Denisa Crăciun

XVision, start-up MedTech românesc, anunță atragerea unei noi runde de finanțare

Thumbnail

XVision, start-up MedTech fondat de o echipă de studenți de la Timișoara, care îi ajută pe medici în interpretarea radiografiilor prin inteligența artificială, anunță atragerea unei noi runde de finanțare pentru expansiunea în restul Europei Centrale și de Est (CEE).

Unul dintre investitorii în XVision, Roca X, parte din Impetum Group, deschide runda care va ajuta compania să își consolideze poziția pe piețele externe prin intermediul unui „bridge round” ce va oferi companiei flexibilitatea necesară pentru a structura viitoarea rundă, conform unui comunicat de presă transmis joi StartupCafe.ro.

XVision a implementat în ultimul an soluția sa de analiză automată a radiografiilor în peste 30 de spitale publice și private din Romania, Ungaria, Slovacia și Polonia, procesând peste 70% din radiografiile realizate de către aceste instituții.

Unul dintre factorii ce a dus la creșterea accelerată a unităților medicale în care aceștia sunt prezenți, a fost și pandemia cauzată de COVID-19.

Prin algoritmii dezvoltați, XVision analizează atât radiografiile de torace, cât și CT-urile de plămâni, putând să identifice o serie de patologii prezente, printre care și unele direct corelate cu virusul SARS-CoV2. Acest lucru ajută medicii să ajute la rândul lor mai mulți pacienți.

„Problema pe care noi o rezolvăm la XVision, cea a volumului de muncă prea mare pentru radiologi, există de dinaintea pandemiei prin care trecem. COVID-19 a accentuat întreaga situație, motiv pentru care am realizat că trebuie să ne mișcăm mai rapid decât ne propusesem. Ca urmare, ne-am concentrat pe a integra XVision în cat mai multe spitale în România pentru a valida faptul că sistemul este un ajutor real pentru doctori și pentru a le pune la dispoziție o unealtă care să îi ajute zilnic. Extinderea în piețele străine a fost următoarea direcție naturală - în punctul în care suntem, avem deja primele sisteme instalate în mai multe piețe CEE și ne simțim pregătiți să accelerăm procesul de expansiune. Investiția ROCA X este esențială tocmai pentru că ne ajută să facem față cererii pe care o întâmpinăm în alte piețe, fiind și un prim pas în completarea unei runde mai ample pe care o strângem” spune Ștefan Iarca, co-fondator și CEO (director general) XVision.

De cealaltă parte, CEO-ul Roca X, Alexandru Bogdan, susține că „atunci când un proiect arată o evoluție rapidă, viteza de reacție a celor implicați în proiect devine factorul decisiv care poate face diferența în dezvoltarea acestuia și este datoria investitorilor să fie pregătiți să reacționeze oricât de repede este nevoie. Prin ROCA X ne dorim să oferim fondatorilor flexibilitatea necesară pentru ca dezvoltarea business-ului lor să nu fie amenințată de duratele lungi de timp necesare uneori pentru a accesa capital”.

Pe termen lung, XVision are ca scop să devină un furnizor de algoritmi deep-tech care să fie compatibili cu toate soluțiile digitale folosite în imagistica medicală. În viitorul apropriat, compania are ca obiectiv extinderea în regiunea CEE.

Europa este regiunea cu cea mai mare creștere a pieței de radiografie, dar deficitul de personal necesar pentru a face față cererii este de peste 30%. Interpretarea radiografiilor folosind algoritmi de AI este o nișă care generează anual $400m și creste cu 25% - această nișă este preconizată să depășească mărimea curentă a pieței de radiologie până în anul 2031.

,,XVision este una dintre puținele companii pe care am ales să o susținem chiar dacă nu aveau încă o validare a pieței, deoarece potențialul de inovație era greu de ignorat – doar în ultimii 15 ani numărul de radiografii analizate zilnic de un radiolog a crescut de aproape 4 ori, iar oboseala este principalul factor al erorilor de interpretare. Oportunitățile de inovație din domeniul medical nu se rezumă doar la imagistică - în următorii câțiva ani toate procesele instituțiilor medicale vor trebui digitalizate, iar datorită numărului mare de dezvoltatori software din România, împreună cu apariția unei noi generații de cadre medicale, România poate deveni un hub important pentru MedTech”, declară Bogdan Pașca, Junior Investment Manager ROCA X.

Startup-ul XVision a fost fondat în 2018 de echipa Mindfully Technologies, de la Universitatea Politehnică Timișoara, formată din studenții Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Ștefan Iarca şi Andrei Tenescu, sub coordonarea profesorului Sebastian Fuicu.

În 2018, cei 4 studenți au fondat firma Mindfully Technologies SRL și au obținut investiții de la un angel investor, Ciprian Man, și de la fondul de investiții GapMinder, care au intrat în firmă ca asociați.

În 2019, XVision a ajuns până în fianala Changeneers, competiția susținută de Samsung și Impact Hub, pentru inovatorii din România.

  • Citește și

Startup fondat de studenți români, în lupta împotriva coronavirus COVID-19, la București și Timișoara

Parallax

Vizualizari
299
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri