Denisa Crăciun

Tehnologia dezvoltată de tinerii de la XVision, folosită de o mare rețea privată de spitale și clinici

Thumbnail

Tehnologia dezvoltată de XVision, un startup MedTech fondat de o echipă de studenți de la Timișoara, va fi folosită de rețeau medicală privată Regina Maria. 

Tehnologia XVision va ajuta la depistarea anomaliilor pulmonare în cazul investigațiilor RX Torace și CT Torace, cu rol esențial în monitorizarea post COVID.

Algoritmul dezvoltat de XVision are funcția de a mapa zonele care ridică suspiciuni, fiind un instrument care scade subiectivismul medicului și asigură acuratețea diagnosticului final, susține compania. Cu ajutorul acestuia, medicii pot identifica mai ușor leziunile pulmonare.

Astfel, rețeaua de sănătate a decis să extindă programul în toate centrele de imagistică și spune într-un comunicat transmis, miercuri, StartupCafe.ro, că va folosi „integrat un algoritm de inteligență artificială pentru servicii de Computer Tomograf toracic și radiografii toracice”.

„Am început cu un proiect pilot, în Timișoara, la începutul anului, cu scopul de a eficientiza procesul de interpretare imagistică. Printre principalele beneficii ale implementării softului XVision în cadrul Regina Maria se numără acuratețea diagnosticului și creșterea vitezei de elaborare a rapoartelor medicale. Eliberarea rezultatului este asistată de calculator, iar personalul medical este atenționat asupra leziunilor patologice apărute în urma examinării. Aplicația oferă momentan date exclusiv în zona toracelui, având deja milioane de rezultate în baza de date pentru a ajuta la monitorizarea pacienților oncologici, post COVID, dar și alte patologii pulmonare”, spune prof. Dr. Florin Bîrsășteanu, Lider medical al diviziei de imagistică, rețeaua de sănătate Regina Maria.

„Medicina poate beneficia în totalitate de avantajele oferite de tehnologie doar printr-o colaborare apropiată și constantă între cele două părți. Softul nostru analizează imaginile X-ray obișnuite, detectează automat anomaliile și permite echipei medicale să pună un diagnostic împreună cu o reprezentare a scanării originale, în care zonele anormale sunt evidențiate”, susține Ștefan Iarca, CEO XVision.

Startup-ul a fost fondat în 2018 de echipa Mindfully Technologies, de la Universitatea Politehnică Timișoara, formată din studenții Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Ștefan Iarca şi Andrei Tenescu, sub coordonarea profesorului Sebastian Fuicu.

În 2018, cei 4 studenți au fondat firma Mindfully Technologies SRL și au obținut investiții de la un angel investor, Ciprian Man, și de la fondul de investiții GapMinder, care au intrat în firmă ca asociați.

În 2019, XVision a ajuns până în fianala Changeneers, competiția susținută de Samsung și Impact Hub, pentru inovatorii din România.

Parallax

Vizualizari
424
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri