicând pentru crearea acestui grup fiscal consolidat în impozitul pe profit.

Constituirea grupului este opțională, însă, odată ce este aleasă, sistemul de consolidare trebuie menținut cel puțin în primii 5 ani.

Parallax

Vizualizari
357
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri