Claudiu Zamfir

Cheltuieli cu analiza de securitate: Ce firme vor fi puse la plată în continuare

Imagine principala
cheltuieli firme analiza

Firmele și alte organizații sunt obligate în continuare să își facă analize de risc la securitatea fizică, pe banii lor; această obligație este suspendată până la data de 1 iulie 2018, printr-o hotărâre adoptată de Guvern, doar pentru firmele înființate până în data de 16 iunie 2012.

Potrivit hotărârii de guvern 301/2012 privind normele de aplicare a Legii 333/2003 , obligația analizei de risc la securitatea fizică este prevăzută să se aplice persoanelor juridice din România, inclusiv firmelor private de toate felurile.

Însă, pentru societățile care erau înființate până în 16 iunie 2012 guvernul a tot amânat succesiv obligația de aplicare. Această amânare urma să expire pe 1 iulie 2017, dar acum  guvernul a amânat din nou (prorogat) acest termen de grație, pentru firmele mai vechi, cu încă un an.

"Termenul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 335 din 17 mai 2012, cu modificările și completările ulterioare, privind obligaţia elaborării analizei de risc la securitate fizică de către unităţile prevăzute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, înfiinţate până la data de 16 iunie 2012, se prorogă până la data de 1 iulie 2018" - prevede noua hotărâre de guvern publicată deja în Monitorul Oficial, ca HG 437/2017.

În schimb, firmele înființate după 16 iunie 2012 sunt și vor fi în continuare sub incidența obligației de a-și face analiza de risc, indiferent de amânarea decisă de guvern, după cum a avertizat, acum trei săptămâni, fostul ministru pentru Mediul de Afaceri, Florin Jianu, lider al Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).

hg 437 2017 analiza risc securitate

Guvernul ignoră cererile antreprenorilor

Într-un comunicat de presă remis StartupCafe, Guvernul spune că amânarea obligației realizării analizelor de risc la securitatea fizică ”a fost cerută de reprezentanții operatorilor economici în cadrul întâlnirilor de analiză pentru crearea și sprijinirea unui mediu favorabil de afaceri desfășurate la nivel guvernamental”.

”Din analizele realizate, a reieșit că unitățile deținătoare de valori nu au reușit, în totalitate, să se alinieze la noile cerințe de securitate, motivându-se prin indisponibilitatea experților abilitați”, mai spune Guvernul.

În schimb, hotărârea guvernului ignoră, de fapt, cerințele antreprenorilor, mai ales a celor din zona firmelor mici și mijlocii, așa cum au fost exprimate de două importante organizații patronale.

În urmă cu trei săptămâni, Consiliul Național al Întreprindrilor Private Mici și Mijlocii din România a cerut aborgarea totală a HG 30/2012, astfel încât să se elimine obligația efectuării analizelor de risc la securitatea fizică pentru toate firmele, nu numai pentru cele înființate până în 16 iunie 2012.

De asemenea, la începutul săptămânii, asociația Romanian Business Leaders, care reunește importanți antreprenori și manageri din România, a cerut rescrierea totală a legislației în domeniu, începând cu Legea 333/2003, privind protecția bunurilor și a valorilor.

Potrivit lui Dragoș Anastasiu, unul dintre liderii RBL, președinte al grupului Eurolines, legislația nu ar trebui să impună firmelor măsuri de securitate, ci să fie opționale. La rândul său, liderul CNIPMMR, Florin Jianu, a denunțat faptul că această legislație afectează toate firmele din România, chiar și pe cele care desfășoară activitate la client.

Antreprenorii s-a plâns că analizele de risc la securitatea fizică pornesc de la prețuri de 100 de euro și pot crește în funcție de specificul firmelor și de punctele de lucru pe care le au.

Business mare pentru foștii polițiști, deveniți evaluatori

În forma actuală decisă de Guvern vineri, legislația afectează, în continuare, cel puțin aproximativ 500.000 de entități, inclusiv firme private, care nu beneficiază de amânarea obligației de efectuare a analizei de risc.

În perioada iulie 2012 - decembrie 2016, au fost înmatriculate 499.719 entități (inclusiv firme private), care au ”obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și a implementării măsurilor de securitate conform acesteia” - spune Ministerul Afacerilor Interne, care folosește date de la Registrul Comerțului.  

MAI mai arată că ”cerința legală” se extinde și asupra pentru punctelor de lucru înființate distinct de către firme.

Practic, acestea nu beneficiază de prorogarea obligației, aflată încă în vigoare până pe 1 iulie 2017, si nici de eventuala amânare de termen până în 1 iulie 2018.

În schimb, de prorogare beneficiază ”974.605 de profesioniști activi, incluzând ca forme de organizare regiile autonome, societățile (în nume colectiv, în comandită simplă, în comandită pe acțiuni, pe acțiuni, cu răspundere limitată, tip cooperativă), persoanele fizice (persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale), precum și alte persoane juridice (institute naționale de cercetare dezvoltare, grupurile de interes economic, grupurile europene de interes economic, societățile europene, cooperativele agricole, organizațiile cooperatiste)”, după cum a numărat MAI. Acestia au fost înmatriculați până în iulie 2012.

Beneficiarii principali ai acestor analize de risc la securitatea fizică sunt evaluatorii care le efectuează contra-cost.

În Registrul Național al Evaluatorilor de Risc la Securitate Fizică, sunt ”doar 1.568” de astfel de persoane, ”număr semnificativ redus în comparație cu numărul unităților cărora le revine obligația efectuării analizei de risc la securitate fizică și implementării măsurilor de securitate conform acesteia”, spune MAI.

Antreprenorii s-au plâns că, prin această legislație, statul nu face altceva decât să ofere un cadou foștilor polițiști sau altor lucrători din sistemul de ordine, care au ieșit la pensie și au devenit eveluatori de securitate fizică. Aceștia funcționează ca operatori privați, fie independent, fie prin firme proprii.  

Practic, dacă socotim la prețul minim estimat, de numai 100 de euro, se observă că statul a creat un business de aproape 150 de milioane de euro pentru acești evaluatori, al căror număr se apropie de 1600, în prezent, potrivit cifrelor Ministerului Afacerilor Interne.  

Cu toate acestea, guvernul nu pare să renunțe la evaluările de risc, așa cum se arată într-un comunicat:

Prorogarea termenului de la 1 iulie 2017 la 1 iulie 2018 este necesară pentru identificarea unor mecanisme care să eficientizeze procesul de evaluare a riscului la securitatea fizică și pentru a da posibilitatea conformării a cât mai multor unități la noile cerințe, precum și pentru a nu determina formalizarea fără consistența necesară a procesului de efectuare a analizelor de risc sau afectarea funcționării unor operatori economici, cu consecințe negative în plan socio-economic”.

Parallax

Vizualizari
7829
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri