Raluca Abrihan

VIDEO Povestea turbinelor eoliene făcute de o echipă de români, cu bani europeni. Cum sunt fabricate şi cât costă

Thumbnail

Aproape de ieşirea din Bucureşti, o echipă de zece oameni lucrează la realizarea unor turbine eoliene, concepute de un inginer român – proiect de cercetare pentru care firma lui a obţinut fonduri europene de peste 170.000 euro. Cum sunt realizate, cum funcţionează şi cine poate cumpăra şi instala turbine de putere mică.

După mai bine de 20 ani de muncă în cercetare în domeniul energiei regenerabile, inginerul Mihail Predescu a creat un nou tip de turbină eoliană care, spune el, este foarte uşoară şi este realizată în aşa fel încât poate produce energie electrică şi atunci când nu sunt condiţii foarte bune de vânt.

Palele sunt foarte uşore şi au o anumită torsiune care le ajută să intre în mişcare cât mai rapid. Am muncit la calculul acestui profil circa 6 luni. L-am modificat până când a ieşit ceea ce ne doream – spune dr. inginer. Mihail Predescu.

Mă ocup de eoliene din 1997 şi de-a lungul timpului am stricat foarte multe materiale, aşa se întâmplă când vrei să creezi un produs bun. Spre deosebire de cei entuziaşti, dar care nu au lucrat suficient în domeniu şi care au impresia că o turbină eoliană este o chestie foarte simplă – are nevoie de câteva pale şi un generator şi ea se învârte, noi am înţeles că lucrurile nu stau chiar aşa. Dar am reuşit să descoperim şi o anumită metodă prin care proiectăm profilul palei împreună cu generatorul.

Există acestă teorie a transferului maxim de putere (electricienii ştiu cel mai bine). Experimentând şi studiind rezultate am reuşit să punem la punct o modalitate de a proiecta generatorul împreună cu profilul palei şi cu rotoroul pentru a putea injecta maximum de energie în sarcină, sarcina care poate fi o baterie de acumulatoare sau direct reţeaua – mai spune inginerul.

Împreună cu antreprenorul Marcel Istrate şi alţi doi ingineri, Mihail Predescu a lansat în 2009 firma Aeolus Energy, care produce azi turbine de putere mică, destinate micilor consumatori – celor care au o pensiune, ori locuiesc într-o zonă în care nu au acces la alte surse de energie, sau pur şi simplu vor să îşi pună în curte un astfel de sistem prin care să producă propria energie electrică.

Investiţia în acest proiect a fost de peste 200.000 de euro, din care aproape 170.000 din fonduri europene, prin Programul Operaţional Creşterea competitivităţii economice.

Învestiţia trebuia să fie amortizată în circa cinci ani, dar lucruri s-au dovedit ceva mai dificile, în special din caza legislaţiei.

Într-o lege aprobată acum zece ani, exista o prevedere că pentru producătorii casnici de energie regenerabilă se vor aproba nişte scheme de sprijin, spune Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), citat de Agerpres.

Doar că aceste schme de sprijin au întârziat să apară, drept urmare turbinele de mici dimensiuni erau fie prea costisitoare pentru consumatorii casnici, fie investiţia era prea greu de recuparat, drept urmare micii producători au avut şi ei de suferit. Dar, luna trecută, Parlamentul a aprobat un proiect de lege care consumatorii casnici, care produc energie regenerabilă (fie că au montat în curte panouri solare, sau astfel de turbine – energie din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW) vor fi scutiţi de plate de impozite şi alte obligaţii fiscale pentru cantitiatea de energie pe care o produc, în cazul în care aceasta este vândută apoi furnizorilor - o altă măsură importantă aprobată prin această lege, aceşti mici producători vor putea vinde mai departe energia pe care o prduce sistemul deţinut de ei.

Din 2012 am început să nu mai înţelegem nimic din schema de regenerabile, de încurajare a micilor producători. Aştepăm de cinci ani noua lege, adoptată recent, dar rămâne de văzut dacă va avea efectele dorite.

Sunt zeci de mii de locuinte la noi în ţară fără curent electric. Avem tehnologie în ţară, tehnologie românească ce ar putea să rezolve această situaţie. E nevoie de un proiect prin care să fie ajutaţi şi cei care nu au acces la curent electric. Şi vor avea de câştigat şi producătorii interni, că e vorba de noi sau de alţi producători, nu contează, important ca vorbim de producători care muncesc să dezvolte ceva cu inteligenţă românescă, pentru că se poate”, spune Mihail Predescu.

Cererea de sisteme produse de Aeolus Energy este destul de mare în afara ţării, în special din ţări din Asia, doar că exportul acestor sisteme este dificil pentru că mentenanţa presupune costuri foarte mari.

Cât costă turbinele eoliene

Costurile de realizare a acestor turbine ajung la circa 2.000 de euro pentru o turbină de 5 kW, iar preţul pentru clienţi nu este cu mult mai mare. Însă, inginerul atrage atenţia că o astfel de turbină nu este suficientă pentru a produce energie.

Sitemul contează. Dacă eolianul este 2.500 – 3.000 de euro, un sistem ajunge la 12.000 – 14.000 de euro sau chiar şi 30.000 de euro. Iar acest sistem este tot ce înseamnă de la eolian sau fotovoltaic până la utilizator. De exemplu, cel mai costisitor sistem pe care l-am vândut a fost cel din Kazahstan. Pese 30.000 de euro. Acolo era un fel de han, hotel în mijlocul deşertului şi trebuia stocare de energie. Aveau consum de energie mare şi atunci sistemul trebuie să fie cu stocare de energie multă, surse regenerabile, dar acolo soarele şi vântul nu erau o problemă pentru un eolian de genul acesta, în mijlocul deşertului, între două oraşe. Nici televizor nu puteau folosi. Aveau doar un generator. Bucuria noastră a fost că după a două zi după ce am instalat totul, proprietarul a dat drumul la televizor în sala de mese, mergeau frigiderele tot. Acolo era un drum care ducea de la Aktau către Rusia şi şoferii voiau şi ei să oprească să mănânce, să bea ceva rece, să se odihnească, de asta aveau nevoie ei acolo.

Cel mai ieftin sistem trebuie apreciat în funcţie de nevoile tale de energie. Dacă ai o casa care consumă 5-6 kilowati oră, pe zi energie electrică (zi de vară, zi de iarnă) şi este izolată, nu este pe reţea să zic că costă aproximativ 12.000 de euro, cu stocare. Fără stocare, dacă omul vrea să îşi pună eolianul în curte şi are o schemă de încurajare, este în jur de 4.000 de euro şi ceva.

Un astfel de sistem poate fi realizat în aproximativ o săptămână, iar montarea turbinei şi instalarea lui se face într-o zi.

Am creat un stâlp modular, cu segmente de 3 metri, putem să îl transportăm foarte uşor, iar în funcţie de dorinţa clientului putem să facem stâlpul de la 6 până la 18 m. Stâlpul este ancorat de două sau patru râduri de anconre în funcţie de dimensiunea turbinei.

Noi ne-am axat pe 2 tipuri de turbine eoliene, de 3,5 şi 5,5 kW.

Toate turbinele şi sistemele sunt construite de la zero în mica fabrică de la ieşirea din Bucureşti şi tot acolo sunt testate toate prototipurile eolienelor ce urmează a fi vândute.

Tot aici este şi platforma de încercări în condiţii reale. Avem staţie meteo, care este pusă la nivelul eolianului. Noi trebuie să avem datele de vând de la nivelul eolianului pentru a şti dacă funcţionează şi aşa se calculează puterea nominală. Eolianul ca atare nu face două parale dacă nu are restul, nişte electronică, care fie încarcă nişte baterii fie debitează energia în reţea.

Parallax

Vizualizari
20694
Conţinut
Parerea ta despre articol

Acest proiect a fost finanțat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicație (comunicare) nu angajează decât autorul iar Comisia Europeană nu este răspunzătoare de folosirea în alte scopuri a informațiilor conținute.

Adauga comentariu
poza de profil
Mihai
Mike
Un articol cu multe greșeli de scriere (litere lipsă). Prea multă grabă strică.
poza de profil
Andrei
Preda
Au dus in kazahtan in desert ...:)))) Bine ca nu in absurdistan ca era mai uluitor !

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri